Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορισμένα ζητήματα της επικαιρότητας

Αναφερόμενη σε μερικά ζητήματα της επικαιρότητας, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως:

-- Η επιχειρούμενη απελευθέρωση του ωραρίου. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι τα καταστήματα να είναι ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ από τις 8 το πρωί, δηλαδή 16 ώρες. Το πρόσχημα είναι ότι η Ελλάδα είναι τουριστική χώρα σε όλη της την έκταση. Οτι έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ότι θα διευκολύνονται οι καταναλωτές, ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός και θα έχουν καλύτερες τιμές. Αυτό που θα συμβεί πραγματικά είναι να εκτοπιστούν πιο γρήγορα από την αγορά μικρομάγαζα και μικροβιοτέχνες.

-- Ο κανονισμός της Κομισιόν για το δικαίωμα να πουλάνε τα μαγαζιά κάτω του κόστους. Και πάλι επιστρατεύεται το επιχείρημα ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός και θα ενισχυθεί ο καταναλωτής. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για διαδικασία που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη μονοπώληση της αγοράς των αγαθών και των υπηρεσιών. Στον ανταγωνισμό τα χαρτιά δεν είναι απλά σημαδεμένα, αλλά είναι μοιρασμένα εκ των προτέρων. Οι ΕΒΕ ό,τι και να κάνουν, όσες προσπάθειες και να καταβάλλουν, δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα συγκεντρωμένα κεφάλαια.

-- Το φορολογικό. Η κυβέρνηση έπαιξε αρκετά χάρις και στη στήριξη των συνδικαλιστικών στελεχών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, άλλα και του ΣΥΝ, με αιτήματα που ούτε καν ασπιρίνες δεν ήταν. Βεβαίως υπήρχαν και οι πάγιες αυταπάτες των ίδιων των ΕΒΕ, ενός δηλαδή πολύ μεγάλου μέρους τους, με «τα αντικειμενικά κριτήρια», με «τις ανέλεγκτες» υποθέσεις και τη λεγόμενη «συνάφεια» για το ΦΠΑ. Παιχνίδι «χοντρό» από το 1993 και μετά. Πρίμο η κυβέρνηση, σιγόντο η ΝΔ, ουρά ο ΣΥΝ...

Οταν ψήφιζαν τα αντικειμενικά δήθεν κριτήρια έλεγαν ότι σταματάει το πρόβλημα των ανέλεγκτων υποθέσεων. Οταν είδαν ότι δεν τους βγαίνουν οι λογαριασμοί, τότε αλλάζουν ρότα, ψάχνουν για άλλους τρόπους. Πάντως όταν η κυβέρνηση μιλά για φοροαπαλλαγές, αυτές αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο. Και στη λεγόμενη νέα φορολογική μεταρρύθμιση αφήνεται ανοιχτό το θέμα του εξωλογιστικού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος του μικροεπιχειρηματία, παρόλο που λένε ότι θα φορολογείται πλέον με βάση τα βιβλία. Οι ανέλεγκτες υποθέσεις θα ξανάρχονται ανάλογα με τις «μαύρες τρύπες» που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση.

-- Χρειάζεται αντιμετώπιση της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ακρίβεια και το κίνημα του καταναλωτή. Το μεν ΠΑΣΟΚ στρέφει τα πυρά στους μικρομεσαίους ή σε κάποιους μεμονωμένους επιχειρηματίες, η δε ΝΔ βγάζει λάδι τους επιχειρηματίες και τα φορτώνει στις λεγόμενες κρατικές ΔΕΚΟ, που βεβαίως προ καιρού οι περισσότερες έπαψαν να είναι κρατικές.

-- Οι ΕΒΕ έχουν όλα τα προβλήματα που έχουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, δηλαδή συνταξιοδοτικό, πρόβλημα συστήματος υγείας, το πρόβλημα των ταξικών φραγμών και της ακρίβειας, της παιδείας, πρόβλημα στέγης, διπλό για πολλούς (επαγγελματικής και κατοικίας), προβλήματα γενικότερα κοινωνικής πολιτικής, ελεύθερου χρόνου, βιοτικού επίπεδου. Τα προβλήματα από τους τρομονόμους, τις συνέπειες και τους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ