ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Στο απόσπασμα οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα

Eurokinissi

Ντόμινο επιπτώσεων στην Ευρώπη προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, το οποίο έσπευσαν να αξιοποιήσουν κατάλληλα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν μια «σταυροφορία» κατά των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών, επιφέροντας δραματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Με αφορμή την επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος επέλεξε να δημοσιοποιήσει επίσημα το νέο «τρομονόμο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με χτεσινή ανακοίνωση επανήλθε στο θέμα, υπενθυμίζοντας την απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 6η Δεκέμβρη 2001, όπου περιέχεται ο ορισμός της τρομοκρατίας και των ποινικών κυρώσεων κατά των δραστών τέτοιων πράξεων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έχει υποχρέωση να ενσωματώσει την παραπάνω απόφαση - πλαίσιο στην εσωτερική έννομη τάξη της».

Η διαμόρφωση ενός νέου ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου για τον ορισμό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ απειλούν ανοιχτά τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ας θυμηθούμε, όμως, τι προέβλεπε ο ορισμός της τρομοκρατίας: Στο κείμενο εκείνο αναφερόταν ότι «αδικήματα που διαπράττονται εκ προθέσεως από άτομο ή ομάδα και στρέφονται κατά μιας ή περισσοτέρων χωρών, των θεσμών τους ή του πληθυσμού τους, με σκοπό τον εκφοβισμό τους και τη σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών μιας χώρας» τιμωρούνται ως τρομοκρατικά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διωχτούν ως τρομοκράτες μέχρι και αντιδικτατορικά κινήματα και αγωνιστές. Επίσης, να θεωρηθεί τρομοκρατικό αδίκημα η παράνομη κατάληψη ή φθορά κρατικών ή κυβερνητικών εγκαταστάσεων, δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής και δημόσιων χώρων.

Στο ίδιο κείμενο προωθούνταν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, βάσει του οποίου η διαδικασία έκδοσης κατηγορούμενου σε άλλο κράτος μετατρέπεται σε ταχύρρυθμη απλή παράδοση ακόμη και Ελλήνων πολιτών. Οι εγγυήσεις για τις δυνατότητες υπεράσπισης του κατηγορούμενου που ίσχυαν με βάση το δίκαιο έκδοσης καταργούνται. Η εθνική κυριαρχία υποχωρεί, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι υποχρεωμένος να εκδώσει ακόμη και Ελληνα πολίτη αν του ζητηθεί.

Οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών, η επέκταση της Συνθήκης Σένγκεν, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που θα γίνονται στον όρο της τρομοκρατίας, η θέσπιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης άλλαξαν το τοπίο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν αυτές τις αποφάσεις στο εσωτερικό Δίκαιο.

Επίσης, η επέκταση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πολιτών έκανε πραγματικότητα το «Μεγάλο Αδελφό», πλήττοντας τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Με το κείμενο αυτό επίσης επισημοποιείται η ευρωεισαγγελία, η ενίσχυση των εξουσιών της Γιούροπολ, η από κοινού καταστολή διαδηλώσεων. Συμπληρώνεται δηλαδή και ενισχύεται ένας ευρωενωσιακός μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος των δικαιωμάτων της εθνικής κυριαρχίας.

Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στην έννοια της τρομοκρατίας δε θα μπορούν να υπαχθούν οι ενέργειες εκείνες που αποβλέπουν «στην άσκηση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών, πολιτικών, θρησκευτικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Υπερασπιστής του νέου «τρομονόμου» εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, συντάκτης του τρομονόμου 2928/2001, ο οποίος όμως εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για το νέο νομοθέτημα.

Ο Μ. Σταθόπουλος σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο σημείωσε ότι «ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος είναι μια αναγκαιότητα που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ζητάει νέα μέτρα για το χτύπημα της τρομοκρατίας».

Οι επιφυλάξεις του Μ. Σταθόπουλου βρίσκονται στο σκέλος που αφορά τους χρηματοδότες της τρομοκρατίας. «Αυτό κατ' αρχήν είναι σωστό -είπε ο Μ. Σταθόπουλος- αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην καταστεί επικίνδυνο». Σε σχετική ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για κατάχρηση, απάντησε ότι «ο νόμος είναι καλός και έχει καλούς στόχους», αλλά «οι εφαρμοστές τον παραποιούν, τον διαστρεβλώνουν» και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος υπάρχει, όχι στο νομοθέτη αλλά στον εφαρμοστή.

Παράλληλα, ο χτεσινός ισχυρισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι «το εν λόγω νομοθέτημα δε θίγει σε καμιά περίπτωση θέματα έκδοσης ούτε Ελλήνων ούτε αλλοδαπών πολιτών» και φυσικά εξακολουθεί να ισχύει για το ζήτημα αυτό το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, είναι μάλλον έωλος.

Το ίδιο ισχύει και για τη χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα για την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία. Η ουσία είναι ότι μπορεί το νέο νομοθέτημα να μη θίγει το θέμα της έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά για το ζήτημα αυτό γίνονται συζητήσεις και μάλιστα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο (σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης), όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών τάσσονται υπέρ της έκδοσης των υπόπτων για τρομοκρατία. Συνεπώς το κείμενο αυτό θα περάσει και στο εσωτερικό Δίκαιο, αφού θα αποτελεί διεθνές Δίκαιο.

ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Αλλη μία αναμενόμενη σύλληψη

Συνελήφθη χτες το μεσημέρι στα Εξάρχεια, από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η 40χρονη Αγγελική Σωτηροπούλου, πρώην σύζυγος του Σάββα Ξηρού και νυν σύντροφος του Δημ. Κουφοντίνα ή «Λουκά» της «17Ν», βάσει σχετικού εντάλματος που εξέδωσε εναντίον της ο ειδικός ανακριτής, πρόεδρος Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκος. Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι βρέθηκε δακτυλικό της αποτύπωμα σε σταθερό σημείο (κούφωμα πόρτας) στο κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης στην οδό Δαμάρεως 73, στο Παγκράτι. Δύο ακόμη δακτυλικά της αποτυπώματα είχαν βρεθεί από τη Σήμανση σε ένα βιβλίο και ένα περιοδικό που υπήρχαν στη «γιάφκα» της οδού Πάτμου 84 στα Πατήσια. Ομως, επρόκειτο για ευρήματα χωρίς ιδιαίτερη αξία, καθώς εντοπίστηκαν πάνω σε κινητά αντικείμενα.

Η σύλληψη της Α. Σωτηροπούλου έγινε στις 4 μ.μ. στη συμβολή των οδών Σουλτάνη και Σολωμού, την ώρα που μετέβαινε στο γραφείο της δικηγόρου της Ιωάννας Κούρτοβικ μαζί με την Ισπανίδα Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, σύντροφο του Σ. Ξηρού. Ακολούθως, οδηγήθηκε στο Εφετείο, ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσου, ο οποίος της ανακοίνωσε ότι κατηγορείται για τρεις κακουργηματικές πράξεις: «Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών για τον εφοδιασμό της οργάνωσης αυτής κατά συναυτουργία και διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κατά συναυτουργία». Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε το κατηγορητήριο, επιφυλασσόμενη να το αντικρούσει διεξοδικά κατά την απολογία της στον ειδικό ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε προθεσμία, μέσω της συνηγόρου της, γι' αύριο στις 6 το απόγευμα.

Η Α. Σωτηροπούλου είχε εξεταστεί δύο φορές μέχρι τώρα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς να προκύψει κάτι σε βάρος της. Στις καταθέσεις της ισχυριζόταν ότι αγνοούσε το πραγματικό όνομα του Δημ. Κουφοντίνα. Τον γνώριζε, είπε, ως Δημ. Λαμπρόπουλο. Εδειχνε, επίσης, να μη γνωρίζει τίποτα για την εμπλοκή του συντρόφου της στη «17Ν», ενώ δυσανασχετούσε τον πρώτο καιρό για την παρακολούθησή της από την Αστυνομία. Καταστηματάρχης, ωστόσο, είχε υποστηρίξει δημόσια ότι την είχε δει να επισκέπτεται μαζί με την Αλίσια Ρομέρο την πολυκατοικία της οδού Δαμάρεως. Αυτή τον είχε απειλήσει με μήνυση.

Το τελευταίο διάστημα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες είχαν εντοπιστεί δακτυλικά αποτυπώματα της Α. Σωτηροπούλου στα δύο κρησφύγετα της «17Ν». Οι σχετικές διαρροές είχαν εκτιμηθεί ως άσκηση πίεσης προς τον Κουφοντίνα, προκειμένου να «παραδοθεί» στις διωκτικές αρχές...

Δημοσιεύματα του Τύπου

Το «Εθνος» αναφέρεται στη συνέντευξη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη. Σύμφωνα με αυτήν οι λιμενικές αρχές είχαν πάρει πληροφορίες ότι θα υπάρξουν χτυπήματα στον Πειραιά και είχαν παρθεί μέτρα από τον περασμένο Γενάρη. Στην έκθεση του Λιμενικού Σώματος που παρουσίασε ο υπουργός, δε γίνεται καμία αναφορά για την ύπαρξη ταξιδιωτικού σάκου, με τον οποίο φερόταν ο Σάββας Ξηρός να μεταφέρει τον οπλισμό του και δημιουργείται ερωτηματικό για το πού τον είχε και πώς βρέθηκε ανάμεσα σε θάμνους και φυτά. Δε βρέθηκε ο πυροκροτητής της βόμβας που φέρεται να είχε, ήδη, τοποθετήσει ο Σ. Ξηρός πριν από την έκρηξη του μηχανισμού που ετοιμαζόταν να τοποθετήσει. Ακόμα, από την έκθεση προκύπτει ότι η σακούλα στην οποία είχαν τοποθετηθεί τα κλειδιά, η τηλεκάρτα και τα χρήματα του Σ. Ξηρού, παραδόθηκε στη 1.15 τα ξημερώματα της Κυριακής, δηλαδή τρεις ώρες μετά την έκρηξη, από αστυνομικό και όχι από λιμενικό, όπως θα ήταν αναμενόμενο, στον διοικητή ασφαλείας του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά.

Η «Απογευματινή» γράφει ότι «επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν όλη την επιχείρηση (σ.σ. έκρηξη βόμβας στις 29/6 στον Πειραιά) στημένη. Το πόρισμα του Λιμενικού αποδείχνει πως αστυνομικός παρέδωσε, τρεις ώρες μετά την έκρηξη στον Πειραιά στους λιμενικούς, τσάντα που περιείχε τα 17 κλειδιά και την τηλεκάρτα του Σ. Ξηρού». Η ίδια ανέφερε ότι είχε δει τον Σ. Ξηρό σε χώρο του λιμανιού, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές σημείο και την ημερομηνία.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» σημειώνει πως η ΕΛΑΣ έχει εξετάσει τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις για να βρει την «Αννα» της «17Ν». Σε ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Σ. Κονδύλης είχε ντυθεί δυο φορές γυναίκα σε παρακολούθηση στόχων.

Τα «Νέα» γράφουν ότι οι διωκτικές αρχές καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους μπροστά στο νέο κύκλο των ερευνών για την εξάρθρωση και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι έρευνες επικεντρώνονται στα πρόσωπα που είχαν επιχειρησιακή εμπλοκή.

Η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια προαυλισμού, ο Α. Γιωτόπουλος φέρεται να είπε στον Π. Τσελέντη, όταν ο τελευταίος τον πλησίασε, «φύγε, δε σε ξέρω εσένα».

Το «Βήμα» σημειώνει ότι μεγάλα ποσά της τάξης των 140.000 ευρώ, εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενούς του Δ. Κουφοντίνα. Ακόμη σημαντικά ποσά έχουν βρεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε λογαριασμούς του Κ. Καρατσώλη, ενώ ανακαλύφθηκαν 200 μετοχές του Σ. Ξηρού στις εταιρίες «Μηχανική» και «Τεχνική Εταιρία Βόλου».

Η «Αυριανή» γράφει ότι «η Μαρία, βασικό μέλος της ομάδας υποστήριξης του "Λουκά", είχε αναλάβει σε αποστολή "βιτρίνας" και για λογαριασμό των Γιωτόπουλου, Κουφοντίνα και Σ. Ξηρού, το στήσιμο οικολογικής οργάνωσης, παράπλευρης δράσης -στην ουσία- της 17Ν». Σημειώνει ότι η CIA σχεδιάζει απαγωγή του καθηγητή που έφυγε για το Παρίσι.

Η «Χώρα» αναφέρει ότι «με εξαίρεση τον Γιωτόπουλο, οι αμερικάνικες αρχές πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι συλληφθέντες για τρομοκρατική δράση, ήταν τα κορόιδα που η ηγετική ομάδα χρησιμοποίησε εκμεταλλευόμενη τις ακραίες πολιτικές θέσεις τους». Θεωρούν, δε, ότι λείπουν τα μεγάλα κεφάλια της «17Ν».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων της υπόθεσης «17 Ν» με τους πελάτες τους, όταν τους επισκέπτονται στις φυλακές Κορυδαλλού, έθεσαν χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Κρουσταλλάκη ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Παξινός και η αντιπρόεδρος Φρόσω Κιάου. Μια μέρα πριν, οι 12 συνήγοροι είχαν ζητήσει με σχετικό υπόμνημα από το συνδικαλιστικό τους φορέα την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε να μπορούν να εκτελούν ανεμπόδιστα τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα.

Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισήμανε ότι πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των δικηγόρων και συνέστησε για το λόγο αυτό στο προεδρείο του ΔΣΑ να έρθει σε συνεννόηση με τον επόπτη των φυλακών, εισαγγελέα Πειραιά Γ. Φραγκιαδάκη. Επίσης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι συνήγοροι των 16 κρατουμένων θα έχουν το μάξιμουμ του χρόνου επικοινωνίας μαζί τους, που προβλέπεται από το Σωφρονιστικό Κώδικα.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ζήτησε ακόμη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δοθεί η δυνατότητα στους συνηγόρους να παραδίδουν οι ίδιοι στους πελάτες τους τα διάφορα ενημερωτικά έγγραφα και όχι να το κάνουν αυτό οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ύστερα, μάλιστα, από την αποχώρησή τους. Ο ίδιος ανακοίνωσε, τέλος, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, που θα απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόρους και άλλους επιστήμονες και θα εξετάζει τα προβλήματα εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου και όποιο άλλο νομικό θέμα ανακύπτει σε σχέση με την τρομοκρατία.

Διασύνδεση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων «βλέπει» το Ισραήλ

Συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού πρέσβη, Νταβίντ Σασόν

Οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου σχετικά με την εξάρθρωση της «17Ν» αποτέλεσαν ένα από τα βασικά σημεία της ενημέρωσης που πραγματοποίησε, χτες, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα Νταβίντ Σασόν. Ο Ντ. Σασόν υπογράμμισε ότι οι ισραηλινές διπλωματικές αντιπροσωπείες ανά την Ευρώπη είχαν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις για τις διασυνδέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι επανειλημμένως έγινε προσπάθεια να εξηγηθεί στις ευρωπαϊκές ηγεσίες πως υφίσταται μια «ομπρέλα» των οργανώσεων αυτών, οι οποίες ασχέτως του πώς παρουσιάζονται, έχουν κοινό στόχο.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τις διασυνδέσεις που διαγράφονται ανάμεσα στον ελληνικό ΕΛΑ και στην οργάνωση του προσφάτως εκλιπόντος Αμπού Νιντάλ, του οποίου, μάλιστα, επιβεβαίωσε το χαμό, διαψεύδοντας τη φημολογία ότι ζει ακόμη, επικαλούμενος την αίτηση που κατατέθηκε προς την ισραηλινή κυβέρνηση να δοθεί άδεια μεταφοράς της σορού του στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να κηδευτεί. Η αίτηση απορρίφθηκε, όπως σημείωσε ο Ντ. Σασόν, διευκρινίζοντας ότι αγνοεί παντελώς τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Ισραηλινός πρέσβης απέφυγε επισταμένως να σχολιάσει τον τρόπο που χειρίζονται οι ελληνικές αρχές το θέμα της «17Ν» και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε γνωστοποιήσει στην ελληνική το σκεπτικό της εδώ και καιρό. Προχώρησε, μάλιστα, και σε νέα εκτίμηση, τονίζοντας ότι όσο προχωρούν οι έρευνες τόσο περισσότερες αποδείξεις θα ανακαλύπτονται για τη διασύνδεση των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενδεχόμενες αντιδράσεις ήδη φυλακισμένων τρομοκρατών σε άλλες χώρες για τις μελλοντικές αποκαλύψεις που θα προκύψουν από τις ελληνικές έρευνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ