ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Φεστιβάλ της «ΑΒΑΝΤΕ»

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος της Γραμματείας, αναχώρησε μετά από πρόσκληση της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ και της εφημερίδας του Κόμματος «ΑΒΑΝΤΕ» για τη Λισαβόνα. Η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της «ΑΒΑΝΤΕ», που γίνεται από τις 6 μέχρι 8 του Σεπτέμβρη και θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Πορτογαλικού ΚΚ και άλλων κομμουνιστικών κομμάτων και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων απ' όλο τον κόσμο.

Στο περίπτερο του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη», μέσω συζητήσεων, βιντεοταινιών και μιας «ειδικής έκδοσης» του «Ρ» στα πορτογαλικά, θα προβληθούν οι θέσεις, οι κινητοποιήσεις και η δράση του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Για πρώτη φορά σε φεστιβάλ της «ΑΒΑΝΤΕ» συμμετέχει το συγκρότημα της ΚΝΕ «Λαϊκά προάστια».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο ψηφοφόρος έχει ταξική, κοινωνική ταυτότητα

Μεγάλη η επιτυχία της χτεσινής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στον Κορυδαλλό

Κάλεσμα προς το λαό να θέσει στο επίκεντρο της προσοχής του τη μάχη των δημοτικών εκλογών γιατί είναι «απολύτως συνδεδεμένη με όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, από όποια πλευρά κι αν την πιάσεις», απηύθυνε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης στην πλατεία του Αϊ-Γιώργη, στον Κορυδαλλό.

Μια συγκέντρωση που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού η πλατεία γέμισε με ανθρώπους κάθε ηλικίας, με έντονη την παρουσία της νεολαίας όχι μόνον από τον Κορυδαλλό αλλά και από τη γειτονική Κοκκινιά. Από αυτές τις γειτονιές του μόχθου, του καθημερινού αγώνα για μια καλύτερη ζωή, στις πιο αντίξοες συνθήκες, με τις οποίες «προικοδότησε» το μεταπολεμικό καθεστώς, και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Γι' αυτό και η ομιλήτρια κάλεσε τους συγκεντρωμένους και το λαό, να μετατρέψουν τη μάχη των τοπικών εκλογών «σε μία μορφή δυναμικής, μαζικής πολιτικής πάλης». «Είναι κι αυτό μια μορφή αγώνα. Γιατί η ψήφος μετράει ή κακομετράει στις δύο Κυριακές».

Αναφερόμενη στην προπαγάνδα του δικομματισμού και των «δορυφόρων» του περί «αυτοδιοικητικών» κριτηρίων που πρέπει να κυριαρχήσουν στις τοπικές εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Για μας ο ψηφοφόρος, η ψηφοφόρος, ο δημότης, ο πολίτης ή η λεγόμενη αυτοδιοικητική συνείδηση, σε τελευταία ανάλυση, δε λένε τίποτα. Αυτό που μετράει είναι ότι ο ψηφοφόρος και η ψηφοφόρος είναι εργάτης και εργάτρια, υπάλληλος. Είναι μικρομεσαίος επαγγελματίας, έμπορος, βιοτέχνης. Αγρότης φτωχός. Αγρότισσα φτωχή. Εχει ταυτότητα ο ψηφοφόρος. Και αυτήν την ταξική, κοινωνική ταυτότητα δεν μπορεί να τη βγάλει στην μπάντα και να πάει να ψηφίσει με "αυτοδιοικητικά κριτήρια" ή να ψηφίσει ως "δημότης" ή "πολίτης"».

Απευθυνόμενη πιο συγκεκριμένα στα λαϊκά στρώματα του Κορυδαλλού και της Κοκκινιάς, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος σημείωσε, ότι με τέτοια κριτήρια πρέπει να σταθμίσουν την ψήφο τους. Πολύ περισσότερο που «γνώριζαν, άλλωστε, εξουσία της τελευταίας δεκαετίας του ΠΑΣΟΚ», αλλά και έχουν την ευκαιρία τη σημερινή, τοπική εξουσία σε αυτούς τους δήμους, «να τη συγκρίνουν με παλιότερες τετραετίες, όταν διοικούσαν οι δυνάμεις εκείνες και τα πρόσωπα, που στηρίζονταν από το ΚΚΕ, προέρχονταν από το ΚΚΕ». «Μπορούν να ξεχωρίσουν την ταξική, την προοδευτική και ριζοσπαστική πολιτική για το λαό, από την πολιτική για το κυβερνητικό κόμμα και για τους λίγους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ομιλήτρια και στο «ατού» των τοπικών αρχών του δικομματισμού, το οποίο όμως «εμείς δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε: Το ρουσφέτι». «Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε στη λεηλασία και στην υποκλοπή ψήφων μέσω του ρουσφετιού. Το καταδικάζουμε, το καταγγέλλουμε, το αποποιούμαστε».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο γραμματέας της ΚΟΠ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Σήφης Κωτσαντής, ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς-Κορυδαλλού, Στέλιος Κριεζής (ο οποίος χαιρέτισε στο άνοιγμα της εκδήλωσης), οι υποψήφιοι νομάρχες Αθήνας-Πειραιά Ηλίας Νικολόπουλος και Ελπίδα Παντελάκη, αντίστοιχα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Δημοκρατικής Ενότητας» Κορυδαλλού και Νίκαιας, Απόστολος Συρίγος και Στέλιος Μπενετάτος, αντίστοιχα, ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Θεμελής, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών μαζικών φορέων.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Παρουσίαση του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη

Το βιβλίο του Χρ. Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης» παρουσιάζεται σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ τη Δευτέρα 9 του Σεπτέμβρη στις 8μμ στην αίθουσα ΝΕΛΕ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Χ. Τσιντζιλώνης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Γρεβενών της ΝΑΣ.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 «Δημοτικές Εκλογές 2002». Ο Ανδρέας Θερμός φιλοξενεί τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Πετρούπολης, Γιώργο Γιώγο.
  • Στις 19.00, ένα αφιέρωμα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιμελήθηκε ο Παύλος Ρούφας. 84 χρόνια μετά, που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά, ο «902» ρίχνει φως στις αιτίες και παρουσιάζει τα γεγονότα, με τη βοήθεια του ιστορικού - δημοσιογράφου Θανάση Παπαρήγα και του διευθυντή της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, α/γου Ιωάννη Κακουδάκη.
  • Στις 20.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με την Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΔΑ, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
  • Στις 22.00 «Με άποψη στα γεγονότα». Ο Θανάσης Παπαρήγας συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Γκέτεμποργκ.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σταθερή» πορεία πλεύσης

Στην τακτική της ξέφρενης δημαγωγίας από τη μια και της άσκησης πίεσης για πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική από την άλλη, επιμένει η ηγεσία της ΝΔ. Η πορεία πλεύσης αυτή επιβεβαιώθηκε σε χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης, με αντικείμενο την κατάσταση στην οικονομία και εκφράστηκε από τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επισείοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να παρουσιάσει ως διέξοδο μια πιο επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία όμως σκόπιμα και για ευνόητους λόγους δεν εξειδικεύει εν όψει και δημοτικών εκλογών. Στο «σκέλος» της δημαγωγίας αναφέρθηκε σε μια σειρά καυτών προβλημάτων, επισημαίνοντας την ακρίβεια «που συρρικνώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και φέρνει σε απόγνωση τους οικονομικά ασθενέστερους», τη φτώχεια «δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» καθώς και ότι «ο κόσμος ζει με δανεικά και τα χρέη πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», και την ανεργία «το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας». Από την άλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποσιωπά και κουκουλώνει αυτή την πραγματικότητα, ενώ χαρακτήρισε μίζερες και αναποτελεσματικές τις τελευταίες φορολογικές εξαγγελίες. Στο διά ταύτα επανέλαβε ότι «χρειάζεται μια νέα, επιθετική οικονομική πολιτική, βασισμένη στο τρίπτυχο: Ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές και τομές». Ολα αυτά όμως, «φρονίμως ποιών», απέφυγε να τα κάνει «πιο λιανά»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ