ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να στηριχτούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, επικεφαλής κλιμακίου της «Συμπαράταξης», συναντήθηκε χτες με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας
Την ανάγκη πολύπλευρης στήριξης των δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών της πρωτεύουσας, τόνισε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη» Σπύρος Χαλβατζής. Υπογράμμισε δε την ανάγκη σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική, που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και ισχυροποιεί τα μονοπώλια, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες και για τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι ο Σπ. Χαλβατζής συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Α. Χαλβατζόγλου, επισκέφτηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, όπου συζήτησε επί μακρόν με μέλη της διοίκησης και εργαζόμενους. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 130 χιλιάδες εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Επιμελητηρίου (επισιτιστικά επαγγέλματα, περιπτερούχοι, ασφαλιστές, φροντιστήρια κ.ά.).

Οπως παρατήρησε ο υποψήφιος δήμαρχος, πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αυτοί σχετίζονται με την πολιτική που εφαρμόζουν οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές. Τόνισε ότι ο δήμος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες φορομπηχτικά, με φόρους, υψηλά τέλη και πρόστιμα, αλλά τον καθέναν ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα και το πόσο πραγματικά δικαιούται να δώσει. Οτι αντίθετα, πρέπει να είναι στο πλευρό των μικρομεσαίων και να πιέζει για την εφαρμογή πολιτικών υπέρ τους.

Επιπλέον τόνισε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την κρίση που μαστίζει τους μικρομεσαίους, καθώς με την πολιτική της τούς οδηγεί στον αφανισμό. Από την άλλη πλευρά, στηρίζει τις πολυεθνικές και προωθεί την ισχυροποίηση των μονοπωλίων και των υψηλών τιμών που επιβάλλουν.

Η πρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, Σοφία Οικονομάτου, ευχαρίστησε το Σπ. Χαλβατζή επειδή όπως είπε η ίδια «με ειλικρίνεια και τόλμη», τους παρουσίασε τις θέσεις της «Συμπαράταξης». Αναγνώρισε ότι οι θέσεις του συνδυασμού «βοηθούν πάρα πολύ τους μικρομεσαίους επαγγελματίες». Ως πρόεδρος του Οργάνου, τόνισε την ανάγκη η «Συμπαράταξη» να υπερασπιστεί αυτές τις θέσεις και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που σημείωσε ότι θα ικανοποιήσει τα χιλιάδες μέλη του ΕΕΑ.

Νωρίτερα το πρωί, ο Σπ. Χαλβατζής, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γ. Πάσουλα και εκ μέρους του ΠΑΜΕ τον Τ. Γόντικα, επισκέφτηκε το εργοτάξιο του μετρό στην Ηλιούπολη. Μιλώντας με τους εργαζόμενους εκεί, επανέλαβε τις θέσεις της «Συμπαράταξης» για την ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και δει των σταθερής τροχιάς, προκειμένου να αποφορτιστεί κυκλοφοριακά η πόλη και να εξυπηρετούνται τα λαϊκά στρώματα με φτηνό και αξιόπιστο δημόσιο δίκτυο μεταφορών.

Αναφερόμενος ειδικά στους εκατοντάδες εργάτες που κατασκευάζουν το μετρό, επεσήμανε ότι παράγουν ουσιαστικό έργο και γι' αυτό πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά και να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιολογήσουν τις θέσεις και το έργο της «Συμπαράταξης», αλλά και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», στα ψηφοδέλτια των οποίων μετέχουν άνθρωποι του μόχθου, επαγγελματοβιοτέχνες, εργάτες, διανοούμενοι, άνθρωποι που και μετά τις εκλογές θα συνεχίσουν να δουλεύουν για την πόλη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της.

Τέλος, κάλεσε τους δημότες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της 3ης Σεπτέμβρη, ενάντια στην ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τα αίτιά τους, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που τις θρέφει.

  • Σήμερα Παρασκευή στις 6 μμ, ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής αντιπροσωπείας της «Συμπαράταξης», θα επισκεφτεί την πλατεία Κυψέλης και θα συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής.
«ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»
Υποχρέωση του δήμου ο αγώνας για δημόσια δωρεάν Υγεία

Το Νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο της παράταξης με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αγ. Σαχίνη

«Για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, πρέπει να παλεύει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τους δημότες», σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», μιλώντας στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», όπου περιόδευσε χτες συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους.

Ο Α. Σαχίνης συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου Ν. Πινακίδη καθώς και με το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. Ενημερώθηκε για τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενοι καλούνται καθημερινά να παρέχουν τις υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς, τα εργασιακά προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Αγ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι η μακροχρόνια έλλειψη προληπτικής ιατρικής και υπηρεσιών Υγείας πρωτοβάθμιου επιπέδου, κάνει τραγικά τα προβλήματα υγείας των δημοτών και επιβαρύνει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Θύμισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και την προσπάθειά της να μετακυλιστεί η ευθύνη στους δήμους στη λογική της ανταποδοτικότητας. «Ακούμε από διάφορους υποψηφίους δημάρχους στο Δήμο Θεσσαλονίκης την πρόταση δημιουργίας δημοτικών ιατρείων, για να λυθούν όπως λένε τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εμείς διαφωνούμε ριζικά. Η δημοτική παράταξη "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα" πιστεύει πως η ΤΑ έχει λόγο, πρέπει να έχει λόγο και για τα ζητήματα της Υγείας και Πρόνοιας. Ομως, αυτό που είναι αναγκαίο είναι ένα δημόσιο σύστημα Υγείας δωρεάν για όλους χωρίς διακρίσεις».

Παρουσίασε τις προτάσεις της παράταξής για τα ζητήματα Υγείας επικεντρώνοντας: Στη δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου με πλήρη εξοπλισμό και προσωπικό και όχι στη διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας με τη δημιουργία δημοτικών ιατρείων, όπως προτείνεται από άλλους υποψήφιους δημάρχους. Σημείωσε την ανάγκη, άμεσα να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, την ανάγκη δημιουργίας του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, την ανάπτυξη υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής, σχολικής υγιεινής και υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς και κατοικίας.

«Σ' ένα τέτοιο σύστημα Υγείας, η ΤΑ έχει ρόλο και προσδιορισμό των αναγκών και βεβαίως τον κοινωνικό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, να καταγράφει, να προσδιορίζει τις ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας που έχουν οι δημότες και να παλεύει να ικανοποιηθούν μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Να ελέγχει αν ο κεντρικός σχεδιασμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης. Και κατέληξε: «Αυτό το στόχο, για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, πρέπει να προβάλλει και να παλεύει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τους δημότες. Τέτοιο δήμο έχουν ανάγκη οι Θεσσαλονικείς».

«Μαύρο» στον Παπαγεωργόπουλο

Την υποψηφιότητα του για το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χτες επισήμως ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ζητά εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

«Υπηρετούμε αξίες, παράγουμε έργο», το σύνθημά του. «Η πορεία προς την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε και συμπλήρωσε: «Οι Θεσσαλονικείς ζητούν έργο, ζητούν συνέπεια, ζητούν να καλύψουμε το χαμένο έδαφος με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ζητούν ίση μεταχείριση, ζητούν δικαιοσύνη, ζητούν ποιότητα ζωής, εργασία, ασφάλεια, ανθρωπιά, ζητούν ενότητα και αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα».

Μεγάλα λόγια, κενά περιεχομένου...

Οσο για την ταμπακιέρα; Στα τέσσερα χρόνια διοίκησης του Δήμου από τον ίδιο και την παράταξή του οι Θεσσαλονικείς εισέπραξαν: Τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ράμπο. Το Γ΄ Σώμα Στρατού έγινε ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκαν νεοταξίτικοι μηχανισμοί οικονομικής και πολιτικής επιβολής στους λαούς της περιοχής. Η παραγωγική της βάση συρρικνώθηκε. Η ανεργία αυξήθηκε αλματωδώς. Η Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Λιμένος, ιδιωτικοποιήθηκαν και προς τα εκεί οδεύει και η ΔΕΘ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ξεπουλιούνται. Μια σειρά επιχειρήσεις συρρικνώνονται σε εργατικό δυναμικό. Τα έργα υποδομής δεν προχώρησαν. Και όλα αυτά, φυσικά, χωρίς καμία αντίδραση από τον δήμαρχο και την παράταξή του. Αντίθετα, μάλιστα, με τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Γι' αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα, ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ως γνήσιος και αυτός εκφραστής της αντιλαϊκής πολιτικής, ποιεί τη νήσσαν. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι της Θεσσαλονίκης έχουν κάθε συμφέρον να τον «μαυρίσουν» στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ