Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς δεύτερο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας

ΙΡΛΑΝΔΙΑ.--

Σε δεύτερο δημοψήφισμα καλείται ο ιρλανδικός λαός, στις 19 Οκτωβρίου, για τη Συνθήκη της Νίκαιας, μετά το ηχηρό «όχι» με ποσοστό 56%, που έδειξε το περσινό δημοψήφισμα, προκειμένου να αναθεωρήσει την πρώτη του απόφαση.

Ο πρωθυπουργός, Μπέρτι Αχερν, ανακοίνωσε την ημερομηνία του νέου δημοψηφίσματος κατά τη διάρκεια συνόδου του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η απάντηση θα είναι θετική.

Για να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι», από τον ιρλανδικό λαό, η κυβέρνηση Αχερν, έχει ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, με σκοπό να «ενημερώσει» τους πολίτες, όσον αφορά τη Συνθήκη, ώστε να πάρει τη «σωστή» απόφαση μπροστά στην κάλπη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού, το δημοψήφισμα αυτό έχει τεράστια σημασία για την πορεία της χώρας στην ΕΕ, αφού ένα δεύτερο «όχι» των Ιρλανδών θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της όποιας επιρροής στο διεθνή αυτό οργανισμό που «την τελευταία 30ετία, κατά την οποία συμμετέχουν σ' αυτόν, έχει αποφέρει στη χώρα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά κέρδη».

Ετσι, οι υποστηρικτές της Συνθήκης της Νίκαιας διατείνονται ότι με τη διεύρυνση της ΕΕ θα έχουν, σαν κράτος, μεγαλύτερες ευκαιρίες στον τομέα της διπλωματίας, ενώ οι υποστηρικτές τού «όχι» επισημαίνουν ότι η Συνθήκη αυτή έχει σαν στόχο την πλήρη αποδυνάμωση των μικρών κρατών -μελών όπως είναι η Ιρλανδία και την αποκλειστική κυριαρχία των ισχυρών χωρών, που θα έχουν πλέον τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Παρά, όμως, τις έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης και των υποστηρικτών του «ναι» για τη θετική ψήφο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού το 46% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ