ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ
Περίεργη δημοσκόπηση... σε περίεργο χρόνο

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης
Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης
Περίεργη τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας «Κάπα Research» για λογαριασμό της ΕΡΤ με θέμα τις νομαρχιακές εκλογές, είδε το φως της δημοσιότητας μόλις την προηγούμενη Κυριακή. Λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση των υποψήφιων του ΠΑΣΟΚ και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων της ΝΔ, για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και τις νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά και το «γκάλοπ» πρόλαβε να δώσει... τεράστια ποσοστά στους υποψήφιους του δικομματισμού!

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεφωνικής έρευνας, που επαναλαμβάνουμε έγινε για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης μέσα σε δυο μέρες και σύμφωνα με την εταιρία σε 1.000 νοικοκυριά, εάν γίνονταν σήμερα οι νομαρχιακές εκλογές το 38,2% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε την Φώφη Γεννηματά, ενώ το 24% τον Γιάννη Τζαννετάκο. Τον Γιώργο Καρατζαφέρη το 10,3%, τον Μανώλη Γλέζο το 9,8% και τον Θανάση Παφίλη το 3,2%, ενώ το 8,7% των ερωτηθέντων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει.

Παράλληλα, στην έρευνα οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο... υποθετικό ερώτημα τι θα ψήφιζαν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς αν η αναμέτρηση γίνει μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Γιάννη Τζαννετάκου. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα, το 52,2% θα ψήφιζε την Φώφη Γεννηματά και το 33,6% τον Γιάννη Τζαννετάκο. Παρόλο, ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ «κέρδισε» αυτή τη... μάχη, στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί τελικά υπερνομάρχης το 45,4% εκτιμά ότι θα εκλεγεί ο Γιάννης Τζαννετάκος και το 37,4% η Φώφη Γεννηματά...

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, φέρεται το 95,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ να μη θυμάται ότι υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά είναι ο Θ. Παφίλης και μόλις το 4,3% να θυμάται την υποψηφιότητα. Υπάρχει επίσης το στοιχείο ότι το 21,7% των ερωτηθέντων δεν έχει καν ακούσει τον Θ. Παφίλη.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε και για τη Θεσσαλονίκη, εκεί εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, το 47,9% θα ψήφιζε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, το 23% τον Γρηγόρη Χατζησάββα, το 5,9% τον Γιώργο Ρόκκο και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο το 3,2%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 14,6% των ερωτηθέντων.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θ. Παφίλης, με δήλωσή του τόνισε: «Η λεγόμενη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για τις Νομαρχιακές Εκλογές στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας και εκφράζει τις μύχιες επιθυμίες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού, διαστρέφει την πραγματικότητα, επιχειρεί να προσωποποιήσει την πολιτική μάχη των Νομαρχιακών Εκλογών και να την περιορίσει ανάμεσα στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το "εκπληκτικό" ποσοστό του 3,2% που δίνει στη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" μπορεί από μόνο του να χαρακτηρίσει τη δημοσκόπηση ως γελοία και αντιεπιστημονική.

Είναι προφανές πως οι εμπνευστές και παραγγελιοδόχοι αυτής της έρευνας θέλουν να κρύψουν τη δυναμική της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και Οικολογικές Ομάδες.

Τη μόνη δύναμη που αγωνίζεται μαζί με το μαζικό κίνημα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, την περιβαλλοντική καταστροφή, την ανισότητα και αδικία, που υπηρετούν άμεσα ή έμμεσα οι άλλοι υποψήφιοι».

ΚΑΚΚΑΒΙΑ - ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ
Συνεχίζονται οι πολύωρες καθυστερήσεις των παλιννοστούντων

Νεκρή μια γυναίκα, μετά από τρεις μέρες παραμονής στην Κακκαβιά

Πολύωρες εξακολουθούν να είναι οι καθυστερήσεις των παλιννοστούντων από την Αλβανία στους μεθοριακούς σταθμούς της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής. Χιλιάδες είναι οι Αλβανοί που παραμένουν καρτερικά τη σειρά τους, χωρίς τροφή, νερό, τουαλέτες. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Λουάν Ράμα, σε επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα Δημήτρη Ηλιόπουλο, έκανε λόγο για βελτίωση της κατάστασης. Κατάσταση που όμως σημαδεύτηκε από το θάνατο μιας γυναίκας 63 χρονών στη συνοριακή συνάντηση της Κακκαβιάς, όπου περίμενε επί τρεις μέρες.

Υπό το φως αυτού του τραγικού γεγονότος ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, υπέγραψε χτες διμερή συμφωνία οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας, στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, αστειότητες τους πολιτικούς ισχυρισμούς στους οποίους προβαίνουν ορισμένα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανακαλύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα από τον υπερβολικό συνωστισμό των Αλβανών μεταναστών που επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας υφυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και την κατανόηση για την ταλαιπωρία και τη δύσκολη θέση του κόσμου στις συνοριακές διαβάσεις της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε συγκεκριμένα μέτρα, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που αποφάσισαν οι δύο κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση του προβλήματος και που αφορούν:

α) Σε περιόδους έντασης της τουριστικής κίνησης (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι), την αύξηση της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού στις συνοριακές διαβάσεις Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής,

β) Μέσα στον Οκτώβρη δημιουργία τρίτης συνοριακής διάβασης στη θέση Μέρτζανη-3 Γέφυρες και

γ) Τη δημιουργία ενός επιπλέον σταθμού στην Κονισίπολη - Σαγιάδες, αφού κατασκευαστεί ο οδικός άξονας Αγιοι Σαράντα - Σαγιάδες.

Εξήγησε, εξ άλλου, ότι, λόγω των δεσμεύσεων της Ελλάδας με τη συμφωνία Σένγκεν, δεν μπορούν να καταργηθούν οι έλεγχοι τα Σαββατοκύριακα στα σύνορα. Τόνισε, τέλος, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η κατασκευή ανύπαρκτων πολιτικών σεναρίων καθώς «λύση δεν είναι η εύκολη και επικίνδυνη δημαγωγία που κερδίζει σε τηλεθέαση αλλά στο μέλλον που υπονομεύει τις σχέσεις των δύο χωρών. Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα με ειλικρίνεια ψυχής», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας Αρμπεν Μάλαϊ δήλωσε ότι «η έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε μας υποχρεώνει να σκεφτούμε για μακροπρόθεσμες λύσεις», και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι μέρος της ελληνικής οικονομικής βοήθειας μπορεί να διατεθεί για το άνοιγμα νέων σταθμών διέλευσης και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλεπάλληλες συσκέψεις για τη χάραξη τακτικής

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, αλλά και κομματικά στελέχη. Ζητούμενο παραμένει η ωραιοποίηση της κυβερνητικής εικόνας και το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις ενάντια στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στα νέα μέτρα που προωθούνται, καθώς και το πώς θα αμβλυνθούν οι υπαρκτές αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται το αμέσως επόμενο διάστημα με κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης στις 3 του Σεπτέμβρη με τα εργατικά συλλαλητήρια ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας.

Ετσι, σήμερα το πρωί ο Κ. Σημίτης συναντάται με την Ελληνίδα επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια, στις 10.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, προκειμένου να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς του που θα απασχολήσουν το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ λίγο πριν ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδία συνάντηση με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου. Ακόμη, στις 7 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και στις 7.30 θα δεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τους υφυπουργούς Γιώργο Φλωρίδη και Απόστολο Φωτιάδη για την οριστικοποίηση θεμάτων που άπτονται της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στις 13.00 θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα της Παιδείας. Στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ενώ στις 7.30 θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ στις 11.30 θα συναντηθεί με τους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 ένα αφιέρωμα στη μεγάλη κυρία του ρεμπέτικου τραγουδιού Σωτηρία Μπέλλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τον θάνατό της.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Αντιθέσεις», ο Ανδρέας Θερμός συνομιλεί με τους: Θ. Κούτρα μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Δ. Θεοδώρου πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης για τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και στις 7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ