ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ελεύθερη είναι μόνο η ασυδοσία

Τα στοιχεία για τις ανατιμήσεις διαψεύδουν κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες και αποδεικνύουν πως μόνα θύματα της πολιτικής υποταγής στα κελεύσματα της «ελεύθερης αγοράς» είναι τα λαϊκά στρώματα

Ο τρελός χορός των κερδών των βιομηχάνων και εισαγωγέων και των ιδιοκτητών των σούπερ μάρκετ στις πλάτες των εργαζόμενων καταναλωτών, κρατεί καλά με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που, όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια, αλλά δε διστάζει να διατυμπανίζει διά των αρμοδίων υπουργών της την άρνησή της να ελέγξει ακόμα και στοιχειωδώς την ασυδοσία των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Ετσι, τη στιγμή που οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης είναι καθημερινό φαινόμενο και η ακρίβεια ο βραχνάς των μισθοσυντήρητων οικογενειών, η μεν κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων ενθαρρύνει στρεβλές και αναποτελεσματικές τακτικές, όπως το μποϊκοτάρισμα των προϊόντων που ακριβαίνουν. Οι δε επιχειρηματίες, συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, ισχυρίζονται ότι οι «μέσες» αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που εμπορεύονται δεν ξεπέρασαν το 2,5% - 3% από την αρχή του χρόνου.

Ωστόσο, η πραγματικότητα άλλα «λέει», όπως αποδεικνύουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης από τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις τιμές στις οποίες πωλούνταν δεκάδες προϊόντα το περασμένο μήνα σε σχέση με το Γενάρη. Οπως προκύπτει και από το σχετικό πίνακα όπου συμπεριλάβαμε ενδεικτικά τριάντα από αυτά τα είδη, οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ισχυρίζονται οι επιχειρηματίες, φτάνοντας στο ρύζι μέχρι και 33,33%!!! Στο ίδιο διάστημα οι αυξήσεις στα απορρυπαντικά φτάνουν μέχρι και 75% σύμφωνα με τιμοληψίες που διενεργούν καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει προϊόν στα ράφια των σούπερ μάρκετ που από την αρχή του χρόνου να μην έχει ανατιμηθεί από λίγο έως πολύ.

Ας σημειωθεί ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατέγραψε αυξήσεις μέχρι και 18% στις τιμές του 81% από 1.803 προϊόντα. Συγκεκριμένα, τότε το ΙΝΚΑ μιλούσε για ανατιμήσεις μέχρι 8% στα γαλακτοκομικά, κατά 3% - 9% σε κρέατα και κρεατοσκευάσματα, μέχρι 11% σε κατεψυγμένα, 4% - 18% σε λίπη και έλαια, 4% - 9% σε ζωμούς και σάλτσες, μέχρι 9% σε όσπρια, 4% - 8% σε δημητριακά και προϊόντα αρτοποιίας, μέχρι 12% σε μπίρες και κρασιά, μέχρι 18% σε γλυκίσματα και ζαχαρώδη, και μέχρι 16% σε απορρυπαντικά και σαπούνια.

Στα περισσότερα προϊόντα δηλαδή, οι ανατιμήσεις που έγιναν στο φόντο της εισαγωγής του ευρώ στις συναλλαγές, άρχισαν να επιβάλλονται εν μέσω «συμφωνιών κυρίων» με τη μορφή «μνημονίων» που η κυβέρνηση είχε συνάψει μαζί τους από τους τελευταίους μήνες του 2001 με στόχο το «πάγωμα» των τιμών μέχρι τα μέσα του Μάρτη του 2002. Βεβαίως, οι επιχειρηματίες έχοντας σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» - που η κυβέρνηση σέβεται σαν ευαγγέλιο - και το μαχαίρι και το πεπόνι, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις «συμφωνίες» αυτές «πριν αλέκτωρα λαλήσαι τρις».

Ταυτόχρονα, από την αρχή του χρόνου σε ρυθμούς δυσθεώρητων ανατιμήσεων κινούνται και τα οπωροκηπευτικά, οι τιμές των οποίων τους πρώτους μήνες του χρόνου αυξήθηκαν μέχρι και 200%, πράγμα το οποίο η κυβέρνηση απέδιδε στην κακοκαιρία, ενώ και τους επόμενους μήνες παρ' όλο που τιμές άρχισαν να αποκλιμακώνονται σταδιακά, παρέμειναν σε πολλά από αυτά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες οι διαφορές τιμών που εμφανίζονταν σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές έφτασαν και το 158%.


Μ.Ζ.

Στους μισθωτούς τα βάρη του πληθωρισμού

Σε δύο επίπεδα κινήθηκαν χτες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο θέμα του πληθωρισμού -και κατ' επέκταση της ακρίβειας- μετά τις «δραματικές» επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη την Τρίτη. Από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει:

  • κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο πληθωρισμός το 2003 θα αντιμετωπιστεί με τη συγκράτηση των μισθών
  • είναι εμφανής η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τις «απειλές» Χριστοδουλάκη προς τους επιχειρηματίες ότι θα ενεργοποιήσει το ΣΔΟΕ και θα δημοσιεύσει λίστα με ονόματα επιχειρήσεων που προβαίνουν σε υπερτιμολογήσεις.

Σε πολύ ήπιο τόνο ο υπουργός Οικονομίας, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αφού χαρακτήρισε και πάλι τον υψηλό πληθωρισμό «απειλή για την ελληνική οικονομία» στη συνέχεια ανέφερε «για το λόγο αυτό θα εντείνουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας και τις προσπάθειες όλων των φορέων που εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των αγαθών, έτσι ώστε να μην αφήσουμε τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια». Οι πολεμοχαρείς τόνοι κατά των κερδοσκόπων επιχειρηματιών κράτησαν μόνο μια μέρα, καθώς οι χτεσινοί «ένοχοι» εμφανίζονται σήμερα συνοδοιπόροι της κυβέρνησης στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Ο εμπαιγμός είναι εμφανής.

Υπό την προστασία του έθεσε τους κερδοσκόπους επιχειρηματίες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν.Γκαργκάνας, ο οποίος συνειδητά επιχείρησε να αμφισβητήσει αυτό που αισθάνεται στην τσέπη του ο μέσος Ελληνας πολίτης. Οτι η ακρίβεια έχει στήσει πάρτι. Κατά τον αξιότιμο κ.Γκαργκάνα, λοιπόν, «ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει. Προβλέπεται να κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα στους αμέσως προσεχείς μήνες, λίγο πιο πάνω λίγο πιο κάτω. Στο τέλος του έτους προβλέπουμε ότι θα πέσει στο 3%. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος». Ωστε κατά τον προστάτη, ως φαίνεται, των επιχειρηματιών, κ.Γκαργκάνα, η ακρίβεια είναι αυταπάτη, καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει και άλλο. Αλλά επειδή, πάντα κατά τον κ.Γκαργκάνα, και το 3% πληθωρισμός είναι μεγάλος, η μείωσή του στα επίπεδα κάτω από 2% - όπως απαιτούν οι «σοφοί» της ΕΚΤ - θα πρέπει να γίνει με συγκράτηση των μισθών και των άλλων κοινωνικών δαπανών. Χρειάζεται προσοχή στις μισθολογικές εξελίξεις και στα δημοσιονομικά, συνιστά ο κ.Γκαργκάνας...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εμμένει στην απάτη των «συμφωνιών κυρίων»

Στην πεπατημένη των... «συμφωνιών κυρίων» που έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι είναι μια τεράστια απάτη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πρόκειται να συνεχίσει να κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα ξεκινήσει επαφές με εκπροσώπους των επιχειρηματιών της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου από το Σεπτέμβρη. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε χτες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς», «σηκώνει ψηλά τα χέρια» μπροστά στη λαίλαπα ανατιμήσεων που επιβάλλονται απανωτά εδώ και μήνες σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Από το Σεπτέμβρη η πολιτική ηγεσία θα ξεκινήσει επαφές με τους επιχειρηματίες με ζητούμενο «πάγωμα ή μείωση τιμών». Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία «συμφωνία κυρίων» για «πάγωμα τιμών» από τις επιχειρήσεις, που έγινε το προηγούμενο φθινόπωρο αποδείχτηκε «μια τρύπα στο νερό», αφού οι επιχειρηματίες επέβαλαν κανονικότατα ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη «συμφωνία».

Στο μεταξύ, τη στιγμή που είτε επίσημα, όπως προχτές οι υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος είτε ανεπίσημα, κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν την προσήλωση της κυβέρνησης στις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς», με δηλώσεις όπως «μακράν ημών οποιαδήποτε σκέψη για οριοθέτηση τιμών στην αγορά και στα προϊόντα» και χαρακτηρίζοντας «παρωχημένη πρακτική» τους ελέγχους στην αγορά, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για «πακέτο μέτρων» στην κατεύθυνση της «εντατικοποίησης» των κοστολογικών ελέγχων. Αφήνουν γενικώς και αορίστως να εννοηθεί ότι μεταξύ άλλων μιλούν για προθέσεις οριοθέτησης ποσοστών κέρδους σε επιχειρήσεις. Για όλα αυτά, όμως, ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι, περιμένουν σχετικές αποφάσεις και συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την ΕΕ και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου που θα γίνει το Σεπτέμβρη στο φόντο του γενικότερου προβληματισμού που επικρατεί σε όλες τις χώρες μέλη για τις ανατιμήσεις που έφερε μαζί του το ευρώ.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις καταναλωτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η σύσταση δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων τέτοιων οργανώσεων σε επίπεδο νομαρχιών και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στη διεύρυνση των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή, όπου σήμερα δεν εκπροσωπούνται οι νομαρχίες και οι τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν ενάντια στις ανατιμήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ακρίβεια

Με αφορμή την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι ανατιμήσεις και υπερτιμολογήσεις εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσιών είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ΟΝΕ. Η κυβέρνηση με τη συνολική πολιτική της (φορολογία, Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κρατικές επιχορηγήσεις κ.ά.) στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις μένουν καθηλωμένα σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι βάζουν βαθιά στην τσέπη το χέρι και για τα έξοδα στην υγεία, στην παιδεία.

Η κυβέρνηση υποκρίνεται όταν καλεί τους εργαζόμενους να αποκλείσουν την αγορά ακριβών εμπορευμάτων, από τη στιγμή που η ίδια δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την ακρίβεια, ενώ, ταυτόχρονα, συσκοτίζει τις αιτίες του πληθωρισμού. Ακόμη, είναι και κίνηση αποπροσανατολισμού, όταν τα κυβερνητικά επιτελεία μεθοδεύουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Είναι στάχτη στα μάτια των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, ότι ο καθορισμός των τιμών ή ο έλεγχος των ανατιμήσεων είναι και ατομική ευθύνη του καταναλωτή, ότι μπορεί να εξαρτηθεί και από τη δική του καταναλωτική συμπεριφορά. Οσοι επικαλούνται τη "δύναμη του καταναλωτή", υπονομεύουν τη δύναμη της εργατικής πάλης.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για την εξέλιξη του πληθωρισμού, ο οποίος στην Ελλάδα τρέχει με διπλάσιο ρυθμό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η ανησυχία της δε σχετίζεται με ενδιαφέρον για την εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά με τον έλεγχο των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του ευρώ, ως κοινού ευρωενωσιακού νομίσματος. Δεν είναι κρυφός ο ανταγωνισμός και οι αντιδράσεις τμημάτων του κεφαλαίου ως προς την τιμολογιακή πολιτική. Οταν και εάν δώσει στη δημοσιότητα, όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός κ. Ν. Χριστοδουλάκης τη "μαύρη λίστα" εταιριών που κάνουν υπερτιμολογήσεις, θα αποκαλυφθούν περισσότερο οι κυβερνητικές προθέσεις: Ποια ενδεχομένως συμφέροντα μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου (π.χ. βιομηχάνων και εξαγωγέων έναντι κάποιων εισαγωγέων μεγαλεμπόρων) ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να ενισχύσει.

Η διέξοδος είναι η αντίθεση και απόρριψη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, από όποιο κόμμα ή συνασπισμό εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, εγχώριου και ευρωενωσιακού, και αν προέρχεται.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επαναπαυτούν στις διακηρύξεις της κυβέρνησης, αλλά μαζικά και αποφασιστικά να συσπειρωθούν ενάντια στις ανατιμήσεις, για τη μείωση της έμμεσης φορολογίας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, όπου δε θα υπάρχει κανένας λόγος ή αιτία να πληρώνει από την τσέπη της η λαϊκή οικογένεια.

Ο δρόμος των εργαζομένων είναι ο δρόμος της οργανωμένης πάλης, της συμμετοχής στο σωματείο, της στήριξης της ταξικής αγωνιστικής γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα, των μαζικών αγώνων, που κλιμακώνονται σε στόχους πάλης, μέσα και μορφές, που αποκρυσταλλώνονται σε ταξικά συνειδητή πολιτική ψήφο στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές, στις βουλευτικές εκλογές.

Το ΚΚΕ καλεί σ' αυτό το δρόμο τους εργάτες και τις εργάτριες, τους μισθοσυντήρητους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες».

ΕΦΟΡΙΑ
Με πρόσχημα την ακρίβεια «χτυπούν» τους ΕΒΕ

Το κύμα ακρίβειας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει τους επιλεκτικούς ελέγχους που γίνονται σχεδόν αποκλειστικά σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Στόχος τους, βέβαια, δεν είναι η συγκράτηση των τιμών και της κερδοσκοπίας αλλά η συγκέντρωση από τους ΕΒΕ πρόσθετων φορολογικών εσόδων, με τα οποία ελπίζουν να καλύψουν τις φοροελαφρύνσεις που έδωσαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πάρει αμπάριζα τα διαμερίσματα της χώρας, δίνοντας εντολές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό για... ένταση των φορολογικών ελέγχων, πάντα σε βάρος των ΕΒΕ και όχι των των μεγαλοεπιχειρηματιών και των βιομηχάνων. Το γεγονός αυτό και μόνο φανερώνει την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης να ελέγξει τις τιμές που επιβάλλουν -με το έτσι θέλω- οι μεγαλοεπιχειρηματίες και ισχυρίζονται ότι οι λεγόμενοι φορολογικοί έλεγχοι (για θέματα άσχετα με τη διαμόρφωση των τιμών) και σε όσους δεν ευθύνονται θα αποτρέψουν την κερδοσκοπία... Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδης επισκέφτηκε χτες το Ηράκλειο Κρήτης, για να μεταφέρει στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό τις κυβερνητικές εντολές, ενώ για τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν ανάλογη επίσκεψη στη Θεσσαλία. Οι περιοδείες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε διάφορα διαμερίσματα της χώρας είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, δηλαδή πριν ξεσπάσει ο σάλος με τις ανατιμήσεις, και το «επιχείρημα» που πρόβαλλαν τότε ήταν ο εξαναγκασμός των ΕΒΕ στην υποβολή των σημειωμάτων για τη διαβόητη «συνάφεια»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ