Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δένεται στο άρμα της Eurojust

Στην περαιτέρω πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δικαστικό τομέα οδηγεί η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust). Ως γνωστόν, η Eurojust λειτουργεί ως οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έδρα τη Χάγη και αποστολή της είναι η λεγόμενη βελτίωση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με το σχέδιο νόμου για τη Eurojust που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, η χώρα μας συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της 28ης Φλεβάρη του 2002 και της 13η Ιούνη 2002.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ρυθμίσεις είναι νέες, καθώς δεν υφίστανται σήμερα διατάξεις σχετικές με τη Eurojust. Οπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο που αποτελείται από 25 άρθρα, μπορεί να σχηματίζεται κοινή ομάδα έρευνας (άρθρα 13, 14, 15)για να διεξάγει έρευνα σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «τρομοκρατικές πράξεις». Πρόκειται για το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, ο γνωστός τρομονόμος, καθώς και για εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α του ΠΚ).

Με το νομοσχέδιο επίσης καθορίζεται η διαδικασία με την οποία διορίζεται στη Eurojust το εθνικό μέλος (Ελληνας δικαστής) και ο αναπληρωτής του, ενώ ορίζεται ότι οι πληροφορίες που έχει δικαίωμα να ζητάει το εθνικό μέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο προς εκπλήρωση των καθηκόντων που ανατίθεται στη Eurojust.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ