Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Προς νηνεμία μετά τις συγκρούσεις;

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

«Υπό έλεγχο», μολονότι τεταμένη, παραμένει η κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τις 3 χτες το πρωί έξω από κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν, και μεταλαμπαδεύτηκαν στις πόλεις Κορχόγκο, Μπουάκε και Φερέκε ανάμεσα (κατά πάσα πιθανότητα...) σε δυνάμεις του στρατού και υποστηριχτές του ε.α. στρατηγού Ρόμπερτ Γκέι.

Εντούτοις, αδιευκρίνιστη παρέμενε η αφορμή των συγκρούσεων, που εκδηλώθηκαν ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Αλλες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως επρόκειτο για πραξικόπημα και άλλες πηγές για ανταρσία στρατιωτών και αξιωματικών... Την εκδοχή του πραξικοπήματος στήριξε ο πρωθυπουργός Πασκάλ Αφί Ν' Γκουεσάν που μίλησε για στάση 750 με 800 απόστρατων στρατιωτών με αίτημα την επανένταξή τους στο στράτευμα...

Μέσα στον κυκεώνα των συγκρούσεων (που περιλάμβαναν ως και βομβαρδισμούς προαστίων του Αμπιτζάν!) αναφέρθηκε ο θάνατος αρκετών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας των στασιαστών, στρατηγός Ρόμπερτ Γκέι (πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που το '99 είχε κάνει πραξικόπημα και απομακρύνθηκε ένα χρόνο μετά, οπότε διεξήχθησαν οι ταραγμένες προεδρικές εκλογές του 2000). Διπλωματικές πηγές υποστήριξαν επίσης πως κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Εμίλ Μπόγκα Ντούντου και πως απήχθη στην πόλη Μπουάκε ο υπουργός Αθλητισμού.

Νωρίτερα χτες βράδυ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσε πως η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο», πως εξομαλύνθηκαν τα πράγματα στις πόλεις όπου είχαν εκδηλωθεί συγκρούσεις, ενώ ο Πρόεδρος Πασκάλ Γκμπάγκμπο δήλωσε πως θα συνεχίσει την επίσκεψή του στην Ιταλία...

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως τα χτεσινά γεγονότα ήταν μία εκδήλωση της κρίσης πολιτικού, οικονομικού ακόμη και θρησκευτικού χαρακτήρα (αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους μουσουλμάνους του βορρά και χριστιανούς και ανιμιστές του νότου) που σιγοβράζει στην Ακτή του Ελεφαντοστού εδώ και μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ