ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΑΕ - ΚΕΔΚΕ
Δικομματικός «κώδικας δεοντολογίας» για τις εκλογές

Με πρόσχημα τον περιορισμό των προεκλογικών δαπανών των μεμονωμένων υποψηφίων και των συνδυασμών και με την προβολή μιας δήθεν περιβαλλοντικής... ευαισθησίας, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης συμπράττουν στην παραπέρα φίμωση της άποψης των μικρότερων παρατάξεων. Υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ υπέγραψαν χτες, πρώτη ημέρα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, κώδικα δεοντολογίας για τις εκλογές της 13ης Οκτώβρη, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα περιορίζει δραστικά την αφίσα και το πανό, από τα κύρια μέσα που διαθέτουν οι μικρότερες παρατάξεις για να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους.

Το περιεχόμενο του κώδικα ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος, οι οποίοι συνυπέγραψαν ουσιαστικά την ενίσχυση του δικομματισμού και των παρατάξεών του. Σύμφωνα με τον κώδικα, αλλά και σχετικό νόμο, οι παρατάξεις θα αναρτούν αφίσες και πανό σε συγκεκριμένα σημεία, που θα προσδιορίζουν οι δήμοι, αναλογικά, με βάση δηλαδή την εκλογική δύναμη των παρατάξεων την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ή την εκλογική δύναμη των κομμάτων που τις στηρίζουν. Προβλέπεται, δε, πως οι δημοτικές αρχές υποχρεούνται να αφαιρούν αφίσες και πανό που αναρτούνται σε άλλα σημεία. «Η ανάρτηση αφισών και πανό παραπέμπει στο παρελθόν» είπε ο «εκσυγχρονιστής» πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ...

Να σημειώσουμε ότι ο κώδικας επαφίεται στον αυτοέλεγχο και αυτοπεριορισμό των υποψηφίων, καθώς δεν αποτελεί νόμο, κάτι που προβλέπεται να επεξεργαστεί το υπουργείο μετά τις εκλογές. Με βάση αυτόν, οι παρατάξεις δεν πρέπει να δημοσιοποιούν δημοσκόπηση 15 μέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και καθ' όλη τη βδομάδα πριν την επαναληπτική ψηφοφορία. Καλούνται δε να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τους πόρους που στήριξαν την προεκλογική τους δραστηριότητα και τις δαπάνες που πραγματοποίησαν. Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να διαθέτουν δωρεάν σε κάθε συνδυασμό του δήμου τους και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νομού τους, χρόνο για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους. Η δε χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα και γραφεία επιτρέπεται μόνο μία ώρα πριν την έναρξη της προεκλογικής συγκέντρωσης και 15 λεπτά μετά τη λήξη της.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο για τις ανεξάρτητες αρχές που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε πέντε τροπολογίες σχετικές με τη διεξαγωγή των εκλογών:

  • Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γραφτούν μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη.
  • Οι υποψήφιοι νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σε οποιονδήποτε νομό και όχι μόνο στο νομό που μένουν, αρκεί να καταθέσουν τα χαρτιά τους μέχρι 21 Σεπτέμβρη.
  • Δε θα υπάρχουν ειδικά τμήματα για χειμάζουσες κοινότητες. Δε θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε κοινότητες με περισσότερους από 5.000 κατοίκους.
  • Οι παρατάξεις υποχρεούνται το 1/3 των υποψήφιων στο σύνολο των τοπικών συμβουλίων να είναι γυναίκες. Αντίστοιχα το 1/3 των υποψηφίων πρέπει να είναι γυναίκες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και δημοτικό συμβούλιο ξεχωριστά.
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Αρνούνται την οδηγία του ΕΣΡ για ισότιμη προβολή!

Με προκλητικές παρεμβάσεις και «συστάσεις» προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) επιχειρεί να μην υπάρξει ισότιμη μεταχείριση όλων των συνδυασμών και υποψηφίων που κατεβαίνουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά «αναλογική ισότητα»! Φθάνει μάλιστα στο σημείο να υπογραμμίζει πως οι αρχές της αντικειμενικότητας και της ισοτιμίας στερούνται συνταγματικού και νομοθετικού ερείσματος!

Είναι φανερό πως στόχος της χτεσινής επιστολής που έστειλε η πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ Ελένη Κόκαλη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, είναι η προβολή των συνδυασμών και υποψηφίων που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. «Εργο» που ήδη έχει αρχίσει να «παίζεται» από τα μικρόφωνα των μεγάλων κυρίως ραδιοφωνικών σταθμών, που προβάλλουν τους υποψήφιους του δικομματισμού και φιμώνουν τη «φωνή» των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ.

Οι μεγαλοϊδιοκτήτες ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, που χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων, αρνούνται την ισότιμη προβολή των υποψηφίων και τολμούν να μιλούν αναφερόμενοι στη σχετική οδηγία του ΕΣΡ για «υπέρμετρο περιορισμό της τηλεοπτικής πολιτικής επικοινωνίας και διαφήμισης, αλλά και αυτής της δημοσιογραφικής ελευθερίας»! Ισχυρίζονται επίσης ότι η οδηγία «καταλύει κάθε έννοια διευθυντικού δικαιώματος και της αξιολόγησης του περιεχομένου της ενημέρωσης, δικαίωμα που κατοχυρώνεται ως βασικό συστατικό της ελευθεροτυπίας διεθνώς»!

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το ΕΣΡ στην οδηγία του, περιλαμβάνει στοιχειώδες κανόνες δεοντολογίας για την προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί - σύμφωνα με την οδηγία - κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως ενημερωτικών εκπομπών οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας. Τονίζεται μάλιστα πως η παρουσίαση θεμάτων στα δελτία ειδήσεων ή στις «λοιπές ενημερωτικές εκπομπές δε θα πρέπει να γίνεται και από πλευράς χρόνου κατά τρόπο ώστε να ευνοείται ένας συγκεκριμένος συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος». Δεν επιτρέπεται, επίσης, η «παντός είδους άμεση ή έμμεση, δωρεάν ή με αμοιβή ή άλλου είδους αντάλλαγμα προβολή συγκεκριμένου υποψηφίου προσώπου ή συνδυασμού».

Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας από την πλευρά του, όπως είπε χτες, θεωρεί πως «δεν υπάρχει νομική βάση, δεν υπάρχει νόμος ή κανονιστική πράξη για την έκδοση οδηγίας». Συμπλήρωσε όμως, ότι η παραβίασή της συνεπάγεται και τις «σχετικές ευθύνες».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ εκδίδει οδηγία για τον τρόπο κάλυψης της προεκλογικής περιόδου. Αλλωστε, όπως σημειώνεται και στην πρόσφατη οδηγία του, το ΕΣΡ για τις κανονιστικές ρυθμίσεις, έλαβε υπόψη του, το Σύνταγμα, διατάξεις των νόμων και κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

ΝΑΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με ενθουσιασμό στη μάχη

Σε μια μαζική και ενθουσιώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου της Κέρκυρας, ο υποψήφιος νομάρχης Χ. Χαραλάμπους παρουσίασε το πρόγραμμα και το συνδυασμό της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (ΝΑΣΥ) Κέρκυρας. Ο συνδυασμός της ΝΑΣΥ αποτελείται από δυνάμεις που έχουν αγωνιστικό παρελθόν μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στηρίζεται από δυνάμεις που βρίσκονται με συνέπεια σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του κερκυραϊκού λαού και υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. Συγκροτείται από ανθρώπους του μόχθου, τους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, τη νεολαία.

Ο υποψήφιος νομάρχης είπε πως χρειάζεται να οργανωθεί κίνημα αντίστασης και σύγκρουσης στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ, αλλά και στις δυνάμεις που τη στηρίζουν. Ανοιξε μέτωπο ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, ξένα και ντόπια, που λυμαίνονται και καταστρέφουν την περιοχή. Κάλεσε τις λαϊκές δυνάμεις του τόπου, που βλέπουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που δημιούργησαν και δημιουργούν στον τόπο οι πολιτικές της διαχείρισης, του εμπειρισμού, της διαπλοκής με τα μεγάλα συμφέροντα, να συμπαραταχτούν στον αγώνα μαζί με τη ΝΑΣΥ, να αρνηθούν την υποταγή και να διαλέξουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Να αντιπαραθέσουν στους μηχανισμούς υφαρπαγής και εξαγοράς της ψήφου τους την αξιοπρέπεια του ανθρώπου του μεροκάματου, που ξέρει ότι δεν οφείλει τίποτα σε κανέναν. Κάλεσε τους εργατοϋπάλληλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους, τις γυναίκες, τους μικρομεσαίους, τους μετανάστες που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική να στηρίξουν και με την ψήφο τους τη ΝΑΣΥ, ώστε η φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ