Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χέρι - χέρι με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την παρουσίαση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γ. Παπαντωνίου

Κατά την παρουσίαση των θέσεων του Ελληνα υπουργού Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, ως προεδρεύοντα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζήτησε διευκρινίσεις και σαφείς τοποθετήσεις από τον υπουργό σε επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας. Η παρέμβαση του Στρ. Κόρακα ήταν η εξής:

«Κατ' αρχάς, και επειδή αναφερθήκατε στην προ δεκαετίας προϋπηρεσία σας ως ευρωβουλευτής, προσπαθώ να φανταστώ πώς θα είχατε αντιδράσει τότε, αν κάποιος υπουργός είχε αναπτύξει τις θέσεις που εσείς τώρα μας παρουσιάσατε.

Αναφερόμενος στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, δηλαδή τον Ευρωστρατό, είπατε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα δρα από μόνη της και σε άλλες σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε σε ποιες περιπτώσεις βλέπετε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς τη συμμετοχή του NATO. Επίσης πότε θα τη χρησιμοποιείτε εκτός των συνόρων της ΕΕ και πότε μέσα στην επικράτεια των χωρών της ΕΕ.

Μια δεύτερη ερώτησή μου αφορά στη θέση σας για άμεση ανάγκη μεγάλης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ. Σας παρακαλώ να μας πείτε από ποιον απειλούμαστε σήμερα. Εκτός και αν πιστεύετε ότι το πρόσχημα του πολυδιαφημιζόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας είναι αρκετό για να δικαιολογήσει ένα νέο αχαλίνωτο γύρο ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Κατανοώ φυσικά ότι κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα επικερδές για τις πολεμικές βιομηχανίες, των οποίων τη συνένωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο επαγγελθήκατε και σήμερα, για να αντιμετωπίσουν, όπως είπατε, τον αμερικάνικο ανταγωνισμό. Αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αυτό είναι αντίθετο με τα συμφέροντα των λαών που ζητούν ειρήνη και αφοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, θα ήθελα να σας ζητήσω μια σαφή και ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον του. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Μπους, ότι και αν ακόμη το Ιράκ δεχτεί ελεγκτές μόνο ο πόλεμος θα λύσει το πρόβλημα, καθώς επίσης και τις δηλώσεις του περί «άξονα του κακού» και πρόθεση των ΗΠΑ για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων εναντίον 7 χωρών, μεταξύ των οποίων οι Κίνα, Ρωσία, Ιράκ κ.ά. Επίσης, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Μπλερ ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έγινε για να δημιουργηθεί η ηθική βάση για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Πείτε μας επίσης παρακαλώ, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει το ελληνικό έδαφος και να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη της επίθεσης κατά του Ιράκ;».

Οι απαντήσεις, ή μάλλον οι μη απαντήσεις, του κ. Παπαντωνίου ήταν οι εξής. «Το αν ο Ευρωστρατός θα δρα μόνος του ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα εξαρτάται κάθε φορά από το εύρος και τις απαιτήσεις της αποστολής, όμως προς το παρόν η συνεργασία με το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της μη ικανότητας της ΕΕ να δράση μόνη της».

Για τα υπόλοιπα ο κ. Παπαντωνίου τήρησε σιγήν ιχθύος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ