Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Δόγμα» πλανητικής κυριαρχίας

Με το δόγμα Μπους οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν δεσμοφύλακες των λαών και διακηρύσσουν απερίφραστα ότι κάθε αμφισβήτηση θα πατάσσεται «προληπτικά» και «χωρίς δεύτερη κουβέντα»

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Αν και το δόγμα Μπους είχε προαναγγελθεί ωστόσο η δημοσιοποίησή του την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε ανατριχίλα για την ωμότητα και τον κυνισμό με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιγράφει τους στόχους και τα μέσα για την επιβολή της πλανητικής ηγεμονίας της. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ διακηρύσσουν απερίφραστα ότι αναλαμβάνουν δεσμοφύλακες των λαών και πως η παραμικρή «εξέγερση» απανταχού στον πλανήτη ενάντια στα συμφέροντά τους θα πατάσσεται «χωρίς άλλη κουβέντα».

Το νέο δόγμα δεν υπαγορεύει μόνο ότι οι ΗΠΑ θα χτυπάνε «προληπτικά» όποιον εντάσσουν στον «άξονα του κακού» ή τον θεωρούν τρομοκράτη, αλλά και ότι θα πλήξουν «κάθε άλλη δύναμη» που θα απειλήσει τη στρατιωτική τους υπεροχή. Με άλλα λόγια δηλώνεται ότι ολόκληρος ο κόσμος θα παραμένει εσαεί «φόρου υποτελής» στην αμερικανική αυτοκρατορία. Διακηρυγμένος στόχος του νέου δόγματος είναι ακόμα η εκμετάλλευση της στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος για να «προωθηθεί η φιλελεύθερη οικονομική πολιτική σε διεθνή κλίμακα»!

Επισημοποιείται δηλαδή με το δόγμα Μπους, η επιδίωξη των αφεντικών της νέας τάξης για παγκόσμια ηγεμονία, ενώ ταυτόχρονα στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς «φίλους και εχθρούς» ότι στο εξής δε θα γίνονται ανεκτές κινήσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, σε κάθε τομέα (στρατιωτικό, οικονομικό) και σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ταυτόχρονα καθιστούν ξεκάθαρο ότι το μόνο δίκαιο που αναγνωρίζουν, είναι αυτό της ισχύος του πολεμικού οπλοστασίου τους...

Οι επίδοξοι σύγχρονοι αυτοκράτορες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επίδειξη αλαζονείας και ισχύος προκαλεί και δημιουργεί «αντίδραση». Αυτό που τους ενδιαφέρει όμως είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και η εδραίωση της ηγεμονίας τους. Αν αυτό σημαίνει πως ολόκληρος ο πλανήτης, για πρώτη φορά στην ιστορία, θα τεθεί σε καθεστώς κατοχής για τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες, αυτό μάλλον δεν τους στενοχωρεί...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ