Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οικοδομούν μεθοδικά το αστυνομικό κράτος

Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του κράτους - τιμωρού, όσων αντιστέκονται στη «νέα τάξη πραγμάτων»

Την ώρα που η σεναριολογία και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, με αφορμή την υπόθεση της «17 Ν», δίνει και παίρνει και ο κατήφορος της ελεγχόμενης πληροφόρησης - ενημέρωσης συνεχίζεται, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν με αξιοπρόσεκτη μεθοδικότητα τις προσπάθειες για τη δημιουργία του αστυνομικού κράτους - καθεστώτος, κατατρομοκράτησης και ελέγχου των λαών. Ετσι, υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζ. Ασκροφτ, πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Δημόσιας Τάξης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν θέματα τρομοκρατίας, έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία, ζητήματα που αφορούν σε Europol και Eurojust, Συνθήκη Σένγκεν κλπ.

Στις συζητήσεις, οι Αμερικανοί παίζουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ με γρήγορους ρυθμούς Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ προχωρούν στην οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους, που, στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, θα τιμωρεί όσους αντιστέκονται και αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Τζ. Ασκροφτ ζήτησε «συνεργασία στον τομέα της πληροφόρησης για να είναι πιο αποτελεσματική η μάχη κατά της τρομοκρατίας σε επίπεδο πρόληψης», ενώ «εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας και ειδικότερα στην έκδοση και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή». Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας!


ICON

Από την ενημέρωση της δανικής προεδρίας στις αντιπροσωπείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκύπτει ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής πλευράς και της Europol, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε το θέμα της έκδοσης των υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις. Απ' ό,τι φαίνεται, οι Ευρωπαίοι εταίροι αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους και «συμμορφώνονται» με τις επιταγές των Αμερικανών σ' αυτό το θέμα. Η αμερικανική πλευρά αξιοποιεί και το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001 για να επιβάλει τις θέσεις της.

Επίσης, έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συνεργασίας μεταξύ της Eurojust και των ΗΠΑ, καθώς και στο θέμα της σύναψης δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για έκδοση και αμοιβαία δικαστική συνδρομή.

Να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια υλοποίησης του λεγόμενου «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», η χώρα μας πλέον με αφορμή την καταπολέμηση της «17 Νοέμβρη», ανοιχτά και χωρίς επιφυλάξεις, συντάσσεται με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικανών για την ίδρυση του κεντρικού οργάνου από ανώτατους αστυνομικούς και δικαστές για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Η Eurojust θα συγκεντρώνει «αποδεικτικά στοιχεία» και έτσι θα σύρεται η Δικαιοσύνη να νομιμοποιεί τη δράση των διωκτικών αρχών.

Τέλος, στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να «εξάγει» την πολιτική της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, όχι μόνον στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, αλλά και σε τρίτες χώρες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηχανισμός παρακολούθησης και δίωξης του λαϊκού κινήματος (2008-05-15 00:00:00.0)
Δένεται στο άρμα της Eurojust (2008-03-28 00:00:00.0)
Φακελώνει (και) το πολιτικό φρόνημα (2004-11-14 00:00:00.0)
Την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων προωθεί η ΕΕ (2004-10-02 00:00:00.0)
Ο,τι πουν οι εταίροι μας, λένε οι Ελληνες υπουργοί (2004-03-20 00:00:00.0)
Νέος υπερεθνικός κατασταλτικός μηχανισμός (2001-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ