ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΙΡΑΚ
«Διαβουλεύεται» η Ουάσιγκτον, προειδοποιούν οι Αραβες

«Συνήθη άσκηση» χαρακτηρίζουν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τη μεταφορά οπλισμού και πολεμοφοδίων στο Κουβέιτ από το Κατάρ, ενώ συνάδελφοί τους δεν παύουν να εκφράζουν ανησυχίες για το στρατιωτικό σκέλος των αμερικανικών σχεδίων

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν οπλισμό στο Κουβέιτ

Associated Press

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν οπλισμό στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΪΡΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης αν πληγεί το Ιράκ», προειδοποίησε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, παρουσιάζοντας την τελική απόφαση της συνόδου των 22 ΥΠΕΞ και τονίζοντας ότι «πλήγμα κατά του Ιράκ θα αποτελέσει πλήγμα κατά του αραβικού κόσμου». Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι θα επιμείνει στις επαφές του με τις συμμαχικές ηγεσίες και στρέφεται προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για μεταφορά στρατιωτικού υλικού στον Κόλπο.

Κατηγορηματικά ενάντια σε κάθε προοπτική επίθεσης κατά του Ιράκ τάσσεται ομοφώνως ο Αραβικός Σύνδεσμος. Στα σημεία της τελικής ανακοίνωσης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζει «πολύ σημαντική την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να λυθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και μόνον». Οι ΥΠΕΞ δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να απεργάζονται τρόπους αποφυγής του στρατιωτικού πλήγματος και υποστηρίζουν ότι «θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για πλήρη άρση των κυρώσεων».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας, Αμρ Μούσα, υπογράμμισε ότι «καμία αραβική χώρα δε θα συμμετάσχει σε αμερικανική επίθεση σε βάρος του Ιράκ». Επίσης, μιλώντας εκ μέρους όλων των ΥΠΕΞ, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», υπενθυμίζοντας ότι απειλείται το Ιράκ με στρατιωτική επέμβαση επειδή δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά ποτέ δε λήφθηκε κανένα μέτρο για τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αρνείται να εφαρμόσει το Ισραήλ.

Associated Press

Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Βαγδάτη τάσσεται υπέρ της επιστροφής των επιθεωρητών στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι θα χρησιμοποιήσει «ψέματα» για να πείσει ΟΗΕ και συμμάχους. Ο Νατζί Σάμπρι δήλωνε, επίσης, ότι Ρωσία και Κίνα, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαβεβαίωσαν τη Βαγδάτη πως θα απορρίψουν κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης.

Χτες, πάντως, η αμερικανική διοίκηση των δυνάμεων που βρίσκονται στον Κόλπο ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της έπληξαν στόχους της ιρακινής αεράμυνας, στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», επειδή «δέχτηκαν εχθρικά πυρά».

Κινητικότητα και διαβουλεύσεις

«Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ιρακινή απειλή», επανέλαβε, χτες, ο Πρόεδρος Μπους σε ομιλία του στη Λούισβιλ του Κεντάκι, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν προτίθεται να τα δημοσιοποιήσει. Δήλωσε, επίσης, πως θα υπενθυμίσει στις συμμαχικές ηγεσίες ότι «η Ιστορία μάς καλεί να αναλάβουμε δράση και δεν μπορούμε να αφήνουμε τα χειρότερα καθεστώτα να μας εκβιάζουν, να μας εμπαίζουν, να μας απειλούν».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αμερικανική ηγεσία προσανατολίζεται να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης που να ζητά την, άνευ προϋποθέσεων, επιστροφή των επιθεωρητών, στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, και θα αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αντιποίνων σε περίπτωση ιρακινής άρνησης. Επιπλέον, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο Μπους, στις 12 του Σεπτέμβρη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου εκτιμάται ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τα αμερικανικά σχέδια.

Στο μεταξύ, πολύωρη συνάντηση είχαν στο Πεντάγωνο ο αντιπρόεδρος Τσένι, ο υπουργός Αμυνας, Ράμσφελντ, ο διευθυντής της CIA, Τένετ, και ο αρχηγός του μεικτού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς. Θέμα της συνάντησης ήταν το Ιράκ, χωρίς, όμως, να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, αν και πλήθος πληροφοριών αναφέρουν έντονη κινητικότητα στον Κόλπο. Μετά το τρίτο φορτίο τεθωρακισμένων και βαρέος οπλισμού που μεταφέρεται στον Κόλπο με εμπορικό πλοίο που ναύλωσε το Πολεμικό Ναυτικό, χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν ότι εξοπλισμός και πολεμοφόδια, για τουλάχιστον 3.000 άνδρες, μεταφέρθηκαν από το Κατάρ στο Κουβέιτ, δηλώνοντας, όμως, ότι «πρόκειται για συνήθη άσκηση».

Σε νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε, χτες, μόλις το 39% τάσσεται υπέρ μιας επίθεσης χωρίς συμμαχική υποστήριξη, ενώ μόλις 56% συμφωνεί, ακόμη και με τους συμμάχους. Παράλληλα, συνεχίζουν να εκφράζουν αντιρρήσεις απόστρατοι και ενεργοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Ο αξιωματικός πεζοναυτών Πίτερ Πέις, υπαρχηγός ΓΕΣ, υποστήριζε ότι «αν όντως θέλουμε να πλήξουμε τρομοκράτες, τότε οφείλουμε, αρχικώς, να χτυπήσουμε: Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν, Λίβανο, Συρία, Λιβύη, Γεωργία, Κολομβία, Μαλαισία, Ινδονησία, Φιλιππίνες και ΛΔ Κορέας». Ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται να αναρωτήθηκε «αν τα αμερικανικά στρατεύματα προτίθενται να παραμείνουν στο Ιράκ για τουλάχιστον 30 χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσουν τους στόχους τους».

Γκρίνιας συνέχεια

«Ακόμη και αν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε επίθεση», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, σε συνέντευξη στους «Τάιμς» του Λονδίνου. Ο Σρέντερ, μάλιστα, κατέκρινε τον Μπους τονίζοντας ειρωνικά: «Διαβουλεύομαι με τους συμμάχους, δε σημαίνει τους παίρνω τηλέφωνο και τους ανακοινώνω μια απόφαση». Την αντίθεση της ΕΕ, συνολικά, σε «προληπτική επίθεση κατά του Ιράκ» επανέλαβε και ο Χαβιέ Σολάνα.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία εντείνονται οι πιέσεις βουλευτών και συνδικάτων για έκτακτη σύγκληση της Βουλής, μετά από τις θερινές διακοπές, για να συζητηθεί το θέμα του Ιράκ. Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα επιμένοντας ότι δεν «επίκειται επίθεση στο Ιράκ» και παραπέμποντας σε κάποια νέα στοιχεία μετά τη συνάντηση, το Σάββατο, ανάμεσα σε Μπλερ-Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Οι γερμανικές υπηρεσίες αμφισβητούν τις «αποδείξεις»

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ και να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, ο Μπους και ο Μπλερ διατείνονται ότι έχουν αποδείξεις για την κατοχή από το Ιράκ ετοιμοπόλεμων όπλων μαζικής καταστροφής. Οι, άλλωστε πολύ άγρυπνες και καλά πληροφορημένες, μυστικές γερμανικές υπηρεσίες διαψεύδουν. Χαρακτηριστικά η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (5 Σεπτέμβρη) δημοσιεύει το εξής ρεπορτάζ: «Η Γερμανική Μυστική Υπηρεσία Εξωτερικού BND έχει διαφοροποιημένη άποψη για τον κίνδυνο που προέρχεται από το Ιράκ. Ιδιαίτερα στο ζήτημα σε ποια έκταση ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει ετοιμοπόλεμα όπλα μαζικής καταστροφής, οι Γερμανοί των μυστικών υπηρεσιών δε συμμερίζονται προφανώς την άποψη των Αμερικανών και Βρετανών συναδέλφων τους. Είναι γνωστά πολλά για τα προγράμματα οπλικής ανάπτυξης του BND. «Αλλά οι γνώσεις μας, μας κάνουν να αμφιβάλλουμε ότι αυτά τα οπλικά προγράμματα έγινε ήδη δυνατό να τερματιστούν με επιτυχία». Αυτό δεν αφορά μόνο στην ανάπτυξη μέσων μαζικής καταστροφής, αλλά προπάντων και το πρόγραμμα για την κατασκευή φορέων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Κατά την άποψη των ανθρώπων των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το Ιράκ δεν εφάρμοσε ακόμα το σχέδιό του για την εξέλιξη ενός δικού του πυραύλου βεληνεκούς 3.000 χιλιομέτρων. Διαθέτει μόνο μικρό αριθμό πυραύλων Scud και ένα μικρού βεληνεκούς πύραυλο του τύπου Arabil 100, κάτω των 150 χιλιομέτρων. Ετσι, ο κίνδυνος για το Ισραήλ από το Ιράκ σε ενδεχόμενη επίθεση των Αμερικανών δε θα ήταν τόσο μεγάλος, όπως στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Επίσης, ενδεχόμενη συνεργασία της Βαγδάτης με την οργάνωση Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν - αντίθετα από την Ουάσιγκτον τη θεωρούν στο Πούλχαρ (έδρα του BND) απίθανη. Οι σχέσεις των ισλαμιστών και το καθεστώς της Βαγδάτης είναι ανέκαθεν εχθρικές μεταξύ τους. Ανάμειξη της Βαγδάτης στα πλήγματα της 11 Σεπτέμβρη δεν έχει αποδεχτεί. Μια πληροφορία της τσέχικης κυβέρνησης ότι ένας Ιρακινός αξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας είχε συναντηθεί με τον πιθανολογούμενο πιλότο του θανάτου Μοχάμεντ Ατα στην Πράγα, αποδείχτηκε στο μεταξύ πλαστή».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

Ιμπεριαλιστική τρομοκρατία κατά των λαών

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την ακράδαντη πεποίθηση των κομμουνιστών ότι στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και παλιότερα στο Ιράκ και αλλού, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, άγρια τρομοκρατία κατά των λαών με αποκλειστικό στόχο την επιβολή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού στον πλανήτη μας, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, στην παρέμβασή του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής:

«Είμαστε αντίθετοι με τα προτεινόμενα ψηφίσματα για το Αφγανιστάν - και με το κοινό - διότι αυτά, παρά τα όποια θετικά τους στοιχεία, νομιμοποιούν, στο πνεύμα της ΕΕ, την επέμβαση και τη σφαγή του αφγανικού λαού και δίνουν "πράσινο φως" για παρόμοιες επιχειρήσεις στο Ιράκ και όπου αλλού αποφασίσουν οι ιμπεριαλιστές.

»Ακόμα περισσότερο, που επιδιώκεται, μέσα από μια τρομερή πλύση εγκεφάλου, να πειστούν οι λαοί ότι οι ιμπεριαλιστές έχουν το δικαίωμα, με διάφορα προσχήματα, να επεμβαίνουν, να βομβαρδίζουν, να σκοτώνουν, να καταστρέφουν χώρες ολόκληρες, να εγκαθιστούν κυβερνήσεις υποτελείς τους. Ετσι έγινε το 1991 στο Ιράκ, το 1974 στην Κύπρο, το 1993-'99 στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

»Μετά το αποτρόπαιο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, το πρόσχημα για την άγρια επίθεση κατά του Αφγανιστάν, με αφάνταστες καταστροφές, αμέτρητες χιλιάδες θυμάτων, μαζικές σφαγές, ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τον αυθαίρετο - αναπόδεκτο ισχυρισμό ότι αυτό έγινε από τον πράκτορα των ΗΠΑ Μπιν Λάντεν, την Αλ Κάιντα και τους τροφίμους των ΗΠΑ, Ταλιμπάν.

»Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, Ράμσφελντ, διακηρύσσει ότι για τέτοιες στρατιωτικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται βεβαιωμένες αποδείξεις. Δυστυχώς, την άποψη αυτή τη συμμερίζονται και πολλοί στην αίθουσα αυτή.

»Ο κ. Μπλερ, πιο ωμός, μας λέει ότι η επίθεση στο Αφγανιστάν έγινε για να αποτελέσει την ηθική βάση για την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ.

»Σήμερα, κυνικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι ακόμη κι αν το Ιράκ δεχτεί τους ελεγκτές, το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον πόλεμο, αδιαφορώντας, φυσικά, για τις νέες εκατόμβες και την ενίσχυση που η επίθεση αυτή θα δώσει στον Σαντάμ.

»Το πρόσχημα για μια τέτοια επίθεση, έστω και με την ευλογία του ΟΗΕ, είναι η αναπόδεικτη κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το δικτατορικό καθεστώς Σαντάμ, ενώ αυτοί που το επικαλούνται διαθέτουν πολύ περισσότερα και καταστροφικότερα, διεσπαρμένα σε όλο τον κόσμο και απειλούν να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και αλλού.

»Αρα, το καθεστώς Μπους είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και εναντίον του οι λαοί πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

»Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στρατιωτικές επεμβάσεις, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και παλιότερα στο Ιράκ και αλλού αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, άγρια τρομοκρατία κατά των λαών, με αποκλειστικό στόχο την επιβολή της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού στον πλανήτη μας».

Διογκώνονται οι αντιδράσεις

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις μαζικών φορέων ενάντια στα ολοένα και σαφέστερα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας, με ομόφωνο ψήφισμά του, καταδικάζει κάθε προσπάθεια επίθεσης στο Ιράκ και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της και να καταδικάσει αυτήν την προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ