ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ
Χρέος όλων να βαδίζουμε το δρόμο που χάραξε

Αποψη από την εκδήλωση τιμής
Αποψη από την εκδήλωση τιμής
Ηταν ξημέρωμα της 4ης Αυγούστου του 1954, όταν ο Νίκος Πλουμπίδης οδηγήθηκε, από το αμερικανόδουλο μετεμφυλιακό κράτος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στάθηκε περήφανος μπροστά στη ριπή των εκτελεστών του, αποδεικνύοντας έμπρακτα την απόλυτη συνέπειά του ανάμεσα στην πίστη του και τις πράξεις του. Σε ένδειξη τιμής, μνήμης, αλλά και χρέους συνέχισης των αγώνων του, το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Χαϊδαρίου πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το πρωί, τιμητική εκδήλωση στο χώρο της εκτέλεσής του, στο Χαϊδάρι, μπροστά στο μνημείο του. Παρά τη βροχή που έπεφτε, έφθασαν πολλοί που επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να παλέψουν για τις αξίες που δίδαξε ο μεγάλος δάσκαλος, αγωνιστής και ηγετική μορφή του ΚΚΕ Ν. Πλουμπίδης.

«Ηταν πολύ σκληρά εκείνα τα γεγονότα για το Νίκο Πλουμπίδη και έπρεπε να συγκεντρώσει και συγκέντρωσε, κάθε ψυχική και σωματική αντοχή για να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και τα όποια διλήμματα, επισήμανε στην ομιλία του ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκανε, τόνισε, αυτό που του υπαγόρευαν οι αρχές του και το κόμμα του, αυτό που όφειλε σαν κομμουνιστής. Κάτι που ο ίδιος δίδασκε και πίστευε πραγματικά. Γι' αυτό είπε: «Οσο μεγάλο λάθος κι αν έκανε η ηγεσία, το κόμμα που πατάει γερά στις αρχές του, γρήγορα θα το διορθώσει». Ετσι, το κόμμα, που τόσο αγάπησε και πίστεψε, γρήγορα τον δικαίωσε, έστω και μετά το θάνατό του.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημερινή βάρβαρη και κτηνώδη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική των ΗΠΑ, στην οποία σπρώχνεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υλοποιώντας τις εντολές των ιμπεριαλιστών - ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ - ετοιμάζει και φέρνει νέους «τρομονόμους», οικοδομεί νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς, προχωρά στην ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, στην αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων που με τόσες θυσίες αποκτήθηκαν.

«Στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τόνισε ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, είναι καιρός οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν αυτή την πολιτική, να τους ανταμείψουν ανάλογα. Να καταδικάσουν όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κατάστασή του και να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους στους δήμους και τις Νομαρχίες που στηρίζει το ΚΚΕ με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς».

Στη ζωή, στη δράση και στη βαθιά πίστη του Νίκου Πλουμπίδη στα ιδανικά που δίδασκε και στη στάση του, όταν άκουσε την απόφαση του στρατοδικείου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Γεωργιάδης, από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Χαϊδαρίου. «Θα αντιμετωπίσω το θάνατο σαν κομμουνιστής όπως αντιμετώπισα και την κατηγορία στην ακροαματική διαδικασία. Θα πεθάνω ήσυχος γιατί έσπειρα αρκετό σπόρο και γιατί χιλιάδες νέοι θα πάρουν τη θέση μου στον αγώνα για την τελική νίκη του λαού». Με αυτά τα λόγια, τόνισε, σφράγισε τη ζωή του. Μια ζωή αφιερωμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού.

«Σήμερα που επιχειρείται να καταργήσουν κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, επισήμανε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Τουγλίδης, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο καλύτερος φόρος τιμής είναι εμείς που τον τιμούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλους τους τομείς και στα μέτωπα πάλης υπέρ του λαού».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο και την κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Μαρία Ματθαίου, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Τηνιακός, εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης, του σωματείου θυμάτων γερμανικής κατοχής «Ο Φοίνικας», ο Μιχάλης Σελέκος, υποψήφιος Δήμαρχος της ΔΕΚ Χαϊδαρίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων κ.ά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
Γιόρτασε μόνο η ... ταλαιπωρία!

Εντονο κυκλοφοριακό κομφούζιο από τους πειραματισμούς της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα

Σε φαρσοκωμωδία του χειρίστου είδους εξελίχτηκε τελικά το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για δυόμισι ώρες στο μικρό δακτύλιο - και μάλιστα σε ώρες αιχμής και χωρίς επαρκή ενημέρωση του κοινού - που εφάρμοσε χτες το πρωί η κυβέρνηση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Βδομάδα Μετακίνησης. Οδηγοί και επιβάτες έζησαν μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς όσοι διαμένουν στις περιοχές εντός του μικρού δακτυλίου δεν μπορούσαν μέχρι τις 9 π.μ. να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους, ενώ όσοι κατευθύνονταν προς το μικρό δακτύλιο είχαν εγκλωβιστεί για ώρες σε ένα απερίγραπτο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Παράλληλα, τα υπάρχοντα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρότι χτες κυκλοφορούσαν δωρεάν, αποδείχτηκαν ανίκανα να απορροφήσουν την επιβατική κίνηση και να εξυπηρετήσουν τους εργαζομένους...

Αποδείχτηκε επομένως περίτρανα κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δε θέλει να το καταλάβει: Οτι το κυκλοφοριακό πρόβλημα δε λύνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με μέτρα- «ασπιρίνες».

Τα ίδια μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα θορυβημένα από το κομφούζιο που δημιουργήθηκε χτες το πρωί στην Αθήνα, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ με μια πρόχειρη και τουλάχιστον αστεία ανακοίνωση- παραλήρημα και θέλοντας να αποδείξει ότι τάχα το μέτρο της απαγόρευσης είχε ευεργετική επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση υποστηρίζει τα εξής: «Για τους δευτερογενείς ρύπους (διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θείου και όζον) που έχουν σημαντικότερη επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, κατά τις πρωινές ώρες, δηλαδή 7-9, οι τιμές καταγράφηκαν στο μισό και λιγότερο, από τις μέσες τιμές που παρατηρούνται στους ίδιους σταθμούς και τις ίδιες ώρες σε μέση ετήσια βάση. Παρατηρήθηκε αύξηση στο μονοξείδιο του άνθρακα κατά περίπου 50%, η οποία πιθανότατα προήλθε από την κυκλοφοριακή συσσώρευση στις εισόδους του δακτυλίου. Ωστόσο η αύξηση αυτή θεωρείται ως μη αξιοσημείωτη, καθώς γενικά οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία δε θεωρούνται βλαπτικά για την ανθρώπινη υγεία»!

Αιδώς Αργείοι! Από πού κι ως πού λιγότερο βλαπτικός για την υγεία ο ρύπος του μονοξειδίου του άνθρακα απ' ό,τι οι άλλοι ρύποι; Από πού κι ως πού οι υπόλοιπες συγκρίσεις; Δεν ξέρουν οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η αιχμή για το διοξείδιο του αζώτου αρχίζει μετά τις 9 π.μ. και ότι το όζον «χτυπάει» τα προάστια και όχι εντός του μικρού δακτυλίου;

Την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων υποχρεώθηκε να ομολογήσει και ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, αλλά για να δικαιολογήσει κιόλας την κυβερνητική απόφαση επικαλέστηκε την ενημέρωση του επιβατικού κοινού από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τις εφημερίδες.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ετσι δε λύνεται το κυκλοφοριακό

Για να μπορέσει να ανακουφιστεί η Αθήνα χρειάζεται ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προνομιακή μεταχείριση και στήριξη των μέσων σταθερής τροχιάς. Αυτό τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Βδομάδα Μετακίνησης.

Προειδοποίησε ότι κανένα άλλο, περιοριστικό ή κατασταλτικό, μέτρο δεν μπορεί να ανακουφίσει την πόλη. Συμπλήρωσε δε ότι ο χρόνος που επέλεξαν οι ιθύνοντες να απαγορεύσουν την κυκλοφορία δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

«Από τις 6.30 μέχρι τις 9 π.μ. κινούνται οι άνθρωποι οι οποίοι πηγαίνουν στις δουλιές τους και πολλές φορές χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους από ανάγκη», διευκρίνισε, και ξεκαθάρισε ότι «για να λειτουργήσει η Αθήνα χρειάζεται ανάπτυξη δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς με ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό και φτηνό εισιτήριο».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Αργυρούπολης της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 22-9-02, στις 8 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Η βραδιά μνήμης θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Βάρναλη.
  • Τα Παραρτήματα Χαλκίδας και Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 22-9-02 στις 11 π.μ., εκδήλωση στο χώρο του μνημείου στη θέση «Λαμπούσα»-(στο Αλιβέρι) προς τιμήν της επετείου της ομώνυμης νικηφόρας μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στις 3-9-1944. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θ' αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες τηλ.: 010.88.31.368.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ