Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από το αμερικανικό άρμα

Δεδομένη την ελληνική συνδρομή στον νέο αμερικανικό τυχοδιωκτισμό στο Ιράκ θεωρεί ο Πρόεδρος Μπους στη χτεσινή επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη

Εγγράφως έλαβε χτες ο πρωθυπουργός το τελεσίγραφο που απευθύνει ο Αμερικανός Πρόεδρος προς ολόκληρο τον κόσμο για συστράτευση με την Ουάσιγκτον στο νέο χτύπημα που ετοιμάζει κατά του Ιράκ. Τις λεπτομέρειες της ελληνικής συστράτευσης συζητούσαν την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κ. Πάουελ.

Στην επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς τον πρωθυπουργό, την οποία έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς την κομψή διπλωματική γλώσσα με την οποία διατυπώνονται οι απαιτήσεις.

«Ο αμερικανικός λαός είναι ευγνώμων σε εσάς και στους Ελληνες πολίτες για την ανεκτίμητη συνεισφορά σας στην εκστρατεία να απελευθερώσουμε τον κόσμο από την τρομοκρατία», ξεκινά ο Πρόεδρος Μπους προεξοφλώντας την ελληνική συνδρομή στις όποιες ανάγκες της Ουάσιγκτον ενόψει της κινητοποίησης της στρατιωτικής της μηχανής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει ο Τζ. Μπους, ήταν αυτές που δέχτηκαν το απευθείας χτύπημα την 11η του περσινού Σεπτεμβρίου, αλλά η τρομοκρατία σκιάζει τις προοπτικές όλης της ανθρωπότητας να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία. Ολα τα έθνη πρέπει να ενωθούν για να τη νικήσουν», σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας έμμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό την περιβόητη φράση του, σύμφωνα με την οποία «όποιος δεν είναι με τις ΗΠΑ είναι εναντίον τους».

Πάουελ - Παπανδρέου

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη συνάντησή του με τον Κ. Πάουελ, λάμβανε μια ακόμη έμμεση προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να επικρατήσει ηρεμία στην Κύπρο, προφανώς, εφόσον η Αθήνα συμμορφωθεί απόλυτα με τις αμερικανικές απαιτήσεις στην υπόθεση του Ιράκ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το θέμα του Ιράκ, ενόψει μάλιστα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα συμμετοχής των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις επιχειρήσεις, αν και εκτιμάται ότι πέραν της Βρετανίας δεν προβλέπεται αποστολή στρατευμάτων από άλλες χώρες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο Γ. Παπανδρέου, θα συμβάλει κυρίως πολιτικά και οικονομικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ