ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40

Τρυφερότητα, γέλιο, περιπέτεια και μυστήριο. Ο,τι θέλετε στις αίθουσες θα το βρείτε. Μόνο μην μπερδευτείτε, αφού δυο είναι αυτές που αξίζουν, «Επιστροφή στην αθωότητα» και «Ανθρώπινη φύση».... Καλή προβολή.

«Επιστροφή στην αθωότητα»

Η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται ποτέ... Οταν ο Αντρέας ανακαλύπτει ότι ζει στην ίδια πόλη με τον παιδικό του έρωτα, την Κλερ, της γράφει ένα γράμμα επιδιώκοντας να την ξαναδεί. Εκείνη δέχεται διστακτικά και ανάμεσά τους ξυπνάει το παλιό εφηβικό πάθος, που δεν έχει σβήσει παρά τα πενήντα χρόνια που έχουν περάσει.

Μπορούν να γυρίσουν πίσω το χρόνο; Ο Αντρέας θα το ήθελε, όμως η Κλερ είναι εδώ και χρόνια παντρεμένη με κάποιον που αγαπά πολύ, και η τελική της επιλογή είναι πραγματικά δύσκολη...

Μια ιστορία για το πάθος και την τρυφερότητα αυτή τη φορά σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, από τον βετεράνο Αυστραλό δημιουργό Πολ Κοξ, ο οποίος έχει αποδείξει μέσα από το πλούσιο έργο του την «εμμονή» του για τις ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, γονείς και παιδιά.

Η αγάπη ποτέ δεν πεθαίνει. Αυτό ακριβώς πραγματεύεται η «Επιστροφή στην αθωότητα» και το κάνει αρκετά καλά, χωρίς υπερβολές και περιττές κινήσεις της κάμερας, αλλά ήρεμα και με χαμηλούς τόνους ξετυλίγει μια ανθρώπινη ιστορία υποστηριγμένη απόλυτα και από τους τρεις θαυμάσιους ηθοποιούς, που μας χαρίζουν δυο τρυφερά απολαυστικές ώρες γεμάτες αισιοδοξία και... καλή ζωή.

«Innocene». Κοινωνική περιπέτεια αυστραλιανής παραγωγής 2000. Σκηνοθεσία / Σενάριο: Πολ Κοξ. Με τους: Τζούλια Μπλέικ - Τσαρλς Τίνγκγουσλ - Τέρι Νόρις - Ρόμπερτ Μενζίζ - Μάρτα Ντίσελνζορπ.

«Ανθρώπινη φύση»

Η όμορφη Λίλα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ορμονικό πρόβλημα: Τρίχες καλύπτουν ολόκληρο το κορμί της. Ο Νέιθαν, επιστήμονας αφοσιωμένος στις μελέτες του, είναι παθιασμένος με μια πρωτότυπη έρευνα, διδάσκει τρόπους καλής συμπεριφοράς σε ποντίκια. Η Γκαμπριέλ, η Γαλλίδα βοηθός του, έχει τα δικά της μυστικά και ο Παφ είναι ένας νέος άντρας μεγαλωμένος στην άγρια φύση.

Πόσο ξυρισμένη πρέπει να είναι μια γυναίκα για να μπορεί να κυκλοφορήσει; Γιατί οι άνδρες απαγορεύεται να το «κάνουν» με μια γυναίκα δημοσίως;

Η «Ανθρώπινη φύση» προσεγγίζει τις κρυφές επιθυμίες και τα ανθρώπινα ένστικτα με μια μάλλον πρωτόγονη ματιά και εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας της... Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό γιατί πολλοί έχουν έξυπνες ιδέες για τη μεγάλη οθόνη, αλλά λίγοι τα καταφέρνουν. Ενας από αυτούς είναι και ο Τσάρλι Κάουφμαν, που έχει γράψει, για άλλη μια φορά, ένα καταπληκτικό σενάριο (στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς), και σε συνδυασμό με μια προσεγμένη σκηνοθεσία, έχουμε μια αξιόλογη μαύρη κωμωδία που σατιρίζει καθαρά την ανθρώπινη φύση και την καταπίεση που νιώθουμε σε μια «πολιτισμένη» κοινωνία.

«Πρέπει να νιώθουμε ενοχές ή είμαστε επηρεασμένοι από την Παιδεία και τη θρησκεία μας»;

Αν σας αρέσουν οι εξωφρενικές κωμικές καταστάσεις το έξυπνο χιούμορ και οι καλές ερμηνείες από χαρισματικούς ηθοποιούς τότε ακολουθήστε την...«Ανθρώπινη φύση» σας και θα περάσετε μια χαρά.

«Human Nature». Αμερικανική παραγωγή 2000. Σκηνοθεσία: Μισέλ Γκοντρί. Με τους: Τιμ Ρόμπινς - Πατρίσια Αρκετ - Ρις Ιφονς - Μιράντα Οτο.

«Θεωρίες εγκλήματος»

Ο Ρίτσαρντ και ο Τζάστιν είναι μεν φίλοι, αλλά ολότελα διαφορετικοί χαρακτήρες. Αν και οι δυο προέρχονται από ευκατάστατες μεσοαστικές οικογένειες, οι προσωπικότητές τους δε θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικές. Ο Τζάστιν είναι ένας μελετηρός, ανήσυχος, ρομαντικός που ζει στον κόσμο του Ρέμπο και του Νίτσε, απομονωμένος στην πνευματική του διάνοια και μοναχικός σ' ένα διαλυμένο σπιτικό. Ο Ρίτσαρντ, από την άλλη μεριά, είναι ένας ήρεμος, γοητευτικός, κυνικός άντρας που μεταχειρίζεται συναισθηματικά τους γύρω του. Χρησιμοποιεί την ωραία εμφάνισή του και το έξυπνο μυαλό του για να παίξει με τα αισθήματα των άλλων, γιατί αυτό τον διασκεδάζει.

Πάντως, όσο διαφορετικοί κι αν φαίνονται ο Τζάστιν ο ντροπαλός κι ο Ρίτσαρντ ο γόης κατά βάθος έχουν πολλά κοινά. Κάποια στιγμή βρίσκουν ο ένας τον άλλον και φτιάχνουν μια στενή φιλία. Εχουν την ίδια εμμονή το θάνατο. Ενωσαν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν το τέλειο έγκλημα...

Κανένας όμως δε μένει ατιμώρητος στη μεγάλη οθόνη, δυο ντετέκτιβ προχωρούν την έρευνα βασιζόμενοι σε μικροσκοπικά ίχνη και φτάνουν στη λύση...

Λένε ότι για μια καλή ταινία το πιο βασικό συστατικό για επιτυχία είναι ένα καλογραμμένο σενάριο και η ανάγκη να πρωτοτυπήσεις (αν και αυτό είναι σπάνιο να συμβεί). Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σκηνοθέτης, ηθοποιοί και όλο το συνεργείο μαζί προσπαθούν να φτιάξουν κάτι καλό και στο τέλος κάνουν μια τρύπα στο νερό, αν και η ιδέα του σεναριογράφου θα μπορούσε να γίνει ένα καλό αστυνομικό θρίλερ. Η μετριότητα και η ευκολία εμποδίζουν τη δημιουργικότητα και έτσι έχουμε μια ευκολοχώνευτη ταινιούλα που μας αφήνει αδιάφορους και μάλλον απογοητευμένους.

«Murder By Numbers». Αμερικάνικη περιπέτεια παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Μπάρμπετ Σρέντερ. Με τους: Σάντρα Μπούλοκ - Μπεν Τσάπλιν - Ράιαν Γκόσλινγκ - Μάικλ Τζιτ.

«ΧΧΧ: Ο απόλυτος πράκτορας»

Ο Ζαντέρ Κέιτζ, γνωστός και ως ΧΧΧ, κερδίζει τη ζωή του, πουλώντας λαθραία βίντεο με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του σε extreme δραστηριότητες (είναι της μόδας). Οπως βουτιές από γέφυρες και επικίνδυνες ακροβασίες, έχοντας γίνει θρύλος για τους φανατικούς του είδους.

Οταν, όμως, μπλέκει με το νόμο, οι επιλογές του είναι μόνο δύο: φυλακή ή συνεργασία με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Καθώς η πρώτη τού είναι αδιανόητη, αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν βετεράνο πράκτορα σε μια μυστική αποστολή. Αντιμέτωπος με έναν πανέξυπνο, οργανωμένο και αδίστακτο εχθρό, ο μέχρι τότε μποέμ ΧΧΧ μετατρέπεται σε φανατικό πατριώτη και τα ασυνήθιστα ταλέντα του αποκτούν μια άλλη διάσταση.

Οταν μια ταινία έχει τίτλο «Ο απόλυτος πράκτορας» ξέρεις τι περιμένεις να δεις, όχι κάτι το διαφορετικό από ό,τι έχεις ήδη δει, δηλαδή μπαμ και μπουμ οι πιστολιές, το απαραίτητο «βρωμόξυλο» και μια ταινία γεμάτη από ειδικά εφέ... Α! και οπωσδήποτε μια πανέμορφη σέξι καλλονή στη συγκεκριμένη περίπτωση Αζια Αρτζέντο.

Ο «Απόλυτος πράκτορας» είναι ό,τι δεν είναι ο συνηθισμένος κλασικός πράκτορας 007, καμιά σχέση με Αγγλο τζέντλεμαν με το φλεγματικό χιούμορ. Ο ΧΧΧ είναι ένα «τσογλάνι» που καθαρίζει ό,τι βρεθεί μπροστά του...

Τελικά ό,τι κρύβει μέσα του το «απόλυτο» είναι σχεδόν πάντα επικίνδυνο.

Το απόλυτο προσεγγίζει τον ολοκληρωτισμό, δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και σαρώνει τα πάντα στο δρόμο του, έχει έναν και μοναδικό σκοπό «να τα φέρει όλα στα μέτρα του», να τα κάνει ίδια, να μην ξεχωρίζει τίποτα και για κανέναν λόγο.

Το «απόλυτο» είναι η μόδα της εποχής. «Παγκοσμιοποίηση» ή «απόλυτη κάθαρση» απ' ό,τι δε μας βολεύει ή μας ενοχλεί, το ακούμε καθημερινά και μας το φυτεύουν σιγά-σιγά και εμείς πρέπει να το αποδεχτούμε όπως π.χ. υπάρχουν 10 τρομοκράτες που φέρνουν τον τρόμο, ας αφανίσουμε έναν ολόκληρο λαό ή ας γεμίσουμε τον κόσμο με κάμερες για να πετύχουμε τον «απόλυτο έλεγχο».

Χίλιες φορές η μετριότητα και το ψεγάδι στο λάθος βρίσκεται. Η γοητεία μέχρι και η απόλυτη ομορφιά μερικές φορές είναι ενοχλητική.

«XXX». Αμερικάνικη περιπέτεια δράσης, παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Ρομπ Κοέν. Πρωταγωνιστούν: Βιν Ντίζελ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον - Αζια Αρτζέντο.

«Μπλε βελούδο»

Ενα κομμένο αυτί, η κόρη του αστυνομικού ντετέκτιβ, ο περίεργος κύριος Τζέφρι Μπόμον, μια απόκοσμα ερωτική γυναίκα, έρευνες στη νοσηρή αμερικάνικη επαρχία. Το πλέον γοητευτικό ταξίδι στο δαιδαλώδες ονειρικό τοπίο του μυαλού. Από τον μεγάλο Ντέιβιντ Λιντς η απόλυτα ιδιοσυγκρασιακή ταινία - ορόσημο για τους σινεφίλ. Ενα κλασικό φιλμ νουάρ από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου η παραψυχολογία φλερτάρει ιδανικά με το μαύρο χιούμορ και την ονειρική παραίσθηση.

«Blue velvet». Αμερικανική περιπέτεια παραγωγής 1986. Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς. Με τους: Ιζαμπέλα Ροσελίνι - Ντένις Χόπερ - Κάιλ Μακ Λάχταν - Λόρα Ντερν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ