ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξανάσμιξε με τον «Μέντορά» της

Πέθανε η Ιλια Λιβυκού

Με τον Β. Λογοθετίδη στο «Ενα βότσαλο στη λίμνη».
Με τον Β. Λογοθετίδη στο «Ενα βότσαλο στη λίμνη».
«Εφυγε» χτες (8π.μ.) η Ιλια Λιβυκού - Κοζύρη, για να σμίξει για πάντα με τον σπουδαίο ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη, σύντροφό της στη ζωή, στη σκηνή και στην οθόνη. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα, από το Α' Νεκροταφείο. Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της ηθοποιού εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος.

Η 83χρονη Ιλια Λιβυκού, (Αμαλία Χατζάκη), η οποία εδώ και καιρό ήταν κατάκοιτη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Οταν τέλειωσε το Γυμνάσιο, παντρεύτηκε έναν δικηγόρο (Κοζύρης, με τον οποίο γέννησε δυο παιδιά), ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει και εκείνη Νομικά. Εκανε κάποιες νομικές σπουδές, αλλά και κρυφά, από τον άνδρα της, σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέατρο εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο. Πρωτόπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο έργο του Β. Ουγκώ «Ρουί Μπλας». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο Κατερίνας - Λογοθετίδη στο έργο των Δ.Ψαθά - Γ. Ρούσσου «Δε θυμάμαι τίποτα». Το 1948 ο Β. Λογοθετίδης έκανε δικό του θίασο και την πήρε ως συμπρωταγωνίστριά του, έως το θάνατό του.

Πλήθος οι ελληνικές και ξένες κωμωδίες, στις οποίες η Ιλια Λιβυκού έπαιξε δίπλα στον κορυφαίο κωμικό: «Απρόσκλητος μουσαφίρης», «Καινούρια αφεντικά», «Η κυρία του Μαξίμ», «Το κορόιδο», «Ενας βλάκας και μισός», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος», κ.ά. Μετά το θάνατο του Λογοθετίδη (1960), άρχισε να συνεργάζεται με άλλους θιάσους: Το 1963 με το θίασο Ν. Χατζίσκου στην «Πάπισσα Ιωάννα», της Ε. Βεργή στους «Ξεριζωμένους», το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μ. Κατράκη στον «Ιούλιο Καίσαρα» και «Στο κορίτσι με το κορδελάκι» του Ν. Περγιάλη, «Ο Πατούχας». Στο ΚΘΒΕ (1965) υποδύθηκε την αριστοφανική «Λυσιστράτη». Ακολούθησαν συνεργασίες της με πολλούς άλλους θιάσους κωμωδίας και επιθεώρησης, έως το 1984, οπότε σταμάτησε να παίζει.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1948 στην ταινία του Αλ. Σακελλάριου «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», με πρωταγωνιστή τον Β. Λογοθετίδη. Εκτοτε, πρωταγωνίστησε σε όλα τα θεατρικά έργα του θιάσου Λογοθετίδη, που διασκευάστηκαν σε ταινίες. Επαιξε, όμως, και σε άλλες ταινίες, χωρίς τον Λογοθετίδη: «Η κατάρα της μάνας» και «Οργή» του Β. Γεωργιάδη, «Αντιγόνη» του Γ. Τζαβέλλα, «Ενας ντελικανής» του Μ. Σκουλούδη (γι' αυτήν πήρε το Β' βραβείο γυναικείου ρόλου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το βραβείο «Χρυσή Γέφυρα» του Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαν Φραντσίσκο), «Η θυσία του Αβραάμ», κ.ά. Το 1968, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου απέσπασε το βραβείο Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία «Στα σύνορα της προδοσίας».

Στο ενεργητικό της είχε μερικές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές («Απόρρητος φάκελος 27», κ.ά.) και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ μαζί με τον Μάνο Κατράκη, συμμετείχε σε ποιητικές εκδηλώσεις στο θέατρο «Μουσούρη», με μουσική του Μ. Θεοδωράκη.

Ποντιακή... «Ειρήνη»

Την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο παρουσιάζει η «Νέα Ποντιακή Σκηνή» (το θεατρικό σχήμα του Κέντρου Ποντιακού Θεάτρου και Τεχνών), σήμερα, στο Μαγικό Ξάνθης (Δήμος Βιστωνίδος).

Το έργο αποδόθηκε στα ποντιακά από τον Λάζο Τερζά, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του σχήματος, έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών, έκανε την επιλογή της δημοτικής και λαϊκής μουσικής του Πόντου, σκηνοθετεί την παράσταση, ενώ έχει και το ρόλο του Τρυγαίου σε αυτήν. Η... ποντιακή «Ειρήνη» παίζεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι από το 1985 στη Θράκη, τη Μακεδονία και την Αττική. Τα σκηνικά είναι του Νόντα Βακαλόπουλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χολίδης, Γιάννης Συμεωνίδης, Γιάννης Εφραιμίδης, Ράνια Χρυσοχοΐδου, Θεόδωρος Τερζανίδης, Σοφία Σινδοπούλου, Κατερίνα Μπιλάλη, Μωυσής Αραβόπουλος, Νόρα Ζαδέ. Κορυφαίος - τραγουδιστής Ηλίας Υφαντίδης, πρωτοχορευτής Γ. Σαραφίδης κ.ά.

Ακολουθούν οι παραστάσεις: Δράμα (8/9), Βέροια (15/9), Ηλιούπολη Αττικής (22/9), θέατρο Λυκαβηττού (28/9), Αγία Βαρβάρα Αττικής (29/9).

Μελωδική Σαντορίνη

Είκοσι τέσσερα χρόνια παρουσίας συμπληρώνει το «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης», που ξεκινά αύριο στα Φηρά (συνεδριακό κέντρο Νομικού). Το πρόγραμμα (διάρκεια μέχρι τις 20/9) ανοίγει η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών με ποικίλο πρόγραμμα (αύριο). Ακολουθούν: ρεσιτάλ του Γερμανού πιανίστα Τόμας Ντούις με έργα Μπετόβεν και Σοπέν (10/9), βραδιά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, με ερμηνευτές τις Βασιλική Καραγιάννη, Βικτώρια Μαϊφάτοβα και τον Γιάννη Χριστόπουλο (13/9), συναυλία του ιταλικού συνόλου εγχόρδων «Ερμηνευτές της Βενετίας» (15/9), ρεσιτάλ κλαρινέτου του Σπύρου Μουρίκη με έργα Μπραμς, Βέμπερ, Ντεμπισί κ.ά., σε συνεργασία με την πιανίστα και ψυχή του φεστιβάλ Αθηνά Καποδίστρια (17/9). Το φεστιβάλ θα κλείσει με τζαζ από τους Γιώργο Κοντραφούρη, Στράτο Βουγά, Κώστα Κωνσταντίνου και Κώστα Κουβίδη (20/9).

Επίσημη «Αυλής»

Μέχρι τις 29 του Σεπτέμβρη θα συνεχιστούν (καθημερινά 9μμ, εκτός Δευτέρας) στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας οι παραστάσεις του «Λαϊκού Θεάτρου Ν. Ερυθραίας» με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων». Οι παραστάσεις άρχισαν στις 30/8, αλλά η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί σήμερα. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Αναστασόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Ανδρέα Σαραντόπουλου, η μουσική επιμέλεια της Δόμνας Σαμίου. Πρωταγωνιστεί η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Κωνσταντάρου. Συμπαίκτες της είναι οι Χρήστος Παγκαλιάς, Ιάκωβος Μυλωνάς, Σοφία Σιδηροπούλου και άλλοι.

Η Ελλάδα στο Βερολίνο

Με τίτλο «Η Ελλάδα από το 1940 έως σήμερα» οργανώνονται (5-26/9) στην γκαλερί «Ολγα Μπενάριο» του Βερολίνου, δυο εκθέσεις φωτογραφιών, συνοδευόμενες με ομιλίες για γεγονότα της κατοχής και της σημερινής περιόδου.

Το φωτογραφικό υλικό της Βούλας Παπαϊωάννου με τίτλο «Εικόνες της απελπισίας και της ελπίδας - η Ελλάδα του 1940-1960» δείχνει σκηνές της καθημερινής ζωής στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, του εμφυλίου πολέμου και κατόπιν. Η έκθεση φωτογραφιών του ιστορικού δόκτορα Μάρτιν Ζέκεντορφ επικεντρώνεται στα εγκλήματα της γερμανικής Βέρμαχτ και στην Εθνική Αντίσταση.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες και παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης - υπουργός, πολιτικός και άνθρωπος» του Job Crogier.

Η πρώτη ομιλία (6/9) του Χανς-Πέτερ Ρίχτερ είχε θέμα «Ο ελληνικός Μαραθώνιος Δρόμος - συζήτηση για το ελληνικό κίνημα Ειρήνης», στην οποία μετείχαν και αντιπρόσωποι της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας του Βερολίνου. Ο δρ. Ζέκεντορφ θα μιλήσει με θέμα «Η οικονομική εκμετάλλευση της Ελλάδας στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-44» (19/9). Στις 26/9 δυο Γερμανοί ομιλητές θα τοποθετηθούν στο θέμα των αποζημιώσεων.


Θ. Β.

Βραδιές τραγουδιών

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά τη Δευτέρα (9μ.μ.), στο Θέατρο Φοίνικα Περιστερίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Δυτικά της Αθήνας 2002», αφιερωμένο στον Μάνο Λοΐζο. Τραγούδια αγαπημένα, μνήμες, μοναδικές ερμηνείες συνθέτουν τη συναυλία. Μαζί με τα παλιότερα κομμάτια, ταυτισμένα με τη φωνή του, ο Β. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει και τα τραγούδια του τελευταίου δίσκου του «Προσέχω δυστυχώς».

  • Στο Θέατρο Φοίνικα Περιστερίου, σήμερα (9μ.μ.) θα δώσει συναυλία ο Σωκράτης Μάλαμας.
  • Σήμερα ο Δημήτρης Μητροπάνος θα τραγουδήσει στο Δήμο Ελληνικού, ενώ ο Παντελής Θαλασσινός στο Βεάκειο.
  • «20 χρόνια Μάνος Λοΐζος» τιτλοφορείται η συναυλία του Δημήτρη Κατοίκου, αύριο (9μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Ελεύθερη είσοδος.

Το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα παρουσιάσει έκθεση με θέμα «Η Ελλάδα που αλλάζει. Τέχνη και προσωπικότητες στον 20ό αιώνα». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί σήμερα (12.30μμ) από τον υπουργό Πολιτισμού και θα λειτουργήσει μέχρι τις 31/1/2003. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ-8μμ, Σάββατο 5-8μμ και Κυριακή 11πμ-8μμ. Στο ίδιο διάστημα το Τελλόγλειο, το Ριζάρειον Ιδρυμα και η «Apeiron» θα παρουσιάσουν την έκθεση φωτογραφίας «Fred Boissonas "Εικόνες της Ελλάδας"».

Το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Βιέννης θα παρουσιάσει κλασικά και σύγχρονα έργα αύριο και τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο Ηρώδειο. Συγκεκριμένα τα έργα «Theme», «Variations» και «Pas de Deux» σε μουσική Τσαϊκόφσκι και χορογραφίες Ζορζ Μπαλανσίν και το «Alls Walzer», μπαλέτο σε μουσική Γιόχαν και Γιόζεφ Στράους και Γκούσταβ Μάλερ, σε χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή του συγκροτήματος, Ρενάτο Ζανέλα.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ του Πέλου και της Αλέκας Κατσέλη, τα παιδιά τους Νόρα και Λούκα τελούν μνημόσυνο την Τρίτη (10/9), στις 10.30π.μ., στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ