ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πρωτοβουλίες κινητοποίησης των λαών ενάντια στον επερχόμενο πόλεμο

Συνέντευξη Τύπου του Εκτελεστικού Γραμματέα του ΠΣΕ και υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Θανάση Παφίλη

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Δυναμικές πρωτοβουλίες κινητοποίησης των λαών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Διασκέψεις με στόχο τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου ισχυρού αντιπολεμικού κινήματος. Καμπάνια που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις ηπείρους του κόσμου με κεντρικό σύνθημα: «Να σταματήσει η επίθεση κατά του Ιράκ η οποία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

Αυτές είναι οι πρώτες, άμεσες αποφάσεις και ενέργειες, στις οποίες προχώρησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Εκτελεστικός του Γραμματέας και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, από την έδρα του ΠΣΕ, στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος και μίλησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) Ευάγγελος Μαχαίρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) Χάρης Παπαμάργαρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΣΕ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτα στις αρχές του Οκτώβρη τη Γραμματεία του στην Αθήνα, ενώ ήδη η ΕΕΔΥΕ έχει πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης στην ομιλία του, «απευθύνεται σε όλα τα εθνικά φιλειρηνικά κινήματα και τα καλεί να αναπτύξουν πρωτοβουλίες πίεσης προς τις κυβερνήσεις, ώστε όχι μόνο να αντιταχθούν, αλλά να μη δώσουν καμία στήριξη στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Θαν. Παφίλης υπογράμμισε: «Η προσωρινή αναβολή της επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιη, οφείλεται στο βήμα που έκανε το Ιράκ δεχόμενο την παρουσία των επιθεωρητών του ΟΗΕ άνευ όρων. Αυτή η απόφαση αφαιρεί βεβαίως κάθε πρόσχημα στις ΗΠΑ, στον Μπους και στους συμμάχους τους, όμως ο σχεδιασμός της επίθεσης είναι έτοιμος και η απόφαση ειλημμένη». Γνωρίζουμε άλλωστε, επισήμανε ο ίδιος, ότι «ο πόλεμος ήδη έχει ξεκινήσει. Δεν είναι μόνο το εμπάργκο και οι άλλες κυρώσεις, αλλά και ο συνεχής και εντεινόμενος βομβαρδισμός και οι αυξανόμενες αεροπορικές επιθέσεις. Εντείνεται επίσης και η προπαγάνδα για να διαμορφωθεί κάποιο κλίμα αποδοχής αυτής της επίθεσης. Μια προπαγάνδα που χρησιμοποιεί τη χυδαιότητα και καταλήγει στο γνωστό πια επιμύθιο της τρομοκρατίας και της υποτιθέμενης καταπολέμησής της».

Να κινητοποιηθούν οι λαοί

Οι φρικαλέες και πολεμοχαρείς καθημερινές κραυγές του Προέδρου Μπους, υπογράμμισε σ' άλλο σημείο ο Θανάσης Παφίλης, «η τεράστια συγκέντρωση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού στον Κόλπο, δείχνουν ότι εάν δεν κινητοποιηθούν οι λαοί, ο πόλεμος που γίνεται για τον έλεγχο των πετρελαίων και της ευρύτερης περιοχής είναι αναπόφευκτος. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός αγνοεί προκλητικά ακόμη και το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ».

Οι λαοί, όμως, ήδη αντιδρούν, υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης, «υπάρχουν αντιδράσεις στην Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Το Μαύρο Μέτωπο που επιχειρεί να διαμορφώσει Ο Μπους έχει ρήγματα». Η πιο σημαντική όμως πλευρά, τόνισε αμέσως μετά ο ίδιος, είναι ότι «υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις και μέσα στις ΗΠΑ. Παρά την τεράστια πλύση εγκεφάλου που έχει εξαπολυθεί ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη και η οποία προσπαθεί να εξαγνίσει τον πόλεμο που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές, οι λαοί αντιλαμβάνονται πιο καθαρά τι κρύβεται πίσω από τις υποκριτικές κραυγές περί τρομοκρατίας».

Βέβαια, ανέφερε ο Θ. Παφίλης σ' άλλο σημείο, δεν πρέπει να αγνοεί κανείς και τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που βλέπουν να εκτοπίζονται ή να μπαίνουν με πολύ δυσμενείς όρους στο παιχνίδι του μοιράσματος των αγορών και του ελέγχου της περιοχής. Είναι χαρακτηριστική η κάθετη στάση της Γερμανίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση, η οποία όμως - όπως αναφέρεται και στον διεθνή Τύπο -έχει άμεση σχέση με τις εκλογές που διεξάγονται σε αυτή τη χώρα.

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε: «Οι όποιες δηλώσεις σκοπιμότητας γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης περί διεθνούς κοινότητας δεν πρέπει να παραπλανήσουν το λαό μας. Η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς τον πρωθυπουργό θεωρεί δεδομένη την ελληνική συνδρομή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο. Υπάρχει ήδη στη χώρα μας η θλιβερή πράγματι εμπειρία της συμμετοχής στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το 90% του λαού μας ήταν εναντίον. Υπάρχει άλλωστε η δέσμευση της κυβέρνησης και η πλήρης, τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, ταύτισή της με την ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Θεωρούμε πως οι ευθύνες όλων όσοι τάσσονται κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουμε είναι μεγάλες».

Κλείνοντας, την ομιλία του, ο Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους μαζικούς φορείς, πολιτικές δυνάμεις και το σύνολο του ελληνικού λαού να ξεσηκωθεί κατά του νέου πολέμου. Να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αρνηθεί οποιαδήποτε πολιτική και ηθική στήριξη. Να απαιτήσει να μη χρησιμοποιηθούν οι οποιεσδήποτε στρατιωτικές και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας για στήριξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι ακριβώς κάτω από τις ίδιες συνθήκες ξεκίνησε και ο πόλεμος του Κόλπου το 1991. «Στόχος των ΗΠΑ είναι η στρατιωτική κατοχή του Ιράκ και τα αποθέματα του πετρελαίου», τόνισε ο ίδιος και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να διατρανώσει για ακόμα μια φορά την αντίθεσή του στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν».

Ο Χαρ. Παπαμάργαρης επισήμανε, τέλος, ότι μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις γενικότερα στην περιοχή. Τα εθνικά μας ζητήματα, το Αιγαίο και η Κύπρος μπορεί να αξιοποιηθούν τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από το στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας.

ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αναμένοντας το «πράσινο φως»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΙΕΝΝΗ -ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κάθε λεπτό τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού χρόνου, κάθε γραμμή που τυπώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ασχολείται με τη ρητορική του πολέμου. Η τύχη του ιρακινού λαού, έρμαιο στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και της ισορροπίας των αντιθέσεων, που θα κρίνει τελικά εάν οι απειλές για μια ολοκληρωτική στρατιωτική επίθεση γίνουν πραγματικότητα, παρά τη «συμμόρφωση» του Σαντάμ Χουσεΐν με το «γράμμα του νόμου», δηλαδή με τον ΟΗΕ, όπως επιβεβαιώνει πολλάκις και χτες ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν...

Οι ζωές δεκάδων χιλιάδων, ίσως και περισσότερων, εξαρτώνται από τη θέληση των ΗΠΑ και των ακολούθων τους, κυρίως της Βρετανίας, να εξαπολύσουν αυτόν τον παντελώς παράνομο και ανήθικο πόλεμο. Τι θα πράξουν; Το ερώτημα ακόμη θεωρείται υποθετικό, αφού η επίθεση δεν έχει ξεκινήσει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παραδίδοντας το σχέδιο στο Κογκρέσο, για άλλη μια φορά, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. «Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα του Ιράκ, θα το κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους», ξεκαθάρισε την Πέμπτη από το Λευκό Οίκο, ο Μπους, καλώντας το Κογκρέσο να πει «ναι» στο σχεδιαζόμενο μονομερές στρατιωτικό χτύπημα της Ουάσιγκτον κατά της Βαγδάτης.

«Η έγκριση της χρήσης στρατιωτικής δύναμης αποτελεί τμήμα της απόφασης. Εάν θέλεις να διατηρήσεις την ειρήνη, πρέπει να έχεις την έγκριση να προχωρήσεις στη χρήση βίας», υπογράμμισε ο Μπους, στέλνοντας το πιο ξεκάθαρο μέχρι στιγμής μήνυμά του προς τα Ηνωμένα Εθνη.

Το «πράσινο φως» ή όχι, από το Κογκρέσο θα έρθει λίαν συντόμως και οπωσδήποτε πριν την 4η Οκτώβρη, δηλαδή την ημέρα που και τα δύο Σώματα θα διαλυθούν για τη διεξαγωγή των εκλογών της 5ης Νοέμβρη.

Χαρακτηριστική, πάντως, της επιμονής που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στην ανάγκη ανάληψης δράσης εναντίον του Ιράκ είναι και η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος ερωτώμενος τι θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση Μπους απάντησε: «Αν αποφάσιζαν ο Σαντάμ Χουσεΐν και η οικογένειά του να τερματίσουν το παιγνίδι και να μεταβούν σε κάποια ξένη χώρα, όπως έκαναν πολλοί ηγέτες» και αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση, ο ιρακινός λαός να αποφάσιζε μόνος του ότι παρήλθε ο καιρός του Σαντάμ Χουσεΐν και να υπήρχε αλλαγή του καθεστώτος από το εσωτερικό του Ιράκ.

Περιπλοκές...

Σε ανάλογο, αν και όχι τόσο κατηγορηματικό τόνο, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, δήλωσε χτες ότι ο ΟΗΕ πρέπει να επεξεργαστεί αποφάσεις σχετικά με το Ιράκ, που να προβλέπουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εάν η Βαγδάτη δεν αποδεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών «χωρίς όρους, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς ελιγμούς».

Στην αντίπερα όχθη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ιβανόφ, επανέλαβε χτες λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο, για άλλη μια φορά την αντίθεση της Ρωσίας στην προοπτική ανάληψης στρατιωτικής δράσης, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης ή μη. Είναι ζήτημα γεγονότων και αποδείξεων, που οι επιθεωρητές μπορούν να παράσχουν».

Εκτός φυσικά του Ιράκ, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον άμεσο στόχο, και άλλες χώρες της περιοχής είναι στον «κατάλογο». Μέσα, λοιπόν, στο ορυμαγδό των εξελίξεων, το Κογκρέσο καλείται να κρίνει και για νέο γύρο κυρώσεων προς τη Συρία. Ομως, αυτή τη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το Κογκρέσο να αποσύρει το νομοσχέδιο...

«Δε νομίζουμε ότι αυτή είναι καλή στιγμή για νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορεί να περιπλέξουν ή ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας», δήλωσε στην υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Μέση Ανατολή ο αρμόδιος αναπληρωτής υφυπουργός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, προσθέτοντας ότι «η επιβολή νέων κυρώσεων στη Συρία θα περιόριζε πολύ την ικανότητά μας να εξετάσουμε σειρά σημαντικών θεμάτων απευθείας με τα ανώτατα κλιμάκια της συριακής κυβέρνησης».

Η αίτηση αυτή της κυβέρνησης διατυπώνεται την ώρα που οι βουλευτές άρχισαν να συζητούν νομοσχέδιο που κατηγορεί τη Συρία για συνωμοσία με την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και για διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο Λίβανο, νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις πολεμοφοδίων στη Δαμασκό και την απαγόρευση χορήγησης δανείων εγγυημένων από την κυβέρνηση και άλλων συστημάτων οικονομικής βοήθειας στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνάψουν συμβάσεις στη Συρία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Ιράκ στο επίκεντρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το μέγα ζήτημα των γενικών εκλογών της 22ης Σεπτέμβρη δεν είναι η κοινωνική γάγγραινα της ανεργίας, που συνεχίζει να προελαύνει, ούτε η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Ούτε καν τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Είναι ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μην έχοντας άλλο ατού και αφουγκραζόμενος σωστά το αίσθημα κατά του πολέμου των Γερμανών πολιτών, λάβρος αντιτίθεται από την πρώτη στιγμή στο ενδεχόμενο αυτού του πολέμου. Το γεγονός αυτό, έδωσε το πολυπόθητο προβάδισμα υπέρ του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, τουλάχιστον στις σφυγμομετρήσεις. Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Εντμουντ Στόιμπερ για να μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, τέσσερις μέρες μόλις πριν τις εκλογές, αντεπιτίθεται στο ακανθώδες ζήτημα, αλλά...

Από τη μία πλευρά σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο «Reuters» δηλώνει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, προτεραιότητά του θα είναι η «αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσε στις σχέσεις της Γερμανίας, κυρίως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο απομονωτισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ όσον αφορά στο ζήτημα του Ιράκ». Ο Στόιμπερ υπογράμμισε ότι ο νυν καγκελάριος «δε συμβουλεύτηκε τη Γαλλία, τον κύριο ευρωπαϊκό σύμμαχο της Γερμανίας, αλλά ούτε και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επί δεκαετίες ήταν σύμμαχός της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για την απόφασή του να αντιταχθεί σε στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράκ, ακόμη και εάν υπάρξει σχετική έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Από την άλλη πλευρά, όμως, περισσότερο σαφής αυτή τη φορά και έχοντας ήδη λάβει «μηνύματα» για οξύτατες αντιδράσεις από τις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης στο «Chemnitzer Freie Presse», ο Στόιμπερ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει ποτέ ένα «μονομερή πόλεμο» από τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ και μάλιστα ερωτώμενος σχετικά από τους δημοσιογράφους, εάν η Γερμανία και οι αμερικανικές βάσεις θα αποτελέσουν το στρατηγικό σημείο για τις αμερικανικές δυνάμεις, απάντησε «φυσικά ποτέ, εάν οι Αμερικανοί πάνε μόνοι» και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, θα απαγορεύσει τη χρήση τους!

Λάδι στη φωτιά

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, τελευταία έχει πολλή δουλιά, δεδομένου, ότι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ουκ ολίγες φορές έχει συναντηθεί με ύπατους Γερμανούς αξιωματούχους για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την «επιθετική αρνητική στάση» της γερμανικής κυβέρνησης στον πόλεμο που θέλουν να εξαπολύσουν κατά του Ιράκ.

Τώρα οι δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ Γκμέλιν ότι ο Μπους θέλει να επιτεθεί στο Ιράκ προκειμένου να αποσπάσει την κοινή γνώμη της χώρας του από τα εσωτερικά προβλήματα και την οικονομική κρίση... «είναι μία πολύ δημοφιλής μέθοδος. Και ο Χίτλερ ακριβώς το ίδιο έπραττε...», θα δηλώσει με σαφήνεια η Ντόιμπλερ για να προκαλέσει πραγματική θύελλα αντιδράσεων πέραν του Ατλαντικού αλλά και εγχωρίως, που πολλοί ζήτησαν την κεφαλή της επί πίνακι, 3 μέρες μόλις πριν τις εκλογές.

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης

«Πρέπει να σταματήσουμε τους δολοφόνους που σφάζουν στην Παλαιστίνη κι ετοιμάζουν ένα νέο πόλεμο στο Ιράκ», ήταν η κοινή θέση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας την οποία έδωσαν οι οργανώσεις και φορείς που διοργανώνουν το Συλλαλητήριο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Οχι Πόλεμο στο Ιράκ», την επόμενη Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη στις 19:00 στο Πάρκο Ελευθερίας, με πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και καλούν με ανακοινώσεις τους η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμπαράστασης των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα «Η Φιλότητα» κ.ά. Τη συνέντευξη έδωσαν από κοινού ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης και εκπρόσωποι των οργανώσεων και φορέων, ενώ χαιρετισμό από πλευράς ΑΔΕΔΥ απηύθυνε ο Ηλίας Δούλγυρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ