Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ
Χρέος όλων να βαδίζουμε το δρόμο που χάραξε

Αποψη από την εκδήλωση τιμής
Αποψη από την εκδήλωση τιμής
Ηταν ξημέρωμα της 4ης Αυγούστου του 1954, όταν ο Νίκος Πλουμπίδης οδηγήθηκε, από το αμερικανόδουλο μετεμφυλιακό κράτος μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στάθηκε περήφανος μπροστά στη ριπή των εκτελεστών του, αποδεικνύοντας έμπρακτα την απόλυτη συνέπειά του ανάμεσα στην πίστη του και τις πράξεις του. Σε ένδειξη τιμής, μνήμης, αλλά και χρέους συνέχισης των αγώνων του, το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Χαϊδαρίου πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το πρωί, τιμητική εκδήλωση στο χώρο της εκτέλεσής του, στο Χαϊδάρι, μπροστά στο μνημείο του. Παρά τη βροχή που έπεφτε, έφθασαν πολλοί που επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να παλέψουν για τις αξίες που δίδαξε ο μεγάλος δάσκαλος, αγωνιστής και ηγετική μορφή του ΚΚΕ Ν. Πλουμπίδης.

«Ηταν πολύ σκληρά εκείνα τα γεγονότα για το Νίκο Πλουμπίδη και έπρεπε να συγκεντρώσει και συγκέντρωσε, κάθε ψυχική και σωματική αντοχή για να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και τα όποια διλήμματα, επισήμανε στην ομιλία του ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκανε, τόνισε, αυτό που του υπαγόρευαν οι αρχές του και το κόμμα του, αυτό που όφειλε σαν κομμουνιστής. Κάτι που ο ίδιος δίδασκε και πίστευε πραγματικά. Γι' αυτό είπε: «Οσο μεγάλο λάθος κι αν έκανε η ηγεσία, το κόμμα που πατάει γερά στις αρχές του, γρήγορα θα το διορθώσει». Ετσι, το κόμμα, που τόσο αγάπησε και πίστεψε, γρήγορα τον δικαίωσε, έστω και μετά το θάνατό του.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημερινή βάρβαρη και κτηνώδη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική των ΗΠΑ, στην οποία σπρώχνεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υλοποιώντας τις εντολές των ιμπεριαλιστών - ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ - ετοιμάζει και φέρνει νέους «τρομονόμους», οικοδομεί νέους κατασταλτικούς μηχανισμούς, προχωρά στην ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, στην αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων που με τόσες θυσίες αποκτήθηκαν.

«Στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τόνισε ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, είναι καιρός οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν αυτή την πολιτική, να τους ανταμείψουν ανάλογα. Να καταδικάσουν όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κατάστασή του και να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους στους δήμους και τις Νομαρχίες που στηρίζει το ΚΚΕ με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς».

Στη ζωή, στη δράση και στη βαθιά πίστη του Νίκου Πλουμπίδη στα ιδανικά που δίδασκε και στη στάση του, όταν άκουσε την απόφαση του στρατοδικείου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Γεωργιάδης, από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Χαϊδαρίου. «Θα αντιμετωπίσω το θάνατο σαν κομμουνιστής όπως αντιμετώπισα και την κατηγορία στην ακροαματική διαδικασία. Θα πεθάνω ήσυχος γιατί έσπειρα αρκετό σπόρο και γιατί χιλιάδες νέοι θα πάρουν τη θέση μου στον αγώνα για την τελική νίκη του λαού». Με αυτά τα λόγια, τόνισε, σφράγισε τη ζωή του. Μια ζωή αφιερωμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού.

«Σήμερα που επιχειρείται να καταργήσουν κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, επισήμανε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Τουγλίδης, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο καλύτερος φόρος τιμής είναι εμείς που τον τιμούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλους τους τομείς και στα μέτωπα πάλης υπέρ του λαού».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο και την κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Μαρία Ματθαίου, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Τηνιακός, εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης, του σωματείου θυμάτων γερμανικής κατοχής «Ο Φοίνικας», ο Μιχάλης Σελέκος, υποψήφιος Δήμαρχος της ΔΕΚ Χαϊδαρίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ