Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ολόπλευρη στήριξη του κεφαλαίου

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του KKE

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του KKE, αναφερόμενη στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα του Εαρινού Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, σε δήλωσή της, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η συζήτηση για το Εαρινό Συμβούλιο της ΕΕ απέδειξε γι' ακόμη μία φορά την ολόπλευρη στήριξη του συνασπισμού των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Συντηρητικό Κόμμα - Σοσιαλδημοκράτες - Φιλελεύθεροι) στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Οι αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την προσήλωση όλων των κυβερνήσεων - "κεντροαριστερών" και κεντροδεξιών - των κρατών μελών της ΕΕ στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Στρατηγική που προωθεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων. Η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων εντείνεται.

Στο επίκεντρο της επίθεσης αυτής βρίσκονται η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, με τη γενίκευση εφαρμογής των αρχών της "ευελφάλειας" σε όλα τα κράτη - μέλη. Η κατεδάφιση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων. H ιδιωτικοποίηση και παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο κρίσιμων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών τομέων υπηρεσιών, όπως η Πρόνοια, η Υγεία, η Εκπαίδευση. Η ολοκλήρωση της διείσδυσης των μονοπωλίων και σε νέους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, και η επέλασή τους σε άλλους, όπως οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι σιδηρόδρομοι κλπ.

H απόφαση για τη δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ενωσης θα σημάνει την ακόμη πιο ενεργό ιμπεριαλιστική ανάμειξη της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της ενέργειας και τον γεωστρατηγικό έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή. H έκθεση Σολάνα, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο, για την "Αλλαγή του κλίματος και τη διεθνή ασφάλεια", δείχνει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει ακόμη και τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον σαν νέα προσχήματα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιθέσεις σε βάρος των λαών και των δικαιωμάτων τους.

Η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων. Η αντίσταση, η γενίκευση του ρεύματος αμφισβήτησης των επιλογών, αλλά και του ίδιου του ευρωενωσιακού οικοδομήματος αποτελούν τη μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική για την ευημερία και την ειρήνη των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ