ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πήρε το πιστοποιητικό εγγραφής το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. Γκαριφούλινα).--

Ο μαραθώνιος μισού χρόνου για την εγγραφή του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ στη νέα χάρτα πολιτικών κομμάτων του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, επιτέλους έλαβε τέλος. Στις 28 Αυγούστου, το πιστοποιητικό εγγραφής υπ' ?αριθμόν 1027746000281 για την εγγραφή του πολιτικού κόμματος «Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - των κομμουνιστών της Ρωσίας» παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του κόμματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ετσι, το κόμμα με ιστορία πλέον 11 χρόνων, πήρε και επίσημα την άδεια νόμιμης πολιτικής δραστηριότητας σύμφωνα με το νέο «Νόμο για τα Πολιτικά Κόμματα» της κυβέρνησης Πούτιν.

Η ηγεσία και όλα τα μέλη του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ εκφράζουν ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς όλους εκείνους που πάλεψαν μαζί κατά της πρότερης άδικης απόρριψης - απ' το υπουργείο Δικαιοσύνης - της αίτησης εγγραφής ενός κόμματος, που εξαιτίας της αγωνιστικής δράσης του έχει απήχηση στον εργατικό κόσμο της Ρωσίας και άλλων χωρών. Το ΚΕΚΡ - των κομμουνιστών της Ρωσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, ιδιαίτερα, στους κομμουνιστές της Ελλάδας που έδειξαν έμπρακτα και έγκαιρα αλληλεγγύη και φιλική βοήθεια.

Ετσι, τώρα - και σύμφωνα με το νόμο... - το ΚΕΚΡ - των κομμουνιστών της Ρωσίας ξεκινά τις προετοιμασίες του για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2003.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ερευνα για τις «ατυχείς » δολοφονίες αμάχων

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Για «υπόσκαψη κάθε προσπάθειας αποκλιμάκωσης», αλλά και για «λήψη μέτρων, που στοχεύουν μόνο στον κατευνασμό της διεθνούς κατακραυγής», κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, στηλιτεύοντας ως «απαράδεκτη» και τη στάση του Αριέλ Σαρόν, που για άλλη μια φορά απέρριψε αίτημα για διεθνείς μετακινήσεις του Γιάσερ Αραφάτ, τονίζοντας ότι «αν εγκαταλείψει τη Δ. Οχθη, δε θα του επιτραπεί να επιστρέψει». Οι δηλώσεις του έγιναν αμέσως μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας έδωσε εντολή να διεξαχθούν «εκτενείς έρευνες» για τις συνθήκες υπό τις οποίες «έλαβαν χώρα τα ατυχή περιστατικά του Σαββατοκύριακου», στη Δυτική Οχθη, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 12 Παλαιστινίους, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι παιδιά.

«Καμιά επιτροπή δεν απέτρεψε τις δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων. Αυτά τα μέτρα είναι διακοσμητικά», υποστήριζε οργισμένος ο Σάεμπ Ερακάτ. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, από το Σάββατο το απόγευμα μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, 12 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά του ισραηλινού στρατού σε 3 διαφορετικά περιστατικά.

Το Σάββατο το μεσημέρι, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν άλλη μια «δολοφονία ακριβείας» στην περιοχή Τουμπάς, νοτίως της Τζενίν, πλήττοντας αυτοκίνητο, στο οποίο υποστηρίζεται ότι επέβαινε ο Ραφάτ Νταραγκχμέχ, μέλος των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα. Εκτός του ιδίου, όμως, σκοτώθηκαν άλλοι δύο συνεπιβαίνοντες, δύο 15χρονοι που βρίσκονταν κοντά στο αυτοκίνητο, ενώ ένας «πύραυλος που έχασε το δρόμο του», έπληξε παρακείμενο σπίτι σκοτώνοντας δύο αδέλφια 10 και 9 χρόνων αντίστοιχα.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτωνόταν από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, και ακολούθησε η δολοφονία 4 Παλαιστινίων σε αγρό κοντά στον εποικισμό Κίρυατ Αρμπα, «επειδή κινούνταν ύποπτα». Παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για αγρότες. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Νάμπλους και Τζενίν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30.000 Παλαιστίνιοι μαθητές να μην μπορέσουν να προσεγγίσουν τα σχολεία τους (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά) για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Σάββατο.

Οι δολοφονίες αμάχων προκάλεσαν την οργή της Π. Αρχής. Ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, μιλούσε για «επικίνδυνη κλιμάκωση», τονίζοντας ότι «η ισραηλινή ηγεσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη». Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, τόνιζε ότι «το αιματοκύλισμα οφείλεται στις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας να αποτρέψουμε δολοφονίες Ισραηλινών».

Παρ' όλα αυτά, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, διέταξε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, για να διερευνήσει τα «αλλεπάλληλα τραγικά λάθη που στοίχισαν τη ζωή σε αμάχους Παλαιστινίους», δίνοντας λαβή να φουντώσουν οι φήμες ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και στον νέο αρχηγό ΓΕΣ. Οι εξελίξεις προκάλεσαν την παρέμβαση και του Ισραηλινού Προέδρου, Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις φήμες ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εθιστεί να σκοτώνει» και ζήτησε τη διενέργεια σχετικής έρευνας, ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική την αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων Παλαιστινίων».

Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ η Δ. Οχθη βράζει από οργή, ο Παλαιστίνιος Υπ. Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια, σε νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», καλεί, και πάλι, σε πλήρη τερματισμό «κάθε βίαιης αντίδρασης και σε υιοθέτηση της πολιτικής αντίστασης απέναντι στους Παλαιστινίους».

ΣΟΥΗΔΙΑ
«Επετειακό» περιστατικό;

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

«Είναι ένα πολύ πολύ σοβαρό έγκλημα και πολύ ασυνήθιστο στη Σουηδία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ουλφ Παλμ προς τους δημοσιογράφους χωρίς να επεκταθεί, δίνοντας το στίγμα για το περιστατικό σύλληψης του Κέριμ Σάντοκ Τσάτι, 29 ετών, που συνελήφθη την Πέμπτη στο αεροδρόμιο της πόλης Βαστέρας, 100 χλμ. βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, την ώρα που επιβιβαζόταν σε αεροπλάνο για το Λονδίνο έχοντας στις αποσκευές του ένα όπλο.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, ο Τσάτι σχεδίαζε αεροπειρατεία με την πρόθεση να ρίξει το αεροπλάνο σε κάποια αμερικανική πρεσβεία στην Ευρώπη, ενέργεια «καρμπόν» με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στο αίτημά τους προς το δικαστήριο, αναφέρουν πως ο Τσάτι κατηγορείται για «σοβαρό έγκλημα», καθώς και για σχεδιασμό αεροπειρατείας, δολιοφθοράς σε αεροπλάνο και αδικήματα που σχετίζονται με την παράνομη κατοχή και μεταφορά όπλων.

Ο ίδιος ο Τσάτι παραδέχτηκε ότι είχε στις αποσκευές του όπλο, αλλά αρνήθηκε τις υπόλοιπες κατηγορίες και δήλωσε ότι πήγαινε στο Μπίρμιγχαμ της Αγγλίας προκειμένου να συμμετάσχει σε Συνέδριο Μουσουλμάνων.

ΣΟΥΔΑΝ
Αναστέλλονται οι συνομιλίες κυβέρνησης - ανταρτών...

ΚΑΙΡΟ.--

Η σουδανική ισλαμική κυβέρνηση του Ομάρ αλ Μπασίρ εγκατέλειψε χτες επ' αόριστον το - στημένο στην Κένυα - τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών με τους εκπροσώπους του ανταρτικού Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (SPLA) ανήγγειλε ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Οσμάν Ισμαΐλ.

Ο Ισμαΐλ, μετά τη συνάντησή του χτες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτή την εξέλιξη, λέγοντας: «Οταν πειστούμε πως το ανταρτικό κίνημα μιλά σοβαρά για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, τότε θα αλλάξει η κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του SPLA στην Κένυα, Σάμσον Κουάτζε, κληθείς να σχολιάσει την απομάκρυνση της σουδανικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις, είπε πως δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ειδοποίηση. Εάν αυτό αληθεύει, πρόσθεσε ο Κουάτζε, τότε θα πρόκειται για «ατυχής εξέλιξη», η ευθύνη της οποίας επιρρίπτεται στην ίδια πλευρά που ξεκίνησε τον πόλεμο στο νότιο τμήμα της χώρας...

Την Κυριακή, η κυβέρνηση του αλ - Μπασίρ είχε παραδεχτεί την ήττα του στρατού στο Τορίτ του νοτίου Σουδάν. Χτες, ο στρατηγός Μοχάμεντ Μπασέρ Σουλιμάν ανακοίνωσε την αποστολή στο νότο «κι άλλων στρατιωτών και πολεμοφοδίων με στόχο μείζονα επιχείρηση για την ανακατάληψη του Τορίτ».

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ελιγμοί του Ε. Σεβαρντνάτζε

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, δήλωσε χτες, Δευτέρα 2 του Σεπτέμβρη, σε συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι δε συμφωνεί με την απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία, την κατάργηση των ρωσικών βάσεων και την αποχώρηση της Γεωργίας από την ΚΑΚ. Ενώ θεωρεί ότι η απόφαση που υιοθετήθηκε την περασμένη βδομάδα «αντιστοιχεί πλήρως» με το γεγονός του βομβαρδισμού στις 23 του Αυγούστου της γεωργιανής μεθοριακής περιοχής, ωστόσο, σημείωσε ότι «πρέπει πριν απ' όλα να είμαστε ρεαλιστές και να σκεφτόμαστε λογικά». Επίσης, ο Σεβαρντνάτζε επισήμανε ότι η αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων μπορεί να προκαλέσει όξυνση της κατάστασης στην Αμπχαζία και ότι η ΚΑΚ «δεν εξάντλησε ακόμα το δυναμικό της». Οπως είναι γνωστό, στις 23 του Αυγούστου βομβαρδίστηκε το φαράγγι Πανκίσι, όπου ένας κάτοικος σκοτώθηκε και μερικοί τραυματίστηκαν. Η Γεωργία κατηγόρησε τη Ρωσία για επιδρομή ρωσικών αεροσκαφών. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Γεωργίας και σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το φαράγγι Πανκίσι. Αντίθετα, σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο Αμυνας της Γεωργίας, ο βομβαρδισμός στο Πανκίσι έγινε από αεροπλάνο καθέτου εφορμήσεως των γεωργιανών αεροπορικών δυνάμεων, στο οποίο είχε αλλάξει ο αριθμός του και σχεδιαστεί η ρωσική σημαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ