ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
Στον «αέρα» το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την αντιμετώπιση των «παραβατών». Στα «μαλακά» η Γερμανία και η Ιταλία, τιμωρείται η Πορτογαλία. Στοιχεία κρίσης της γερμανικής οικονομίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιμέτωποι με το ίδιο τους το δημιούργημα, το Σύμφωνο Σταθερότητας της οικονομίας, βρίσκονται τώρα οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν θα εφαρμόσουν αυστηρά το Σύμφωνο, όσον αφορά στο επιτρεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, θα πρέπει να επιβάλουν ποινές σε τέσσερα κράτη-μέλη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Οι ποινές αρχίζουν με σύσταση και φτάνουν μέχρι την επιβολή βαρύτατων προστίμων. Οποιαδήποτε ποινή, είναι ευνόητο, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις οικονομίες των «τιμωρημένων» κρατών, αφού έτσι θα καταχωριστούν σε «μαύρη λίστα» όσον αφορά στην πιστοληπτική τους δυνατότητα και στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

Κριτήριο του ελλείμματος

Μεταξύ των άλλων κριτηρίων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας της οικονομίας είναι και το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το έλλειμμα στη Γερμανία διαμορφώθηκε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, στο 3,5% του ΑΕΠ. Μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα της Πορτογαλίας (4,2%), ενώ πάνω από 3% είναι τα ελλείμματα της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ομως, όπως όλα δείχνουν, οι «μεγάλοι παραβάτες» θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης και θα αποφύγουν τις ποινές. Θα την πληρώσει, όμως, η «μικρή» Πορτογαλία. Κανείς δε διανοείται να «τιμωρήσει» τη Γερμανία, την «ατμομηχανή» της οικονομίας της ΕΕ. Δείγμα και αυτό της «ισοτιμίας» μεταξύ των κρατών-μελών.

Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αναδεικνύει και επιβεβαιώνει τη θέση που διατύπωσε εξ αρχής το ΚΚΕ για την πολιτική της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ενοποίησης δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική σύγκλιση των οικονομιών αφού συνεχίζει να λειτουργεί ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης, οξύνοντας τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς.

Δείκτες κρίσης στη Γερμανία

Οσον αφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη στασιμότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2002 ή αύξηση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο ισχνό 0,3%. Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε από τους αναλυτές απογοητευτική, αφού από το 1996 η Γερμανία παρουσιάζει τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Κατά 1,7% μειώθηκαν τον Ιούλη, σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε, την περασμένη Τρίτη, στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σε μηνιαία βάση, οι εν λόγω πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9%. Η πτώση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανεργία και απολύσεις

Στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας ανήλθε τον Αύγουστο η ανεργία στη Γερμανία, καθώς εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της Siemens AG, προχώρησαν στη μείωση των θέσεων εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκε κατά 2.000 άτομα, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας της χώρας.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Παιχνίδια» πολέμου και πετρελαίου

Αν δεχτούμε ότι μια βασική παράμετρος των σχεδίων της «Νέας Τάξης» και της «Αντιτρομοκρατικής Σταυροφορίας» είναι το πετρέλαιο, τότε η όποια εξέλιξη, που αφορά στην παραγωγή και τη μεταφορά του «μαύρου χρυσού», αποκτά ξεχωριστή σημασία. Οπως τώρα, ενόψει της επιδρομής των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, μετά την αμερικανοβρετανική αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ, η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε στη Ν. Υόρκη κατά 2,6%. Η εξέλιξη αυτή δίνει μια πρόγευση για το τι θα συμβεί, όταν αρχίσει η σχεδιαζόμενη επιχείρηση κατά του Ιράκ. Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 12% περίπου τον περασμένο μήνα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους για την επίθεση.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ έγινε την ίδια μέρα της ανακοίνωσης των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, τα οποία μειώθηκαν στα 4,6 δισ. βαρέλια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του χρονικού διαστήματος των τελευταίων 17 μηνών, κάτι που αύξησε τις ανησυχίες για τις προμήθειες.

Η Μο Μόουλαμ, πρώην υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση Μπλερ, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», αναφέρει ότι ο πραγματικός στόχος της σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ είναι «η προστασία των δυτικών προμηθειών σε πετρέλαιο». Η κ. Μόουλαμ υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους που επισπεύδουν την αμερικανοβρετανική επιχείρηση είναι η αστάθεια του σαουδαραβικού καθεστώτος, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον έλεγχο των σαουδαραβικών πετρελαιοπηγών.

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη στην πετρελαϊκή αγορά αφορά στη ρωσική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη Δευτέρα, τον Αύγουστο, η Ρωσία παρήγαγε 7,76 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, έναντι 7,70 εκατομμυρίων βαρελιών της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ρωσία περνάει στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου. Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει την παραγωγή και η προειδοποίηση ότι πολύ σύντομα η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει στα 10 εκατομμύρια βαρέλια ρίχνει το βάρος της στην πλάστιγγα των εξελίξεων, αφού έτσι μπορεί να καλυφθεί κατά ένα ποσοστό η έλλειψη στην αγορά μετά την επίθεση κατά του Ιράκ.

Το κόστος των λογιστικών σκανδάλων στις ΗΠΑ

Το πρόσφατο κύμα επιχειρηματικών σκανδάλων θα στοιχίσει στην αμερικανική οικονομία 35 δισ. δολάρια - ένα ποσό που είναι ισάξιο με την κατά 10 δολάρια αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ανά βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έκθεσης. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» την περασμένη Πέμπτη.

Βάσει των συντηρητικών εκτιμήσεων των οικονομολόγων του ινστιτούτου ερευνών στην Ουάσιγκτον, Brookings Institution, τα πρόσφατα λογιστικά σκάνδαλα θα οδηγήσουν σε μια κατά 0,34% πτώση του AEΠ, για το τρέχον έτος. Το ποσοστό αυτό είναι ισάξιο της ετήσιας δαπάνης στον τομέα της κρατικής ασφάλειας και σε μια κατά 10 δολάρια αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ανά βαρέλι. H Κάρολ Γκράχαμ, επικεφαλής του τμήματος κυβερνητικών σπουδών του Brookings Institution, επισήμανε ότι οι συνέπειες της μεγάλης πτώσης των τιμών των μετοχών και της κατανάλωσης είναι οι κύριες οδοί μέσω των οποίων τα λογιστικά σκάνδαλα θα επηρεάσουν την οικονομία. «Μέρος του προβλήματος είναι η ευρεία πεποίθηση ότι η ρίζα των εν λόγω σκανδάλων βρίσκεται στο κέντρο και όχι στην περιφέρεια του συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ