Πέμπτη 22 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους μισθωτούς τα βάρη του πληθωρισμού

Σε δύο επίπεδα κινήθηκαν χτες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο θέμα του πληθωρισμού -και κατ' επέκταση της ακρίβειας- μετά τις «δραματικές» επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη την Τρίτη. Από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει:

  • κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο πληθωρισμός το 2003 θα αντιμετωπιστεί με τη συγκράτηση των μισθών
  • είναι εμφανής η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τις «απειλές» Χριστοδουλάκη προς τους επιχειρηματίες ότι θα ενεργοποιήσει το ΣΔΟΕ και θα δημοσιεύσει λίστα με ονόματα επιχειρήσεων που προβαίνουν σε υπερτιμολογήσεις.

Σε πολύ ήπιο τόνο ο υπουργός Οικονομίας, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αφού χαρακτήρισε και πάλι τον υψηλό πληθωρισμό «απειλή για την ελληνική οικονομία» στη συνέχεια ανέφερε «για το λόγο αυτό θα εντείνουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας και τις προσπάθειες όλων των φορέων που εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των αγαθών, έτσι ώστε να μην αφήσουμε τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια». Οι πολεμοχαρείς τόνοι κατά των κερδοσκόπων επιχειρηματιών κράτησαν μόνο μια μέρα, καθώς οι χτεσινοί «ένοχοι» εμφανίζονται σήμερα συνοδοιπόροι της κυβέρνησης στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Ο εμπαιγμός είναι εμφανής.

Υπό την προστασία του έθεσε τους κερδοσκόπους επιχειρηματίες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν.Γκαργκάνας, ο οποίος συνειδητά επιχείρησε να αμφισβητήσει αυτό που αισθάνεται στην τσέπη του ο μέσος Ελληνας πολίτης. Οτι η ακρίβεια έχει στήσει πάρτι. Κατά τον αξιότιμο κ.Γκαργκάνα, λοιπόν, «ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει. Προβλέπεται να κυμανθεί στα σημερινά επίπεδα στους αμέσως προσεχείς μήνες, λίγο πιο πάνω λίγο πιο κάτω. Στο τέλος του έτους προβλέπουμε ότι θα πέσει στο 3%. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος». Ωστε κατά τον προστάτη, ως φαίνεται, των επιχειρηματιών, κ.Γκαργκάνα, η ακρίβεια είναι αυταπάτη, καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και αναμένεται ότι θα υποχωρήσει και άλλο. Αλλά επειδή, πάντα κατά τον κ.Γκαργκάνα, και το 3% πληθωρισμός είναι μεγάλος, η μείωσή του στα επίπεδα κάτω από 2% - όπως απαιτούν οι «σοφοί» της ΕΚΤ - θα πρέπει να γίνει με συγκράτηση των μισθών και των άλλων κοινωνικών δαπανών. Χρειάζεται προσοχή στις μισθολογικές εξελίξεις και στα δημοσιονομικά, συνιστά ο κ.Γκαργκάνας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ