Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση εμπαιγμός από τη ΝΔ

Οι βουλευτές της ΝΔ, προκαλώντας τη νοημοσύνη των καταναλωτών, υποστήριξαν πως η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί... με περισσότερη απελευθέρωση (ασυδοσία) των αγορών

Με το μανδύα του «Ρομπέν των Δασών» κατά της ακρίβειας, εμφανίστηκαν στη Βουλή και οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Σιούφας. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ αναφορικά με τον έλεγχο τιμών και την εισοδηματική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, έριξαν όλο το «ανάθεμα» για την έκρηξη της ακρίβειας στην κυβέρνηση, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική «απελευθέρωσης» των αγορών, που αποτελεί τη «ρίζα του κακού», καθώς επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αισχροκερδούν ασύστολα σε βάρος της οικονομίας και των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ (συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων), Γ. Αλογοσκούφης, διατύπωσε την άποψη ότι «τα προβλήματα της οικονομίας οφείλονται σε συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις» για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως «τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών». Ετσι, απέδωσε το γεγονός ότι «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει διπλάσιος από το μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ» στις «αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής και των εποπτικών μηχανισμών του κράτους»! Βγάζοντας «λάδι» τη νεοφιλελεύθερη πολιτική (των ιδιωτικοποιήσεων, της ασυδοσίας στην αγορά, των εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας κλπ), που εφαρμόζει η κυβέρνηση και την οποία υπερασπίζεται η ΝΔ, ο Γ. Αλογοσκούφης, αποφάνθηκε: «Αυτά που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό είναι» μόνο «οι υπερβάσεις στις δημόσιες δαπάνες, οι συνεχείς εισπρακτικές επιδρομές της κυβέρνησης (όπως η πρόσφατη ρύθμιση με τη συνάφεια), που επιβαρύνουν το κόστος των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να προσπαθούν να τις μετακυλίσουν στην υπόλοιπη οικονομία, η πληθωριστική νοοτροπία που καλλιεργεί η ίδια η κυβέρνηση με τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ ή φόρων όπως τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία αυξάνονται με ρυθμό τριπλάσιο από τον πληθωρισμό, οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συντηρούν τις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις και την ολιγοπωλιακή διάρθρωση κρίσιμων κλάδων της οικονομίας».

Αξιοποιώντας την όξυνση των δημοσιονομικών προβλημάτων (υστέρηση φόρων, αύξηση ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους κλπ) ο βουλευτής της ΝΔ, προέτρεψε την κυβέρνηση να επιδιώξει την «επίλυσή» τους με την ενίσχυση της πολιτικής του «λιγότερου κράτους». Στα πλαίσια αυτά, πρότεινε στην κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει άμεσα τις «προβληματικές ε-επιχειρήσεις του δημοσίου, με πρώτη την Ολυμπιακή Αεροπορία και δεύτερη την Αγροτική Τράπεζα».

Αφού επικαλέστηκε μια σειρά δείκτες (βιοτικό επίπεδο, ανεργία, φτώχεια, πληθωρισμός, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, ανταγωνιστικότητα κλπ) που κατατάσσουν την Ελλάδα «ουραγό της ΕΕ», διατύπωσε την άποψη πως «η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ» προβλέπει την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με τη θεσμοθέτηση περισσότερης απελευθέρωσης των αγορών! Δηλαδή την εξασφάλιση μεγαλύτερης ασυδοσίας στο μεγάλο ιδιωτικό και κρατικομονοπωλιακό κεφάλαιο στη διαμόρφωση των τιμών, στα εργασιακά κλπ. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να υποσχεθεί και διεύρυνση των προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, με την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με άρση αντικινήτρων, αποτελεσματικές υποδομές και ειδική πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, συνέστησε σαν... φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά την υιοθέτηση πρότασης που έχουν διατυπώσει κυβερνήσεις και άλλων χωρών της ΕΕ για την «έκδοση χαρτονομίσματος του ενός και δύο ευρώ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ