ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κατηγορηματικό όχι στην παράταση

Με παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, ξεκινά ο κύκλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει από κοινού σωματεία του εμπορίου, των υπηρεσιών και άλλων κλάδων, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα και η εμπορική δραστηριότητα στα καταστήματα κορυφώνεται μετά τις 9 το βράδυ. Ετσι, ουσιαστικά προωθεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία αναλαμβάνουν δράση - σε αντίθεση με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη ΓΣΕΕ που αρκέστηκαν στην έκδοση ανακοινώσεων - και έχουν ήδη αποφασίσει ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα που θα κορυφωθεί και με απεργιακή κινητοποίηση.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Νεκρός και ο δεύτερος εργάτης της ΔΕΗ

Πατέρας δύο παιδιών και μόνο 39 χρόνων είναι ο εργάτης που προστέθηκε στη μαύρη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλιάς. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τσουκαλά, τον δεύτερο από τους εργάτες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη που «λούστηκε» με καυτή λάβα πριν από περίπου 10 μέρες και έχασε τη μάχη με το θάνατο το περασμένο Σάββατο.

Ο Π. Τσουκαλάς ήταν ο δεύτερος νεκρός εργάτης μετά τον Ηλία Μπαρλαμπά από το δυστύχημα στη Μεγαλόπολη. Θύματα και οι δύο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της συνακόλουθης εντατικοποίησης της δουλιάς προκειμένου να αυξάνονται πάση θυσία τα κέρδη σε καθεστώς απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κηδεία του έγινε χτες σε εξαιρετικά βαρύ και φορτισμένο κλίμα και τραγικές φιγούρες τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα δύο εργαζόμενοι, ο Γιώργος Κουρέτας και ο Κώστας Παπαγεωργίου, νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, έχοντας διαφύγει τουλάχιστον τον κίνδυνο.

Χτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας ενώ σήμερα θα γίνουν προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων Εργαζομένων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να διεκδικήσουν από τη διεύθυνση της επιχείρησης την ύπαρξη (όπου δεν υπάρχουν) και την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» την Κυριακή, ο αριθμός των νεκρών για το 2002 έχει ήδη ξεπεράσει τους 100, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου. Από την άλλη, το ίδιο ανατριχιαστικός είναι και ο επίσημος αριθμός με τους 70 νεκρούς εργάτες μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Είναι η απάντηση στις δεκάδες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η οποία κάθε φορά «στα χαρτιά» αυξάνει τους ελέγχους, αλλά και διάφορων εργοδοτικών- κυβερνητικών συνδικαλιστών, που κόπτονται από τα γραφεία τους για τις ζωές των εργατών. Ακόμα όμως και ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι σχετικός καθώς δεκάδες ακόμα εργάτες θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους χωρίς να καταγράφονται πουθενά, δείγμα και αυτό της κυβερνητικής ευαισθησίας αφού δεν υπάρχει ούτε μηχανισμός καταγραφής.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εντείνουν μέρα με τη μέρα τον αγώνα τους

Εντείνεται μέρα με τη μέρα ο αγώνας ζωής που δίνουν οι εργατοτεχνίτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Χτες το πρωί έγινε και νέα συγκέντρωση των ανέργων στην κεντρική πύλη της Ζώνης, ενώ για μεθαύριο, Πέμπτη, έχουν αποφασίσει δίωρη στάση εργασίας (10 - 12 το μεσημέρι) και ταυτόχρονα αποκλεισμό της πορθμειακής γραμμής Περάματος - Σαλαμίνας. Ακόμα, αν άμεσα δε δοθούν θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους, από την πλευρά της κυβέρνησης, την άλλη βδομάδα «θα κατέβουν» σε 24ωρη απεργία, η ημερομηνία της οποίας αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες μέρες.

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης διανύουν την τρίτη βδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με κυρίαρχο αίτημα: «δουλιά για όλους». Οι εργάτες δίνουν τη μάχη για να αποκτήσει ξανά ζωή η ναυπηγοεπισκευή στο Πέραμα και για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, με την καταβολή τώρα έκτακτου εποχιακού επιδόματος, ύψους 250 χιλιάδων δραχμών και τον καθορισμό τακτικής επιδότησης. Διεκδικούν ακόμα το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Αιγαίου, για την κατασκευή δέκα επιβατηγών πλοίων, να εκτελεστεί στη Ζώνη και συνολικά η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για «να έρθουν δουλιές».

Παρών και σε αυτόν τον αγώνα των εργατοτεχνιτών δηλώνει ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, επικεφαλής του αγωνιστικού συνδυασμού «Πέραμα - Σύγχρονη πόλη». Για τον καλύτερο συντονισμό, σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του συνδυασμού, θα γίνει στα γραφεία του στη λεωφόρο Ειρήνης, σύσκεψη των εργατοτεχνιτών.

Αναβάθμιση του εργατοπατερισμού;

Αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ, ψέλνει το τροπάρι της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας», σε σημείο μάλιστα που να μην ξεχωρίζεις, αν αυτά τα λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αφού κάθε μέρα η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας ενταφιάζει τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, αφού σε υπέρτατη αρχή έχει αναγορεύσει την πολιτική του «κοινωνικού εταιρισμού», την αντεργατική άποψη ότι εργαζόμενοι και κεφάλαιο έχουν κοινά συμφέροντα, τώρα λέει - η πλειοψηφία - θα πάρει και οργανωτικά μέτρα «που θα απαντούν στις σημερινές ανάγκες της αναβάθμισης του ρόλου των συνδικάτων...».

Και ποια είναι αυτά τα οργανωτικά μέτρα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ; «Η δημιουργία περιφερειακών δομών», δηλαδή ακόμα ένα όργανο ανάμεσα στους εργαζόμενους και στην «κορυφή» του συνδικαλιστικού κινήματος, που θα φιλτράρει και θα ποδηγετεί τη θέληση των εργαζομένων. Επιπλέον «Η δημιουργία διεπαγγελματικών συνδικάτων ανά καποδιστριακό δήμο». Αραγε αυτό φταίει που η πλειοψηφία των συνδικάτων, και οι συγκεκριμένες παρατάξεις, όχι μόνο δε δίνουν δεκάρα για τα προβλήματα του κοσμάκη, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, αλλά όλο και περισσότερο ταυτίζονται με τις κεντρικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής;

Μέχρι και τη μετονομασία της ΓΣΕΕ σε Γενική Συνομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων (και όχι εργατών όπως είναι σήμερα), ανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Οχι πρόεδρε, η ΓΣΕΕ δεν πάσχει οργανωτικά. Και πάντως τα όποια οργανωτικά ζητήματα δε θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όσο η πλειοψηφία σέρνεται πίσω από το ΣΕΒ και έχει για «καταστατικό» της οργάνωσης τις ντιρεκτίβες της ΟΝΕ. Πολιτική είναι η αρρώστια της. Ο προσανατολισμός και η κατεύθυνση της δράσης της που ασκεί η πλειοψηφία, αυτό είναι το πρόβλημα. Οσο στηρίζετε την πολιτική της κυβέρνησης και είσαστε συνεταιράκια με το ΣΕΒ, χαΐρι οι εργαζόμενοι δε θα δουν. Δεν είναι «στραβός ο γιαλός» πρόεδρε, εσείς «στραβά αρμενίζετε»!


Γ. Ζαχ.

TVX GOLD
Βασιλεύει η εντατικοποίηση

Κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εξακολουθούν να εργάζονται οι μεταλλωρύχοι της TVX, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει προς την εταιρία η Επιθεώρηση Μεταλλείων. Τα σωματεία εργαζομένων με πρόσφατο έγγραφό τους κάλεσαν το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει μέσω των υπηρεσιών του σε νέους ελέγχους και να στηρίξει το αίτημά τους για βελτίωση των συνθηκών δουλιάς.

Οπως αναφέρει ο Ε. Ατζαμής, πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων, «η δουλιά έχει εντατικοποιηθεί, επειδή η εξορυκτική δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί σε ένα σημείο, στις Μαύρες Πέτρες, κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης. Για να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλιάς, πρέπει να μειωθεί η δραστηριότητα της εταιρίας».

Ομως η εταιρία αδιαφορεί και συνεχίζει την ασύδοτη δράση της, έχοντας τις ευλογίες της κυβέρνησης. Δεν παίρνει μέτρα, παρά το γεγονός ότι ακόμη και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου υιοθέτησε τις καταγγελίες των εργαζομένων, αφού απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή της TVX, με την οποία η εταιρία ζητούσε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν την περίοδο του Ιουνίου.

«Η ανθρώπινη ζωή, η ασφάλεια των εργαζομένων και η υγεία τους προσφέρονται θυσία στο βωμό της εξασφάλισης ακόμη μεγαλύτερων κερδών για την πολυεθνική που ληστεύει τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής, με τη στήριξη της κυβέρνησης», σημειώνει σε δήλωσή του ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής της ΝΑΣ, Νίκος Παρθενιώτης. Μάλιστα καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν επιτέλους συμπεράσματα και να βρεθούν στο πλευρό όσων αγωνίζονται για να μπει φρένο στην ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, που χτυπά εξίσου το δικαίωμα στη ζωή και των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ