Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Αρνούνται την οδηγία του ΕΣΡ για ισότιμη προβολή!

Με προκλητικές παρεμβάσεις και «συστάσεις» προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) επιχειρεί να μην υπάρξει ισότιμη μεταχείριση όλων των συνδυασμών και υποψηφίων που κατεβαίνουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά «αναλογική ισότητα»! Φθάνει μάλιστα στο σημείο να υπογραμμίζει πως οι αρχές της αντικειμενικότητας και της ισοτιμίας στερούνται συνταγματικού και νομοθετικού ερείσματος!

Είναι φανερό πως στόχος της χτεσινής επιστολής που έστειλε η πρόεδρος της ΕΙΙΡΑ Ελένη Κόκαλη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, είναι η προβολή των συνδυασμών και υποψηφίων που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα. «Εργο» που ήδη έχει αρχίσει να «παίζεται» από τα μικρόφωνα των μεγάλων κυρίως ραδιοφωνικών σταθμών, που προβάλλουν τους υποψήφιους του δικομματισμού και φιμώνουν τη «φωνή» των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ.

Οι μεγαλοϊδιοκτήτες ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, που χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων, αρνούνται την ισότιμη προβολή των υποψηφίων και τολμούν να μιλούν αναφερόμενοι στη σχετική οδηγία του ΕΣΡ για «υπέρμετρο περιορισμό της τηλεοπτικής πολιτικής επικοινωνίας και διαφήμισης, αλλά και αυτής της δημοσιογραφικής ελευθερίας»! Ισχυρίζονται επίσης ότι η οδηγία «καταλύει κάθε έννοια διευθυντικού δικαιώματος και της αξιολόγησης του περιεχομένου της ενημέρωσης, δικαίωμα που κατοχυρώνεται ως βασικό συστατικό της ελευθεροτυπίας διεθνώς»!

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το ΕΣΡ στην οδηγία του, περιλαμβάνει στοιχειώδες κανόνες δεοντολογίας για την προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί - σύμφωνα με την οδηγία - κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως ενημερωτικών εκπομπών οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας. Τονίζεται μάλιστα πως η παρουσίαση θεμάτων στα δελτία ειδήσεων ή στις «λοιπές ενημερωτικές εκπομπές δε θα πρέπει να γίνεται και από πλευράς χρόνου κατά τρόπο ώστε να ευνοείται ένας συγκεκριμένος συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος». Δεν επιτρέπεται, επίσης, η «παντός είδους άμεση ή έμμεση, δωρεάν ή με αμοιβή ή άλλου είδους αντάλλαγμα προβολή συγκεκριμένου υποψηφίου προσώπου ή συνδυασμού».

Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας από την πλευρά του, όπως είπε χτες, θεωρεί πως «δεν υπάρχει νομική βάση, δεν υπάρχει νόμος ή κανονιστική πράξη για την έκδοση οδηγίας». Συμπλήρωσε όμως, ότι η παραβίασή της συνεπάγεται και τις «σχετικές ευθύνες».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ εκδίδει οδηγία για τον τρόπο κάλυψης της προεκλογικής περιόδου. Αλλωστε, όπως σημειώνεται και στην πρόσφατη οδηγία του, το ΕΣΡ για τις κανονιστικές ρυθμίσεις, έλαβε υπόψη του, το Σύνταγμα, διατάξεις των νόμων και κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ