Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προς φακέλωμα ακόμα και των εξάχρονων

Οργουελικές διαστάσεις παίρνει το ψηφιακό, βιομετρικό φακέλωμα στην ΕΕ. Οπως φαίνεται, σύντομα υλοποιούνται οι μακρόχρονοι κοινοτικοί σχεδιασμοί για καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων ακόμα και μικρών παιδιών στα νέα διαβατήρια σε πρώτη φάση, αργότερα και στις νέου τύπου ταυτότητες.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», απομένει η ρύθμιση μερικών λεπτομερειών για να αρχίσει η καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων στα Ελληνόπουλα ηλικίας 6 ετών και άνω. Η ελληνική κυβέρνηση συντάχτηκε με το σκληρό πυρήνα των ευρωενωσιακών χωρών που απαίτησαν τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών «αντιτρομοκρατικών» μέτρων στην ΕΕ. Οι κοινοτικοί απαίτησαν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και από παιδιά προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των κατοίκων της ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η ΕΕ δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ποιος τη διαχειρίζεται και με ποιο τρόπο, όπως προέκυψε και από τις πρόσφατες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές αρχές χρησιμοποιούσαν δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων. Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», ήδη από τις 15/12/2006, στην ΕΕ εξέταζαν τη λήψη βιομετρικών δεδομένων - δαχτυλικών αποτυπωμάτων και της εικόνας του προσώπου - ακόμα και από βρέφη, όπως και την ψηφιακή αποτύπωσή τους στα τσιπ των νέων διαβατηρίων, ήδη από το 2000, με το μόνο ερώτημα που έθεταν ποια να είναι η μικρότερη ηλικία στην οποία νομότυπα να παίρνουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα από παιδιά.

Π.χ. σημείωμα (υπ' αριθμ. 9403/1/06) που έστειλε η Προεδρία του Συμβουλίου στις εθνικές αντιπροσωπείες, στις 26 Ιούνη 2006, έλεγε μεταξύ άλλων:

  • Για το σκανάρισμα των χαρακτηριστικών προσώπου, για τις ηλικίες από 0 έως 12 ετών να αποφασίζουν μόνα τους τα κράτη - μέλη, με βάση την εθνική τους νομοθεσία, το αν θα τα αποθηκεύουν στο τσιπ. Δηλαδή, δεν το αποκλείει. Και μετά τα 12 έτη το σκανάρισμα και η αποθήκευση στο τσιπ να είναι υποχρεωτικά, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και στο ίδιο το κοινοτικό κείμενο.
  • Για το σκανάρισμα των δαχτυλικών αποτυπωμάτων, «μέχρι τα 12 έτη η αποθήκευση επιτρέπεται αν προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία. Από τα 12 χρόνια (σ.σ.: και μετά), υποχρεωτική», όπως υπογραμμίζεται και στο πρωτότυπο. Δηλαδή, αν κάποιο κράτος - μέλος αποφασίσει να παίρνει τα δαχτυλικά αποτυπώματα ακόμα και από νεογέννητα είναι ελεύθερο να το πράξει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ