ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /32
Η οργή και οι αυταπάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι κυριότερες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» αποχώρησαν συμβολικά από τις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ, διαδηλώνοντας ταυτόχρονα την απογοήτευση και την οργή τους, μετέδιδαν προχτές και χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με τις ίδιες ανταποκρίσεις, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών τόνιζαν, ότι «προδοθήκαμε από τις κυβερνήσεις», ενώ κατάγγελλαν τους συμβιβασμούς, που απονεύρωσαν τα όποια αποτελέσματα της Διάσκεψης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σημειώνουμε τις εξελίξεις αυτές, όχι γιατί βλέπουμε με αρνητικό μάτι την αποχώρηση και τις σχετικές καταγγελίες. Κάθε άλλο. Πίσω από την αποχώρηση και τις προαναφερόμενες καταγγελίες, όμως, είναι φανερές και οι κάθε λογής αυταπάτες, που σφραγίζουν το περιεχόμενο και τη δράση των οργανώσεων αυτών. Αυταπάτες, για το ρόλο σειράς κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων (σοσιαλδημοκρατικού κυρίως χαρακτήρα), για το ρόλο της ΕΕ, ως δήθεν αντίπαλου δέους στις ΗΠΑ, για τον «εξανθρωπισμό» του σύγχρονου καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού, κλπ., κλπ. Αυταπάτες, οι οποίες αξιοποιούνται καταλλήλως από τις κυρίαρχες δυνάμεις, ώστε να κρατούν την ταξική πάλη και τους αγώνες των λαών σε ανώδυνα για το καπιταλιστικό σύστημα πλαίσια και επίπεδα. Και, δυστυχώς, μπορεί στις ανταποκρίσεις, να περισσεύει η οργή και η αγανάκτηση, αλλά πουθενά δε διαβάσαμε την παραμικρή αυτοκριτική και την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων και διδαγμάτων.

Απορίες...

Μια και απόψε, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης, ο Κ. Σημίτης θα κάνει και πάλι λόγο για «ισχυρή Ελλάδα», ας μας εξηγήσει ορισμένες απορίες: Πρώτον, πώς γίνεται και σ' αυτήν την «ισχυρή Ελλάδα», μετατρέπεται σε είδηση πρώτης γραμμής το πότε συννεφιάζει πάνω από την πρωτεύουσα; Δεύτερον, πώς γίνεται και όταν αρχίζει να βροντάει ο ουρανός, τα κανάλια αρχίζουν τις έκτακτες συνδέσεις; Τρίτον, πόσο «ισχυρή», άραγε, πρέπει να γίνει η Ελλάδα, ώστε η πρώτη ψιχάλα, να μην αποτελεί σινιάλο τρόμου για τα 4 περίπου εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου; `Η, για να μην κατηγορηθούμε ότι υπερβάλουμε, για τους - τουλάχιστον - εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των παρακηφίσιων περιοχών;

Ικανοποιημένος ο πρόεδρος...

«Σε καλή κατεύθυνση διαπίστωσε ότι κινούνται τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, ότι είμαστε και συνδικαλιστές, δήλωσε αποφασιστικά πως η Συνομοσπονδία θα αντιδράσει σθεναρά στο ενδεχόμενο της περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι η σημερινή κατάσταση της ενοικίασης εργαζομένων, της μαύρης εργασίας, των κάθε λογής ανασφαλίστων και της άγριας ευελιξίας αφήνει απολύτως ικανοποιημένο τον πρόεδρο...». Από το χτεσινό «Ποντίκι», που κυκλοφόρησε μ' ένα πετυχημένο πρωτοσέλιδο και ακόμη περισσότερο εύστοχο και... εύγλωττο οπισθόφυλλο.

Κοροϊδία

«Η Αθήνα χρειάζεται αλλαγή». Αυτό είναι, τελικά, το κεντρικό σύνθημα του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας και υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή. Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε και στην προχτεσινή παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού «Ομορφή Πόλη». Και σε ό,τι αφορά στην αλλαγή προσώπου στη δημαρχιακή καρέκλα της πρωτεύουσας, καταλαβαίνουμε πολύ καλά το σύνθημα. Σε ό,τι αφορά, όμως, στην ουσία και, πολύ περισσότερο, την ουσιαστική και αποφασιστική αντιμετώπιση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων της Αθήνας και των κατοίκων της, μας είναι απολύτως ακατανόητο. Δηλαδή, τι θα κάνει περισσότερο για όλ' αυτά ο Χρ. Παπουτσής από τον νυν δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο; Ποιες είναι οι πολιτικές και ουσιαστικές διαφορές του, είτε απ' αυτόν, είτε από τις θέσεις της Ντ. Μπακογιάννη; `Η, μήπως, διαφωνεί με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του κόμματός του, στην οποία οφείλονται, πρώτα και κύρια, και τα προβλήματα των εργαζομένων της Αθήνας; Και, τέλος πάντων, γιατί δεν αντιμετώπιζε τα λαϊκά προβλήματα, χρόνια τώρα, ως ανώτατο στέλεχος και υπουργός διαφόρων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ;

Δε νομίζει ο κ. Παπουτσής ότι έχει και η κοροϊδία τα όριά της;


Σκέψου...

Πάνω στις λάσπες,

στα νερά

κάτσε και σκέψου

σοβαρά,

φταιν οι βροχές

και οι πλημμύρες

ή όλοι αυτοί

οι ολετήρες,

που τους ψηφίζεις

σαν «σωτήρες»;

***

Δική τους είναι

η ενοχή

κι όχι, όπως λένε,

η βροχή

αυτοί είν' οι φταίχτες

οι μεγάλοι

για όσα παθαίνει

η βιοπάλη,

βάλτο καλά

μες στο κεφάλι.

***

Οσο ετούτοι

κυβερνούν

οι φτωχοτάξεις

θα θρηνούν

αν θες λοιπόν

να δεις χαΐρι

μην τους ψηφίζεις,

κακομοίρη,

μην ξανακάνεις

χαρακίρι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν τα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση προετοιμάζει την ηχηρή άνοδό της στο βάθρο των εξαγγελιών και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Στόχος, για μια ακόμη χρονιά, είναι η παραπλάνηση. Μια θριαμβευτική λεκτική επίθεση για «ένδοξες» πορείες και για μια πλαστή ευδαιμονία, η οποία, υποτίθεται ότι βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής», έστω και αν ποτέ δεν μπορεί ο λαός να πάρει αυτή την «ανάσα». Η κυβέρνηση δε θα είναι μόνη στο βάθρο. Ηδη έχουν πάρει θέση στο πλάι της όλες εκείνες οι δυνάμεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την πολιτική της ΟΝΕ και του Ευρώ απ' όποιον κι αν ασκείται.

Κι, όμως, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο,τι βγάζει μέσα από τα σκουριασμένα σεντούκια του, οι περίφημες νέες «παροχές» είναι κουρέλια που τα ονομάζει μετάξια. Η φορολογική ...μεταρρύθμιση, που πνίγηκε σχεδόν από τα νερά του υπερχειλισμένου Κηφισού, είναι χαρακτηριστικό δείγμα. Ελαφρύνσεις κατ' όνομα, νέα βάρη στην πράξη, ίδια κατάσταση για το μεγαλύτερο μέρος του λαού και νέες χρυσές σελίδες, για να γραφτούν τα κατορθώματα των κεφαλαιοκρατών. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Και υποτιμά το λαό, περιφρονεί τη δύναμη των εργαζομένων, αισθάνεται ικανή να αναχαιτίσει ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής που δείχνει πως θεριεύει όλο και περισσότερο, ανδρώνεται, γίνεται όλο και πιο ικανό να αντιμετωπίζει τους ταξικούς αντιπάλους του.

Η ίδια η ασκούμενη πολιτική επιβάλλει αυτό το Σάββατο η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της να μην είναι μόνοι τους στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να τους επιτραπεί να είναι μόνοι και ανενόχλητοι. Απέναντί τους πρέπει να βρουν σφιγμένη τη γροθιά του αγωνιζόμενου λαού. Το συλλαλητήριο που διοργανώνουν, έξω από τη ΧΑΝΘ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Κίνηση «ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003», μαζί με πολλούς ακόμη φορείς, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό χτύπημα στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Μπορεί να παρασύρει με την ορμητικότητά του κάθε ψέμα και κοροϊδία. Να κάνει την κυβέρνηση να αντιληφθεί με τρόπο οδυνηρό ότι έχει αντίπαλο.

Γι' αυτό τα βήματα κάθε εργάτη, υπάλληλου, νέου, συνταξιούχου, αγρότη, πρέπει να τον οδηγήσουν στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση, στον αγώνα. Να βρεθεί εκεί και να κοιτάξει κατάματα τον άλλο κόσμο. Τον κόσμο των κυβερνητικών συνδικαλιστών, της ΓΣΕΕ και του προέδρου της που θεώρησε ήδη θετική τη ...φορολογική μεταρρύθμιση! Τον κόσμο των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την ΟΝΕ και τις επιλογές του κεφαλαίου και διεκδικούν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος. Τον αντίπαλο κόσμο του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης. Ολοι, λοιπόν, οι άνθρωποι του μόχθου, από όλα τα μέρη της χώρας καλούνται στη Θεσσαλονίκη, για να σηματοδοτήσουν με τη συμμετοχή τους έναν νέο κύκλο αγώνων, πιο μαζικών, αποτελεσματικών και νικηφόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ