ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλούμε σε συστράτευση και δυνάμωμα της πάλης

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στο συλλαλητήριο

Ο Β. Μπούτας στο βήμα της συγκέντρωσης. Γύρω του απλωμένη συμβολικά η σοδειά που καταστρέφεται από την πολιτική της ΕΕ
Ο Β. Μπούτας στο βήμα της συγκέντρωσης. Γύρω του απλωμένη συμβολικά η σοδειά που καταστρέφεται από την πολιτική της ΕΕ
«Είμαστε όμως εδώ κι εμείς: Χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι που κατακλύσαμε τους δρόμους της πρωτεύουσας της ανεργίας, των κλειστών επιχειρήσεων, αλλά και των ανοιχτών πυλών για τα στρατεύματα των βαρβάρων που κατακτούν νέες βαλκανικές αγορές με την πειθώ της λόγχης», είπε στην ομιλία της η Σ. Καλαντίδου στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Και εκφράζοντας τις διαθέσεις όλων των συγκεντρωμένων ξεκαθάρισε: «Τις χτεσινές απειλές σας, κ. Σημίτη, κατά όλων όσοι θα διαδηλώσουν του χρόνου, στους ίδιους δρόμους, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, σας τις επιστρέφουμε: Οι δρόμοι αυτοί ανήκουν στους Ελληνες πολίτες. Εμείς δεν είμαστε του χεριού σας να μας αποσύρετε από την κυκλοφορία, όπως τους "μετανοημένους επαναστάτες" των μυστικών υπηρεσιών σας. Εμείς δε μασάμε».

Στη συνέχεια, αφού κατήγγειλε το κατάντημα της ΔΕΘ σε ετήσιο βήμα παραπλάνησης, εξαγγελίας μιας όλο και πιο αντιλαϊκής πολιτικής σημείωσε: «Εμείς εδώ εγκαινιάζουμε μια νέα, πιο ώριμη, πιο ελπιδοφόρα πορεία αντίστασης στην υποβάθμιση, τη φτώχεια, το περιθώριο: Εργάτες, αγρότες, συντονίζουμε το βήμα μας. Ερχόμαστε από μακριά, από το καμίνι των καθημερινών αγώνων: Για το μεροκάματο οι εργάτες χωρίς τον εκβιασμό της απόλυσης. Για καλύτερες τιμές οι αγρότες, να στεριώσουν στο χωριό τους να μη γίνουν νέοι άνεργοι σε πόλεις απάνθρωπες, αβίωτες. Για Κοινωνική Ασφάλιση και οι δύο. Ολοι για Υγεία και Παιδεία. Δικαιώματα που η κυβέρνηση απειλεί».

Και, τέλος, προειδοποίησε: «Δεν αποσυρόμαστε από τους δρόμους του αγώνα. Το ομολογούμε: παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής σας. Του συστήματός σας. Για την ανατροπή τη δικιά σας. ΝΑΙ! Είμαστε "τρομοκράτες". Τρομοκρατούμε την τρομοκρατία της ανεργίας, της φτώχειας, του περιθωρίου. "Γιάφκες" μας είναι τα εργοστάσια, τα γραφεία, τα σχολεία, τα χωράφια, τα συνοικιακά καφενεία.

Θα μας βρείτε στις πορείες ειρήνης, γιατί ο ιμπεριαλισμός δε χόρτασε σε Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη. Ζητά νέο αίμα, νέες αγορές, νέα κέρδη, στο Ιράκ αυτή τη φορά.

Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα ακούσετε την ομοβροντία μας, την απόφασή μας να στηρίξουμε πρόσωπα που βρήκαμε δίπλα μας στον καθημερινό αγώνα, εγγυητές για αυτοδιοίκηση επιτελείο συντονισμού λαϊκών αγώνων. Οσους και σήμερα είναι εδώ, μαζί μας».

Ο Β. Μπούτας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), απάντησε στα ψέματα και τις ανέξοδες υποσχέσεις, με τις οποίες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ωραιοποιήσει τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, θυμίζοντας τις υποσχέσεις για τις τιμές στο βαμβάκι, τις αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες παραγωγές από τον παγετό που ακόμη δεν έχουν δοθεί, τις εξευτελιστικές τιμές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, τις χαμηλές επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία, τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ, κλπ. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Γεωργίας έχουν κοινή αιτία. Την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα των εμπορομεσαζόντων και των πολυεθνικών», είπε.

Στη συνέχεια μίλησε για την κυβερνητική πολιτική που με «το καρότο και το μαστίγιο» επιχείρησε να υπονομεύσει και να διαλύσει τα μπλόκα και τους αγώνες των αγροτών, τον υπονομευτικό ρόλο της ΝΔ, που υποκριτικά κατανοούσε τα προβλήματά τους, το ρόλο ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και κατέληξε: «Ολους αυτούς μαζικά οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να τους πληρώσουν με το ανάλογο νόμισμα και στις επικείμενες εκλογές».

«Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της λαϊκής συσπείρωσης που θα φουντώσει ενόψει της Συνόδου Κορυφής το 2003 στην πόλη μας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα προωθήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το σύμφωνο σταθερότητας, και τις προηγούμενες αποφάσεις των συνόδων της ΕΕ. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης, ρήξης με τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη, που ενεργά στηρίζει η κυβέρνηση», ανέφερε ο Στέλιος Βαλανάς, εκπρόσωπος της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Και κατέληξε: Καλούμε σε συστράτευση και δυνάμωμα της πάλης του λαού τώρα, για να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη αντάξιο σταθμό με το Σιάτλ, την Πράγα, τη Γένοβα, τη Σεβίλλη».

«Οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου, μέρος του οποίου είναι και τα εκθέματα της ΔΕΘ, είναι εδώ», είπε ο πάπα Χρήστος Ζαρκαδούλας από τη Λαμία. Παραπέρα, βρίσκονται οι συνδαιτυμόνες του κ. πρωθυπουργού, «αυτοί που λυμαίνονται την εργατική μας δύναμη», συνέχισε. Και απαντώντας σε όσους επιδιώκουν να στείλουν τον αγωνιζόμενο λαό στο σπίτι του ξεκαθάρισε: Θα είμαστε πάντα και παντού παρόντες, στους χώρους δουλιάς, στις απεργίες, στις πορείες, στα συλλαλητήρια, στα μπλόκα των αγροτών, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Θα στήσουμε νέες Αλαμάνες και νέους Γοργοπόταμους, θα αντιπαλέψουμε και θα καταργήσουμε στην πράξη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Θα χτίσουμε, ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές μας, το νέο κόσμο, αυτόν τον ανθρώπινο, στον οποίο δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον κόσμο της αγάπης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης».

Ο Γιάννης Φραγγίδης μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, προειδοποίησε: «Κανείς δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίσει με την επίκληση του υποτιθέμενου γενικού συμφέροντος. Ποιο είναι αυτό; Η συνεχιζόμενη αποψίλωση της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας; Η ακρίβεια που καταδυναστεύει τα εργατικά στρώματα, η Παιδεία που σε λίγο θα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των οικονομικά ισχυρότερων ομάδων του πληθυσμού; Αρνούμαστε να ζούμε με σκυμμένο το κεφάλι εξ αιτίας της ανέχειας, της ανεργίας και της φτώχειας. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας».

Ο Χρήστος Βασιλειάδης πρόεδρος των απολυμένων του εργοστασίου της Softex στη Δράμα, κάλεσε τον «πρωθυπουργό να πάψει να κρύβεται», την ώρα που «η Δράμα πενθεί την τελευταία βιομηχανία της». Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης «που πέθανε τους αγρότες και τους εργαζόμενους, που αφήνει στο δρόμο 420 εργαζόμενους και νεκρώνει παραγωγικά την περιφέρεια. Γι' αυτό συμμετέχουμε στο παλλαϊκό συλλαλητήριο αντίστασης και ανατροπής της πολιτικής της ανεργίας, και της φτώχειας», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ