ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
«Δόγμα» πλανητικής κυριαρχίας

Με το δόγμα Μπους οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν δεσμοφύλακες των λαών και διακηρύσσουν απερίφραστα ότι κάθε αμφισβήτηση θα πατάσσεται «προληπτικά» και «χωρίς δεύτερη κουβέντα»

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Αν και το δόγμα Μπους είχε προαναγγελθεί ωστόσο η δημοσιοποίησή του την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε ανατριχίλα για την ωμότητα και τον κυνισμό με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιγράφει τους στόχους και τα μέσα για την επιβολή της πλανητικής ηγεμονίας της. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ διακηρύσσουν απερίφραστα ότι αναλαμβάνουν δεσμοφύλακες των λαών και πως η παραμικρή «εξέγερση» απανταχού στον πλανήτη ενάντια στα συμφέροντά τους θα πατάσσεται «χωρίς άλλη κουβέντα».

Το νέο δόγμα δεν υπαγορεύει μόνο ότι οι ΗΠΑ θα χτυπάνε «προληπτικά» όποιον εντάσσουν στον «άξονα του κακού» ή τον θεωρούν τρομοκράτη, αλλά και ότι θα πλήξουν «κάθε άλλη δύναμη» που θα απειλήσει τη στρατιωτική τους υπεροχή. Με άλλα λόγια δηλώνεται ότι ολόκληρος ο κόσμος θα παραμένει εσαεί «φόρου υποτελής» στην αμερικανική αυτοκρατορία. Διακηρυγμένος στόχος του νέου δόγματος είναι ακόμα η εκμετάλλευση της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος για να «προωθηθεί η φιλελεύθερη οικονομική πολιτική σε διεθνή κλίμακα»!

Επισημοποιείται δηλαδή με το δόγμα Μπους, η επιδίωξη των αφεντικών της νέας τάξης για παγκόσμια ηγεμονία, ενώ ταυτόχρονα στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς «φίλους και εχθρούς» ότι στο εξής δε θα γίνονται ανεκτές κινήσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, σε κάθε τομέα (στρατιωτικό, οικονομικό) και σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ταυτόχρονα καθιστούν ξεκάθαρο ότι το μόνο δίκαιο που αναγνωρίζουν, είναι αυτό της ισχύος του πολεμικού οπλοστασίου τους...

Οι επίδοξοι σύγχρονοι αυτοκράτορες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επίδειξη αλαζονείας και ισχύος προκαλεί και δημιουργεί «αντίδραση». Αυτό που τους ενδιαφέρει όμως είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και η εδραίωση της ηγεμονίας τους. Αν αυτό σημαίνει πως ολόκληρος ο πλανήτης, για πρώτη φορά στην ιστορία, θα τεθεί σε καθεστώς κατοχής για τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες, αυτό μάλλον δεν τους στενοχωρεί...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ...

ΜΝΗΜΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ... «Αλλά είναι και σκληρή αλήθεια πως, αν διαβάσει κανείς το δόγμα της Παρασκευής, θα διαπιστώσει κάτι μεταξύ Ναπολεόντειου Κώδικα και Ρωμαϊκών Διαταγμάτων: τα αμερικανικά στρατεύματα είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να αποτρέψουν οποιονδήποτε παρουσιαστεί ως αντίπαλος των ΗΠΑ και προσπαθήσει να αμφισβητήσει τη στρατιωτική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ: «Μονομερή δράση κατά της τρομοκρατίας και επιθετική εξωτερική πολιτική τύπου Ρίγκαν υιοθετεί ο Μπους. Προτεραιότητα η διατήρηση συντριπτικής υπεροχής των ΗΠΑ στον πλανήτη» (ΕΘΝΟΣ).

ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ: «Το νέο στρατιωτικό δόγμα, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπους, δημιουργεί τομή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Υιοθετώντας τη στρατηγική της πρόληψης, ανατρέπει τις θεμελιώδεις αρχές της συγκράτησης και αποτροπής... Σύμφωνα με στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές, η διακήρυξη της κυβέρνησης Μπους ότι θα επιτίθεται σε εν δυνάμει εχθρούς πριν εκείνοι δράσουν, αυξάνει τον κίνδυνο των ανεπιθύμητων συνεπειών... (Γ. Αγγελόπουλος -ΝΕΑ).

ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ: «Αν με ρωτάτε πάντως πού το πάνε οι Ισραηλινοί, θα σας έλεγα ότι, ναι, έχουν φτάσει στο σημείο να θέλουν να τον σκοτώσουν (σ.σ. τον Γ. Αραφάτ). Και αν θέλετε, από τύχη σώζεται. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο συγκρότημά του... Να μην έχουν όμως κι αυτοί αυταπάτες ότι θα παραδοθεί. Ο Αραφάτ θα αγωνισθεί μέχρι το τέλος» (Σάεμπ Ερεκάτ - εκπρόσωπος του Γ. Αραφάτ - ΝΕΑ).

ΣΤΟΧΟΣ Η ΥΠΟΤΑΓΗ: «Στόχος των νέων επιθέσεων δεν είναι ο Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θεωρεί ότι "είναι τελειωμένος από καιρό", όπως δήλωσε και χθες, αλλά ο ίδιος ο παλαιστινιακός λαός, που αρνείται να υποταχθεί στη βία και απαντά με βία, μη έχοντας άλλη επιλογή» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΡΙΑΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΣΡΕΝΤΕΡ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ 9 ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΙ 85 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ 17Ν.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Μιχ. Σταθόπουλος αποκαλύπτει: ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΚΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΙΜΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΗ ΜΕΓΚΕΝΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ 5.000 ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 8 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 8 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΧΑΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Συμπεράσματα...: «Εξίσου σημαντικά, όμως, είναι τα συμπεράσματα και για τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, καθώς η σημαντική εκλογική ενίσχυση των Πρασίνων, έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στην κυβέρνηση, έρχεται να αποδείξει πως μια τέτοια επιλογή συνεργασίας δεν οδηγεί αναγκαστικά στη συρρίκνωσή τους, όταν, βέβαια, μπορούν με ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα να δικαιολογήσουν την κυβερνητική τους συμμετοχή» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Δημιουργικό «χάος»... «Οπως πιστεύει ο Ντικ Τσέινι, η ανατροπή του Σαντάμ θα διευκολύνει την επίλυση του Παλαιστινιακού. Μόνο έτσι το χάος δεν αποτελεί απειλή, όπως έγραφε πρόσφατα στη "Μοντ" ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά δημιουργική δύναμη. Υπό τον όρο ότι προκαλείται από την Ουάσιγκτον» (Μιχ. Μορώνης -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Εξορία... «Η δικαιολογία πως η ισραηλινή τακτική είναι απάντηση στην ατελείωτη σειρά βομβιστικών επιθέσεων δεν ευσταθεί. Οι μόνοι που χαίρονται στο Ισραήλ για ό,τι συμβαίνει στο αρχηγείο του Αραφάτ είναι οι ακροδεξιοί, που δεν παύουν να επισημαίνουν ότι ο Αραφάτ πρέπει να εκδιωχθεί» («ΧΑΑΡΕΤΖ» (ισραηλινή εφημερίδα) - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Γρήγορα και οικονομικά: «Ελάχιστοι αμφιβάλλουν για τη στρατιωτική συντριβή του Σαντάμ Χουσεΐν και των πραιτοριανών του. Το ερώτημα είναι τι ζημιά θα προκαλέσουν την ώρα της πτώσης του καθεστώτος. Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μια γρήγορη στρατιωτική νίκη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους χωρίς μεγάλες διεθνοπολιτικές αναταράξεις και μια ολιγόμηνη περίοδος πετρελαϊκής ή χρηματιστηριακής και γενικότερα οικονομικής αστάθειας...» (Γ. Κύρτσος - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ