ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από το αμερικανικό άρμα

Δεδομένη την ελληνική συνδρομή στον νέο αμερικανικό τυχοδιωκτισμό στο Ιράκ θεωρεί ο Πρόεδρος Μπους στη χτεσινή επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη

Εγγράφως έλαβε χτες ο πρωθυπουργός το τελεσίγραφο που απευθύνει ο Αμερικανός Πρόεδρος προς ολόκληρο τον κόσμο για συστράτευση με την Ουάσιγκτον στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει κατά του Ιράκ. Τις λεπτομέρειες της ελληνικής συστράτευσης συζητούσαν την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κ. Πάουελ.

Στην επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς τον πρωθυπουργό, την οποία έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς την κομψή διπλωματική γλώσσα με την οποία διατυπώνονται οι απαιτήσεις.

«Ο αμερικανικός λαός είναι ευγνώμων σε εσάς και στους Ελληνες πολίτες για την ανεκτίμητη συνεισφορά σας στην εκστρατεία να απελευθερώσουμε τον κόσμο από την τρομοκρατία», ξεκινά ο Πρόεδρος Μπους προεξοφλώντας την ελληνική συνδρομή στις όποιες ανάγκες της Ουάσιγκτον ενόψει της κινητοποίησης της στρατιωτικής της μηχανής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει ο Τζ. Μπους, ήταν αυτές που δέχτηκαν το απευθείας χτύπημα την 11η του περσινού Σεπτεμβρίου, αλλά η τρομοκρατία σκιάζει τις προοπτικές όλης της ανθρωπότητας να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία. Ολα τα έθνη πρέπει να ενωθούν για να τη νικήσουν», σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας έμμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό την περιβόητη φράση του, σύμφωνα με την οποία «όποιος δεν είναι με τις ΗΠΑ είναι εναντίον τους».

Πάουελ - Παπανδρέου

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον Κ. Πάουελ, λάμβανε μια ακόμη έμμεση προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να επικρατήσει ηρεμία στην Κύπρο, προφανώς, εφόσον η Αθήνα συμμορφωθεί απόλυτα με τις αμερικανικές απαιτήσεις στην υπόθεση του Ιράκ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το θέμα του Ιράκ, ενόψει μάλιστα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα συμμετοχής των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις επιχειρήσεις, αν και εκτιμάται ότι πέραν της Βρετανίας δεν προβλέπεται αποστολή στρατευμάτων από άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο Γ. Παπανδρέου, θα συμβάλει κυρίως πολιτικά και οικονομικά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Εγκατάσταση «κόκκινης γραμμής»

Γραμμή απευθείας τηλεφωνικής επικοινωνίας («κόκκινη γραμμή»), μεταξύ των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες από την Κωνσταντινούπολη πως θα εγκαταστήσουν «το συντομότερο δυνατόν» οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Γ. Παπαντωνίου και Σ. Τσακμάκογλου. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η δημιουργία άμεσης τηλεφωνικής σύνδεσης των δύο υπουργείων έχει σαν στόχο «να προάγουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας». Για να προσθέσει: «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ δύο φιλικών χωρών, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουν εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε άμεσα οποιαδήποτε στιγμή προκύψουν προβλήματα». Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται στα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προωθούνται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι οι απαντήσεις που πήρε «δεν απέκλιναν από τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας», ωστόσο «ήταν πολύ προσεκτικός και ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι σήμερα είναι μια προεκλογική περίοδος για την Τουρκία και ήταν φυσικό, αν θέλετε, περισσότερο να ακούσει, παρά να μιλήσει». Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο Γ. Παπαντωνίου, «η Τουρκία σταθμίζει τους κινδύνους ενεργειών ή λόγων που θα κινούνται έξω από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και θα έθεταν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της προοπτική».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Εθνικό Συμβούλιο εκτίμησε τις εξελίξεις

Το Εθνικό Συμβούλιο, συνήλθε και συζήτησε χτες όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της συνάντησης στο Παρίσι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι ο Γλ. Κληρίδης ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, για τις επαφές του Βρετανού απεσταλμένου λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ και του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στην Κύπρο, καθώς και για το έγγραφο Ντενκτάς.

Ανέφερε ακόμη ότι η υποεπιτροπή που συστάθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με συγκεκριμένο θέμα, το οποίο δεν αποκάλυψε, και κατέθεσε τις απόψεις της ενώπιον των μελών του Σώματος.

Ο Μιχ. Παπαπέτρου είπε ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με τις τουρκικές απειλές και ανταλλαγήκανε απόψεις για αντιμετώπισή τους. Νέα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 Σεπτέμβρη και 1ης Οκτώβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι οι προτάσεις που θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για λύση του Κυπριακού, θα είναι αναλυτικές και θα καλύπτουν όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου «Ελ -Τζι- Αρ», ο Μιχ. Παπαπέτρου προέβη ακόμη στην εκτίμηση ότι ο καθορισμός ημερομηνίας εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για νέα συνάντηση με τις δύο πλευρές στις 3 και 4 Οκτώβρη, αποβλέπει στη συντήρηση της πίεσης για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία και θα κορυφωθεί μέχρι και την υποβολή των προτάσεων.

Συζήτηση για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων

Τριμερής συνάντηση θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συζήτηση θεμάτων που αφορούν στο καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει ήδη γίνει συνάντηση στη Λευκωσία μεταξύ του αρμοδίου για θέματα Ευρώπης στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και του γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, παρουσία του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργου Βασιλείου.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών θα πάρει μέρος ο Γιώργος Βασιλείου και ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ενώ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μετάσχει ο Λέοπολντ Μάουρερ, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

Η Αλ. Παπαρήγα στη Λάρισα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λάρισα αύριο Τετάρτη, 18 του Σεπτέμβρη.

  • Στις 10.20 θα επισκεφτεί το εργοστάσιο ΙΝΤΡΑΜΕΤ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.
  • Στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΓΚΡΑΝΤ.
  • Στις 13.45 θα επισκεφτεί το εργοστάσιο ΤΕΜΚΑ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.
  • Στις 18.00 θα συναντηθεί με εκπροσώπους της διοίκησης της Ενωσης Γονέων Λάρισας στο ξενοδοχείο ΓΚΡΑΝΤ.
  • Στις 20.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία Λάρισας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ