ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πραγματική θεομηνία είναι η κυβερνητική πολιτική

Η 3η μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταστροφή ανέδειξε με δραματικό τρόπο την εμμονή της κυβέρνησης στην εκτέλεση των μεγάλων έργων με τρόπο που να ωφελούν το κεφάλαιο, αλλά και την άρνησή της, ουσιαστικά, να διαθέσει κονδύλια για την αντιμετώπιση το προβλήματος στον Κηφισό

Η τρίτη συνεχόμενη πλημμύρα μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, που έπληξε τις ίδιες περιοχές της πρωτεύουσας, ανέδειξε για άλλη μια φορά τον εγκληματικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, έχει αφήσει την Αθήνα αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία και στο έλεος κάθε καιρικού φαινομένου.

Για άλλη μια φορά, μερικές ώρες έντονης βροχόπτωσης στάθηκαν αρκετές για να δημιουργηθεί χάος: Να ξεχειλίσει ο Κηφισός, να νεκρώσει τμήματα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και άλλων συγκοινωνιακών μέσων, να μείνουν στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, να πλημμυρίσουν ξανά σπίτια και καταστήματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις, που τους υποσχέθηκαν οι κυβερνώντες από την πρώτη πλημμύρα...

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση, τελώντας σε πλήρη σύγχυση, προσπάθησε για άλλη μια φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πότε διά των εκπροσώπων της, που, ακολουθώντας την πεπατημένη, δε δίστασαν να μιλήσουν για ακραία καιρικά φαινόμενα ή να ρίξουν τις ευθύνες προς την ...ΕΜΥ, που δεν προειδοποίησε, και πότε επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, ρίχνοντας το ανάθεμα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που δεν αξιολόγησε σωστά τα στοιχεία και διέταξε παύση της ...ετοιμότητας των υπηρεσιών, αποπέμποντας, μάλιστα, και τον επικεφαλής της. Το άστοχο, όμως, και του επιχειρήματος αυτού αποδείχτηκε περίτρανα χτες το μεσημέρι, όταν, και με έγκαιρη την προειδοποίηση της ΕΜΥ, και με πλήρη ετοιμότητα, η νέα νεροποντή στάθηκε ικανή να υπερχειλίσει τον Κηφισό και να θέσει εκτός λειτουργίας τον ηλεκτρικό...

Οι τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης, φυσικά, και δεν περιορίζονται στο πρωτοφανές αλαλούμ των υπηρεσιών που επικράτησε, ούτε μόνο στο έργο μετατροπής του Κηφισού σε αυτοκινητόδρομο, έργο, που, όπως καταγγέλλει και το ΤΕΕ, κατασκευάζεται και με λανθασμένο τρόπο (από πάνω προς τα κάτω). Κυρίως, πρέπει να αναζητηθούν στο γεγονός ότι, επί χρόνια, εξυπηρετώντας τα διάφορα μεγάλα εργολαβικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα, άφησε να μπαζωθούν τα ρέματα, να χτιστούν αυθαίρετα, να καούν τα δάση της Αττικής, να τσιμεντοποιηθούν και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι. Παράλληλα, αφήνει να αραχνιάζουν στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων οι περισσότερες από τις προτάσεις - που χρονολογούνται από το 1978! - για διάφορα έργα που ενισχύουν δραστικά την αντιπλημμυρική προστασία της πρωτεύουσας, αποδεικνύοντας, έτσι, ότι η κυβέρνηση αποτελεί την πραγματική θεομηνία για τους κατοίκους της...

Ημίμετρα και εκ των υστέρων

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί με τη συμμετοχή της υπουργού Β. Παπανδρέου, του υφυπουργού Γ. Τσακλίδη, του γενικού γραμματέα Π. Βασιλείου και των εργολάβων του Κηφισού, ανακοίνωσε εκ των υστέρων διάφορα μέτρα - «ασπιρίνες» για την ενίσχυση του Κηφισού, ώστε να μην πλημμυρίζει όσο θα διαρκούν τα έργα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Τσακλίδη, θα τοποθετηθούν πάνω στις γέφυρες του Κηφισού στις περιοχές του Ρέντη και του Μοσχάτου μεταλλικές πόρτες, που θα κλείνουν σε δύο λεπτά και θα διακόπτουν την κυκλοφορία σε περίπτωση νεροποντής. Πίσω από τις πόρτες, θα τοποθετούνται σάκοι για να απομακρύνεται ο κίνδυνος υπερχείλισης. Επίσης, θα γκρεμιστεί αμέσως η γέφυρα της οδού Λάμπρου Κατσώνη που συνδέει το Φάληρο με το Μοσχάτο και θα αντικατασταθούν τα κάγκελα σε όσες γέφυρες υπάρχει πρόβλημα, ώστε να αφαιρούνται αμέσως όταν χρειαστεί. Τέλος, συμφωνήθηκε οι εργολάβοι να διαθέτουν προσωπικό και μηχανήματα σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις, επιχείρησε να «βγάλει λάδι» τους εργολάβους, λέγοντας ότι «δεν έχουν ευθύνη για το πρόβλημα, αφού είχαν αφαιρεθεί ακόμη και τα δάπεδα εργασίας από την κοίτη». Αντίθετα, έριξε όλα τα βάρη στην Πολιτική Προστασία, που δεν είχε τοποθετήσει τους σάκους στα σημεία που πλημμύρισαν. Τέλος, παρά τις σοβαρές καταγγελίες των πλημμυροπαθών, δήλωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι έτοιμο να καταβάλει τις αποζημιώσεις, όταν αυτοί υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός που τόσο υποφέρει δεν πρέπει να ξαναγελαστεί

Να πάρουν την τύχη της Αθήνας στα χέρια τους, με την πάλη τους μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους και τις επιτροπές κατοίκων, καλεί τους εργαζόμενους με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες 50 μέρες άφησε στο έλεος των καιρικών φαινομένων χιλιάδες οικογενειών και μικροεπαγγελματιών που είδαν για μια ακόμα φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση κόμπαζε ότι έχει προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για να μη συμβούν ξανά οι καταστροφές του Ιούλη. Αποδείχτηκε όμως για άλλη μια φορά ότι οι υποδομές στο Λεκανοπέδιο δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τον πληθυσμό ακόμα και σε ήπιας έντασης καιρικά φαινόμενα. Τα περίφημα μεγάλα έργα αντί να λύνουν προβλήματα του λαού έχουν γίνει εφιάλτης του, αφού οι καθυστερήσεις και οι κακοτεχνίες τους προκαλούν κάθε τόσο καταστροφές, ενώ αντίθετα μεγαλοεργολάβοι και κατασκευαστές θησαυρίζουν από αυτά.

Ομως, δεν είναι μόνο υπεύθυνη η κυβέρνηση και η πολιτική της γι' αυτή την κατάσταση. Οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ανέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και συναίνεσαν στην κυβερνητική πολιτική και τώρα διαμαρτύρονται μια και βρισκόμαστε μπροστά στις δημοτικές εκλογές.

Ο λαός που τόσο υποφέρει απ' αυτή την πολιτική, δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Μόνη λύση για την αναβάθμιση της ζωής του, αποτελεί η πάλη μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τις επιτροπές κατοίκων. Ταυτόχρονα τους δίνεται η ευκαιρία στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη να ψηφίσει τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, για να έχει σύμμαχο και συμπαραστάτη του τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων του».

Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους

Θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των πλημμυρών

  • Η επανάληψη των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που βλέπουμε μετά από κάθε βροχόπτωση, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οτι στις κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ανθρώπινη ζωή και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί. Γι' αυτό και ο καυγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, για τους υπεύθυνους των καταστροφών, είναι υποκριτικός.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα:

- Είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα.

- Είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα.

- Κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων.

- Προγραμματίζονται και κατασκευάζονται όχι έγκαιρα, αλλά μετά τις καταστροφές και συχνά είναι ημιτελή.

  • Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις ανάγκες. Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία.
  • Αποτελούν προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή, για δήθεν προγραμματισμό και κατασκευή έργων όταν:

- Προωθείται η αλόγιστη επέκταση πόλεων χωρίς τα απαιτούμενα έργα υποδομής προς όφελος των κερδοσκόπων της γης. Οι ελεύθεροι χώροι δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Νομιμοποιείται η αυθαίρετη δόμηση, επιτρέπεται η καταπάτηση ή κάλυψη των ρεμάτων.

- Εχουν μπει στο χρονοντούλαπο η προστασία, η ανάπτυξη του δασικού πλούτου και με συνταγματικές διατάξεις.

  • Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται. Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ