ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με πανσέληνο στο Λυκαβηττό

Ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος
Ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος
Η πανσέληνος του Αυγούστου, το ομορφότερο φεγγάρι της χρονιάς, θα δεσπόζει στη μουσική βραδιά, που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Λυκαβηττού, στις 23 Αυγούστου. Θα συνοδεύσει τις νότες της περίφημης Ορχήστρας Δωματίου της Βουδαπέστης, η οποία θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα επιλεγμένο ειδικά για την πανσέληνο. «Μουσικές με το φεγγάρι του Αυγούστου» είναι ο τίτλος της βραδιάς, που διοργανώνει το Ελληνικό Φεστιβάλ, προτείνοντας τη δική του βόλτα στο φεγγάρι το φετινό καλοκαίρι. Τη διεθνούς φήμης ουγγαρέζικη ορχήστρα θα διευθύνει ο Μάρτζιο Κόντι, ενώ σολίστ θα είναι ο γνωστός Ελληνας πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ένα έργο «Σπονδή στη νύχτα», το «Κοντσερτίνο για τη νύχτα του Σαν Τζιοβάνι» του σύγχρονου Ούγγρου συνθέτη Σέρτζιο Ρεντίν. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει ένα από τα κορυφαία έργα του Μπετόβεν, το απαιτητικό «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 4», με σολίστ τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος εστιάζεται στην κεντροευρωπαϊκή μουσική παράδοση, καθώς η ορχήστρα θα παίξει χαρακτηριστικά δείγματα της ουγγρικής δημιουργίας, όπως το «Ντιβερτιμέντο αρ. 1» του Λέος Βάινερ και τους «Ουγγρικούς χορούς αρ. 1, 3, 6, 7, 10» του Γιόχαν Μπραμς.

Η συναυλία θα αρχίσει στις 9.30μμ. Για πληροφορίες και εισιτήρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 010.3221.459). Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ.

Συμπόσιο και μουσική στη Σύμη

Το Φεστιβάλ Σύμης, το φεστιβάλ των μικρονήσων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, συνεχίζεται με επιτυχία. Στο ακριτικό νησί (στο Πνευματικό Κέντρο) από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το συμπόσιο με θέμα «Ο Ερωτας στη Σύμη, στα Δωδεκάνησα και στην αρχαία Ελλάδα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης». Θα μιλήσουν είκοσι καθηγητές πανεπιστημίου, καλλιτέχνες, φιλόλογοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι. Στο πλαίσιο του συμποσίου το Φεστιβάλ Σύμης διοργανώνει στο προαύλιο του ιστορικού ναού του Αϊ- Γιάννη δύο εκδηλώσεις με νέους μουσικούς. Την Παρασκευή, τη νύχτα με την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία έντεχνου τραγουδιού με τίτλο «Του έρωτα τα πάθη». Μια μουσική περιπλάνηση σε τραγούδια του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και άλλων συνθετών, που ποικίλλουν από την μπαλάντα μέχρι το μπλουζ. Θα τραγουδήσουν η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη και ο Θανάσης Χουλιαράς, ενώ θα τους συνοδεύσει στο πιάνο ο συνθέτης. Το Σάββατο θα παρουσιαστούν τα «Τραγούδια της μέρας και της νύχτας», μια μουσικοθεατρική παράσταση με το σύνολο «Οι Σκακιστές». Θα τραγουδήσουν η σοπράνο Βασιλεία Παπαρήγα και ο τενόρος Ιάκωβος Μελισσουργός, με τη συνοδεία του Μιλτιάδη Χαλκιά στο πιάνο. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ελένη Λαζαράκη και Μερόπη Μανοπούλου. Επιλογή κειμένων-ποιημάτων: Παύλος Ρούφας.

Μελωδικά «Πρέσπια»

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Με τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ξεκινούν αύριο τα 12α Πρέσπια. Με επίκεντρο το μικρό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη λίμνη των Πρεσπών, τα «Πρέσπια 2002» εγκαινιάζονται με το πρόγραμμα «Νέα Βαλκάνια» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: «Βαλκανικά Ποδήλατα» του Διονύση Σαββόπουλου (Αγιος Αχίλλειος, 23/8). Τιμή στο Λευτέρη Παπαδόπουλο. Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης (Αγιος Αχίλλειος, 24/8). Την ορχήστρα διευθύνει ο Χρήστος Νικολόπουλος. Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου. Συνοδεύει η Συμφωνική της Πάτρας υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και με ερμηνεύτρια την Αλίς Φουρουντζιάν (Πέτρες Αμυνταίου 25/8). Συναυλία Χαρούλας Αλεξίου (Φλώρινα, 26/8). Συναυλία Χρήστου Νικολόπουλου (Φιλώτα 27/8). Συναυλία Λιζέτας Νικολάου - Στάθη Νικολαΐδη (Αγιος Βαρθολομαίος, 28/8). Συναυλία Καίτης Γαρμπή (Ξινό Νερό Αμυνταίου, 30/8). «Αυτή η νύχτα μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη με τον Κώστα Μακεδόνα, τη Δήμητρα Παπίου (Νέα Πλατεία Φλώρινας, 31/8). Συναυλία Γιάννη Κότσιρα - Δημήτρη Μπάση (Λιμνοχώρι Αετού, 1/9). Βραδιά αυτοσχεδιασμού με τους Γιώργο Μάγγα (κλαρίνο) και τον διάσημο Τσιγγάνο Φέρους Μουσταφόβ από τη FYROM (Μελίτη, 2/9).

Αφιέρωμα στον Μάρκο

Στον Μάρκο Βαμβακάρη είναι αφιερωμένη η μουσική παράσταση, που ανεβαίνει σήμερα (Τετάρτη), στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου της Σάμου, με τη συνεργασία του Δήμου Πυθαγορείου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης - Ο τελευταίος ραψωδός των Ελλήνων», που έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιώργης Χριστοφιλάκης. Μια μουσική παράσταση με Χορό, δρώμενα, αφηγητή και κομπανία, βασισμένη σε ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό: την ντόπια Θεατρική Ομάδα και την τοπική Ρεμπέτικη Κομπανία.

Φάδος στο Ηρώδειο

Η Πορτογαλέζα τραγουδίστρια Μίσια εμφανίζεται σήμερα στο Ηρώδειο, όπου με τη μελωδική της συντροφιά θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με φάδος. Αν και είναι βαθιά επηρεασμένη από τη μυθική Αμαλία Ροντρίγκες, η Μίσια δεν τραγουδάει για τη φτώχεια ή τη δυστυχία, στοιχείο που τη διαφοροποιεί ουσιαστικά από τη θεματική των στίχων των παραδοσιακών φάδος. Προτιμά να τραγουδήσει για τον έρωτα, τη ζωή, την ψυχή, τη ζήλια, το πάθος, το θάνατο. Πάντως, το παραδοσιακό πορτογαλικό τραγούδι είναι γεγονός ότι στη φωνή και την παρουσία της Μίσια βρήκε τη συνέχειά του, αλλά και τη δημιουργική ανανέωση. Ο λιτός και ταυτόχρονα λαμπερός ακουστικός ήχος της, στηριγμένος στη σύγχρονη ποίηση και εκφρασμένος με απόλυτη θεατρικότητα, συνεισφέρει στην παγκόσμια διάδοση και καταξίωση αυτού του μελαγχολικού και τρυφερού μουσικού είδους.

Ενας μεγάλος της γλυπτικής

Ο Εδουάρδο Τσιγίδα, ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων. Ο Βάσκος καλλιτέχνης, ειδικός στη μνημειακή τέχνη, πέθανε στη γενέτειρά του, Σαν Σεμπαστιάν. Γεννημένος το 1924, το 1943 πήγε στη Μαδρίτη όπου ξεκίνησε σπουδές στην αρχιτεκτονική, τις οποίες διέκοψε για να αφοσιωθεί στην τέχνη. Το 1948 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου φιλοτέχνησε το πρώτο μεγάλο γλυπτό του, τον «Κορμό». Ο Τσιγίδα είχε κερδίσει πολλά βραβεία στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και Γερμανία. Ηταν μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων της Νέας Υόρκης. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάσημα μουσεία.

«Υφαίνοντας τους Ελληνικούς Μύθους» τιτλοφορείται η ενδιαφέρουσα έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4). Πρόκειται για εκθέματα από τη συλλογή του «Petit Palais» - Μουσείο Καλών Τεχνών της Πόλης του Παρισιού. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 9/9.

Με το γενικό διευθυντή της Ουνέσκο, Κοϊχίρο Ματσούρα, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Πολιτισμού. Η συζήτηση αφορούσε στην ανάληψη από την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», με την αιγίδα και βοήθεια της Ουνέσκο, πρωτοβουλίας για την προστασία μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχουν θιγεί από πολεμικές συγκρούσεις. Η συνεργασία, όπως δήλωσε ο υπουργός, «αφορά πολλές κρίσιμες περιοχές, πέρα από τα Βαλκάνια τα ταραγμένα και τα δεινοπαθούντα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τον Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, την πρωτοβουλία μας να ανακαινίσουμε, να ξαναχτίσουμε ουσιαστικά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καμπούλ και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες».

Μέχρι την 1/9 το θέατρο «Δόρα Στράτου», στου Φιλοπάππου, θα παρουσιάζει χορούς και τραγούδια από την Κίντσα Ιωαννίνων, την Μπάφρα Καπαδοκίας, το Δρυμό Θεσσαλονίκης, το Κίτρους Πιερίας, την Κρήτη, τη Ρούμελη και το Μωριά. Οι παραστάσεις (εκτός Δευτέρας) δίνονται καθημερινά στις 9.30μμ και την Κυριακή στις 8.15μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ