Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Ιράκ στο επίκεντρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το μέγα ζήτημα των γενικών εκλογών της 22ης Σεπτέμβρη δεν είναι η κοινωνική γάγγραινα της ανεργίας, που συνεχίζει να προελαύνει, ούτε η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Ούτε καν τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Είναι ο επικείμενος πόλεμος κατά του Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, μην έχοντας άλλο ατού και αφουγκραζόμενος σωστά το αίσθημα κατά του πολέμου των Γερμανών πολιτών, λάβρος αντιτίθεται από την πρώτη στιγμή στο ενδεχόμενο αυτού του πολέμου. Το γεγονός αυτό, έδωσε το πολυπόθητο προβάδισμα υπέρ του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, τουλάχιστον στις σφυγμομετρήσεις. Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Εντμουντ Στόιμπερ για να μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, τέσσερις μέρες μόλις πριν τις εκλογές, αντεπιτίθεται στο ακανθώδες ζήτημα, αλλά...

Από τη μία πλευρά σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο «Reuters» δηλώνει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, προτεραιότητά του θα είναι η «αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσε στις σχέσεις της Γερμανίας, κυρίως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο απομονωτισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ όσον αφορά στο ζήτημα του Ιράκ». Ο Στόιμπερ υπογράμμισε ότι ο νυν καγκελάριος «δε συμβουλεύτηκε τη Γαλλία, τον κύριο ευρωπαϊκό σύμμαχο της Γερμανίας, αλλά ούτε και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επί δεκαετίες ήταν σύμμαχός της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για την απόφασή του να αντιταχθεί σε στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράκ, ακόμη και εάν υπάρξει σχετική έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Από την άλλη πλευρά, όμως, περισσότερο σαφής αυτή τη φορά και έχοντας ήδη λάβει «μηνύματα» για οξύτατες αντιδράσεις από τις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης στο «Chemnitzer Freie Presse», ο Στόιμπερ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει ποτέ ένα «μονομερή πόλεμο» από τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ και μάλιστα ερωτώμενος σχετικά από τους δημοσιογράφους, εάν η Γερμανία και οι αμερικανικές βάσεις θα αποτελέσουν το στρατηγικό σημείο για τις αμερικανικές δυνάμεις, απάντησε «φυσικά ποτέ, εάν οι Αμερικανοί πάνε μόνοι» και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, θα απαγορεύσει τη χρήση τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ