Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Εγκατάσταση «κόκκινης γραμμής»

Γραμμή απευθείας τηλεφωνικής επικοινωνίας («κόκκινη γραμμή»), μεταξύ των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες από την Κωνσταντινούπολη πως θα εγκαταστήσουν «το συντομότερο δυνατόν» οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Γ. Παπαντωνίου και Σ. Τσακμάκογλου. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Τουρκίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η δημιουργία άμεσης τηλεφωνικής σύνδεσης των δύο υπουργείων έχει σαν στόχο «να προάγουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας». Για να προσθέσει: «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ δύο φιλικών χωρών, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουν εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε άμεσα οποιαδήποτε στιγμή προκύψουν προβλήματα». Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται στα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προωθούνται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι οι απαντήσεις που πήρε «δεν απέκλιναν από τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας», ωστόσο «ήταν πολύ προσεκτικός και ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι σήμερα είναι μια προεκλογική περίοδος για την Τουρκία και ήταν φυσικό, αν θέλετε, περισσότερο να ακούσει, παρά να μιλήσει». Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο Γ. Παπαντωνίου, «η Τουρκία σταθμίζει τους κινδύνους ενεργειών ή λόγων που θα κινούνται έξω από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και θα έθεταν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ