Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εμμένει στην απάτη των «συμφωνιών κυρίων»

Στην πεπατημένη των... «συμφωνιών κυρίων» που έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι είναι μια τεράστια απάτη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πρόκειται να συνεχίσει να κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα ξεκινήσει επαφές με εκπροσώπους των επιχειρηματιών της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου από το Σεπτέμβρη. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε χτες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς», «σηκώνει ψηλά τα χέρια» μπροστά στη λαίλαπα ανατιμήσεων που επιβάλλονται απανωτά εδώ και μήνες σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Από το Σεπτέμβρη η πολιτική ηγεσία θα ξεκινήσει επαφές με τους επιχειρηματίες με ζητούμενο «πάγωμα ή μείωση τιμών». Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία «συμφωνία κυρίων» για «πάγωμα τιμών» από τις επιχειρήσεις, που έγινε το προηγούμενο φθινόπωρο αποδείχτηκε «μια τρύπα στο νερό», αφού οι επιχειρηματίες επέβαλαν κανονικότατα ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τη «συμφωνία».

Στο μεταξύ, τη στιγμή που είτε επίσημα, όπως προχτές οι υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος είτε ανεπίσημα, κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν την προσήλωση της κυβέρνησης στις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς», με δηλώσεις όπως «μακράν ημών οποιαδήποτε σκέψη για οριοθέτηση τιμών στην αγορά και στα προϊόντα» και χαρακτηρίζοντας «παρωχημένη πρακτική» τους ελέγχους στην αγορά, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο για «πακέτο μέτρων» στην κατεύθυνση της «εντατικοποίησης» των κοστολογικών ελέγχων. Αφήνουν γενικώς και αορίστως να εννοηθεί ότι μεταξύ άλλων μιλούν για προθέσεις οριοθέτησης ποσοστών κέρδους σε επιχειρήσεις. Για όλα αυτά, όμως, ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι, περιμένουν σχετικές αποφάσεις και συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την ΕΕ και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου που θα γίνει το Σεπτέμβρη στο φόντο του γενικότερου προβληματισμού που επικρατεί σε όλες τις χώρες μέλη για τις ανατιμήσεις που έφερε μαζί του το ευρώ.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις καταναλωτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η σύσταση δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων τέτοιων οργανώσεων σε επίπεδο νομαρχιών και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται στη διεύρυνση των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή, όπου σήμερα δεν εκπροσωπούνται οι νομαρχίες και οι τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ