Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουν αφήσει τα ΤΕΙ στο περιθώριο

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους σπουδαστές στο ΤΕΙ Καλαμάτας

Σπουδαστές στο ΤΕΙ Καλαμάτας ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σπουδαστές στο ΤΕΙ Καλαμάτας ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Εχει μεγάλη σημασία από την πλευρά του Κόμματος και της ΚΝΕ η συζήτηση με τα παιδιά που σπουδάζουν στα ΤΕΙ. Και το λέω αυτό για τον εξής λόγο. Γιατί τα ΤΕΙ είναι ο χώρος εκείνος που πριν από χρόνια δέχτηκε, θα το πω λαϊκά έτσι όπως το λέτε εσείς, "δούλεμα". Απένειμαν στα ΤΕΙ τον τίτλο της Ανωτατοποίησης, ενταγμένα στην ανώτατη εκπαίδευση, όμως στην πραγματικότητα, έχουν αφήσει τα ΤΕΙ στο περιθώριο και ιδιαίτερα τα περιφερειακά».

Με τα λόγια αυτά, η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδωσε το στίγμα της κατάστασης, που επικρατεί σήμερα στα ΤΕΙ. Και συνέχισε: «Οταν έγινε αυτός ο νόμος, εμείς είπαμε στους τότε σπουδαστές και σπουδάστριες: "παιδιά σας κοροϊδεύουνε". Για τον εξής λόγο: Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι μία, ενιαία. Δεν μπορεί να διαχωρίζεται η ανώτατη εκπαίδευση σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική. Δηλαδή, η τεχνολογία δεν έχει σχέση με την επιστήμη;».

Αναχρονιστικός διαχωρισμός

Σε άλλο σημείο η ομιλήτρια, επισήμανε πως «αυτός ο διαχωρισμός σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι αναχρονιστικός και τον έκαναν έτσι ακριβώς γιατί ήθελαν να έχουν πολλές ταχύτητες σε αυτό τον χώρο. Και τα ΤΕΙ στριμώχτηκαν ανάμεσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και - εκεί που υπήρχε αντιστοιχία ή έμοιαζε η επιστήμη - ανάμεσα στα διάφορα ΚΕΚ, ΙΕΚ, σε μια κατάρτιση που υπάρχει δημόσια και ιδιωτική».

«Το στρίμωγμα - συνέχισε - θα γίνει πιο μεγάλο στην πορεία, τα επόμενα χρόνια, όπου πια θα λειτουργήσουν αυτά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ελεύθερα. Και θα επιχειρηθεί να γίνει ισοτίμηση των τρίχρονων σχολών με τις τετράχρονες και τις πεντάχρονες. Τους αρέσει - και όταν λέω τους αρέσει, μιλάω για επιχειρηματίες και για κόμματα ή και για οργανισμούς διεθνείς όπως η ΕΕ - να υπάρχει αυτό το αδιαβάθμητο. Αυτό το πράγμα το θέλουν έτσι, θολό. Τους αρέσει με πια έννοια. Πρώτα - πρώτα γιατί δυσκολεύονται να βάλουν μια τάξη, δεν μπορούν να βάλουν τάξη. Εδώ έρχεται όλη η λογική, η φιλοσοφία για να το πω που έχει το Κόμμα, που διαμορφώνει την πολιτική του πρόταση».

«Να δυναμώσει η "Πανσπουδαστική"»

Αναφορικά με τις φοιτητικές εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα, επισήμανε: «Οταν λέμε να ενισχυθεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο κίνημα, σε ό,τι αφορά τη νεολαία του Κόμματος η ενίσχυσή της, είναι αυτονόητο, ότι αφορά και το κίνημα των σπουδαστών και μάλιστα εδώ στα ΤΕΙ».

Και συνέχισε, σημειώνοντας: «Να σας το πω καθαρά: Ποια παιδιά έρχονται, από ποιες οικογένειες; Εδώ πρέπει να δυναμώσει η "Πανσπουδαστική". Αν πάρω πανελλαδικά - ξέρω πώς είναι οι συσχετισμοί - είναι αδιανόητο, θα το πω καθαρά, να είναι πρώτη δύναμη η ΔΑΠ. Εγώ δεν έχω τίποτα με τα παιδιά της ΔΑΠ, μιλάω για τη γραμμή. Σας είπα, η ΝΔ έχει ταξική πολιτική και τα συνθήματά της, είναι οι "ευκαιρίες".

Είναι μια πολιτική επικίνδυνη, η οποία - βέβαια αντικειμενικά - οδηγεί, αν θέλετε, στον ατομισμό, στον προσωπικό ανταγωνισμό, στο "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Και, πέρα από όλα τα άλλα, πολιτική που περιθωριοποιεί τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε: «Εχουμε δικαιωθεί στα θέματα της ανωτατοποίησης. Βεβαίως τα παιδιά δεν είναι τα ίδια τώρα. Εχουν ολοκληρώσει τις σπουδές κι έχουν φύγει και δε θυμούνται τι έγινε.

Οταν έγινε η ψευτοανωτατοποίηση βγήκε το Κόμμα και η ΚΝΕ και είπαμε στα παιδιά των ΤΕΙ ότι σας λένε ψέματα. Δε μας κατάλαβαν τότε. Μας έλεγαν τότε ότι είμαστε μισεροί και ότι είμαστε μηδενιστές, πως δεν καταλαβαίνουμε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα. Κι όμως, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Εμείς δεν πάμε με τα μάτια στην κάλπη. Οχι ότι δε μας ενδιαφέρει η κάλπη, μας ενδιαφέρει απολύτως. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ψέματα. Είπαμε ότι αυτό είναι ψευτοανωτατοποίηση, μας κατηγόρησαν, δεν το ψηφίσαμε».

«Δεν είμαστε έξω από τη ζωή και τους αγώνες»

«Και υπήρχαν τα παιδιά των ΤΕΙ, τότε - αν δεν κάνω λάθος - η "Πανσπουδαστική" μειώθηκε στα ΤΕΙ εκείνα τα χρόνια, γιατί πήραμε αυτή τη θέση. Τι να κάνουμε όμως παιδιά; Δεν μπορούμε να το παίξουμε αυτό που λέμε, μέσα στο σύστημα. Δε γίνεται, είμαστε έξω. Εξω από αυτό το σύστημα. Εξω, όμως, δεν είμαστε από τη ζωή και τους αγώνες», υπογράμμισε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα.

Για να καταλήξει: «Οι συνάδελφοί σας τα προηγούμενα χρόνια που τέλειωσαν, βρήκαν δουλειά και πού πήγαν; Γιατί, τελειώνεις ένα επάγγελμα και θέλεις να πας εκεί. Σκεφτείτε τι τράβηξαν οι γονείς σας - φροντιστήρια κλπ. - για να μπείτε. Δε γίνεται να μην πάρετε υπόψη όλα αυτά τα κριτήρια στη μάχη των εκλογών. Γιατί συγχωρούνται αυτά στα κόμματα, που σε κατάντησαν να σπαταλάς τόσα λεφτά και μετά να μπαίνεις σε ένα ΤΕΙ ενώ ήθελες κάπου αλλού; Γράφεσαι σε μια σχολή και κοιτάς πού μπορείς να βρεις μια δουλειά. Δεν πας με βάση την κλίση σου, τα ενδιαφέροντά σου. Για σταθείτε βρε παιδιά. Αυτά δεν πρέπει να βρουν εκδίκηση;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ