Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17 Ν»
Δημοσιεύματα του Τύπου

«Το ΠΑΡΟΝ» της Κυριακής, αναφερόμενο στην υπόθεση του Σάββα Ξηρού, παραθέτει μια σειρά ερωτήματα:

"- Για ποιο λόγο μεταφέρθηκε από το Τζάνειο Νοσοκομείο στον "Ευαγγελισμό", όταν μάλιστα εκείνη τη νύχτα δεν εφημέρευε;

- Για ποιο λόγο επί μέρες δεν επετράπη στον πατέρα του και στη μητέρα του να τον επισκεφθούν, μέχρι να ομολογήσει και μετά τους δόθηκε άδεια, για λίγη ώρα, παρουσία μάλιστα αστυνομικών; Το νόμιμο ήταν από την πρώτη στιγμή του τραυματισμού να είχαν αφήσει την οικογένειά του να τον βλέπει, ακόμη και τη μητέρα του να μένει συνεχώς μαζί του, μια που ακόμη και σήμερα η Αστυνομία και η Εισαγγελία έχουν παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετείται, γι' αυτό και έβαλαν τον Σάββα στο ίδιο κελί με τον αδελφό του Χριστόδουλο.

- Γιατί δεν του διόρισαν δικηγόρο; Αντίθετα με τα γνωστά "βαποράκια" δημοσιογράφους, η οικογένεια Ξηρού είχε βάλει δικηγόρο, αρχικά τον Φιλοκλή Ασημάκη, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε με επιστολή του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας ότι δεν του επέτρεψαν να δει τον πελάτη του χωρίς την παρουσία αστυνομικού και στη συνέχεια που ανέλαβε ο Γιώργος Αγιοστρατίτης παραιτήθηκε γιατί δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του, αφού του απαγόρευαν να επικοινωνεί ελεύθερα με τον Σάββα.

- Υπενθυμίζεται επίσης, το έγραψε το "ΠΑΡΟΝ" την περασμένη Κυριακή, ότι στην πρώτη του επαφή με τον Σ. Ξηρό, ο Γ. Αγιοστρατίτης μας δήλωσε ότι στις δύο ώρες που έμεινε μαζί του μόνο για 10 λεπτά μπόρεσε να επικοινωνήσει, το υπόλοιπο διάστημα είχε συμπεριφορά μικρού παιδιού...».

Και συνεχίζει την παράθεση ερωτημάτων:

«- Γιατί δεν ανακοινώθηκε όταν κλήθηκαν στις αρχές Ιουλίου εξωτερικοί ψυχίατροι να εξετάσουν τον Σάββα; Γιατί κρατήθηκε μυστικό;

- Γιατί αποφασίστηκε (και από ποιον;) να κληθούν εξωτερικοί ψυχίατροι, όταν ο "Ευαγγελισμός" διαθέτει μια από τις καλύτερες ψυχιατρικές κλινικές με πολύ καλούς ψυχίατρους και με διευθύντρια την ψυχίατρο κυρία Θεοδωροπούλου, η οποία παράλληλα είναι και πρόεδρος στο Κέντρο Ψυχιατρικής Υγιεινής;

- Η κ. Θεοδωροπούλου εξέτασε τον Σάββα; Αν όχι, γιατί; Αρνήθηκε; Ηταν εν γνώσει της και είχε συμφωνήσει να κληθούν οι δύο, εκτός "Ευαγγελισμού", ψυχίατροι; Μετά την εξέταση του Ξηρού από τους δύο ψυχίατρους, έγινε συμβούλιο με τους ψυχιάτρους του "Ευαγγελισμού" για να συζητήσουν τα συμπεράσματά τους και να εκδώσουν το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως προβλέπει ο νόμος; Τηρήθηκαν όλα αυτά;

- Από ποιον πληρώθηκαν οι δύο εξωτερικοί ψυχίατροι;

- Γιατί δεν κλήθηκε ο ειδικός ψυχιατροδικαστής κ. Αλιβιζόπουλος, όπως είχε συμβεί στην υπόθεση του Λυμπέρη με τα ναρκωτικά;

- Αντ' αυτού, επιλέχθηκε ο καθηγητής κ. Γιάννης Μαντωνάκης, που είναι παράλληλα στο Ινστιτούτο του Στεφανή που έγινε υπουργός Υγείας πριν από λίγους μήνες.

Κι εδώ οι συμπτώσεις φθάνουν στα απίστευτα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Στεφανής υπήρξε προστατευόμενος του καθηγητή Νευρολογίας και ακαδημαϊκού Σπ. Σκαρπαλέζου, δίπλα στον οποίο θήτευσε ο κ. Στεφανής και σήμερα κατέχει τη θέση που είχε ο Σκαρπαλέζος...

Θυμίζουμε ότι ο γιος του Σκαρπαλέζου, με σπίτι στον ακριβό δρόμο της Ηρώδου Αττικού και έπαυλη σε νησί του Αργοσαρωνικού, την Αίγινα, έχει, από τις διαρροές των διωκτικών αρχών, "φωτογραφηθεί" ως συνεργάτης του Γιωτόπουλου και μέλος της... "17 Ν"!

Από όλα αυτά μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί που να επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

Ολα τα παραπάνω ερωτηματικά, μαζί με την ιστορία της επιστράτευσης ψυχιάτρων εκτός "Ευαγγελισμού", ενώ έχει το νοσοκομείο ψυχίατρους, σ' ένα και μόνο συμπέρασμα καταλήγουν (και το ενισχύουν ταυτόχρονα) ότι κάτι κάποιοι θέλουν να κρύψουν!»

«Το Βήμα» της Κυριακής γράφει ότι «οι αρχές συναντούν προβλήματα στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών για τον ΕΛΑ και την "1η Μάη". Κατά την άποψή τους, έχουν μια σαφή εικόνα για τη δομή, τη δράση και τη σύνθεση των οργανώσεων αυτών. Εχουν ακόμη καταθέσεις μαρτύρων και ομολογίες ατόμων που συμμετείχαν στις δυο αυτές οργανώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δε θέλουν να τις δημοσιοποιήσουν, για λόγους που δεν είναι σαφείς». Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται πως μια έκρηξη, που είχε γίνει - μάλλον τυχαία - σε αστικό λεωφορείο το 1985, «οδηγεί» τις έρευνες της Ασφάλειας για την εξάρθρωση της «1ης Μάη» και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Τότε είχαν τραυματιστεί 39 άτομα.

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» γράφει ότι «περνούν στην αντεπίθεση για τις συνθήκες κράτησής τους οι Α. Γιωτόπουλος, Δ. Κουφοντίνας και Α. Σωτηροπούλου». Αλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνει ότι οι πληροφορίες που έχουν οι αρχές για τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν προσφέρουν ικανά στοιχεία για να παραπεμφθούν φυσικοί αυτουργοί συγκεκριμένων τρομοκρατικών ενεργειών που στοίχισαν ζωές.

«Η Χώρα» σημειώνει πως «κάποιος σπουδαίος αρθρογράφος εμπλέκεται σε μια δολοφονία της "17 Ν" και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν το όνομά του». Επίσης τονίζει ότι, «σε πρόσφατη συνέντευξή του στη "Χ", ο Δ. Γερμίδης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουν τον Γιωτόπουλο όσοι συναναστράφηκαν μαζί του». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε δηλώσεις του παπα - Τριαντάφυλλου Ξηρού, που έχει υπογραμμίσει πως «όπως μου λένε, υπάρχουν άλλοι, ανώτεροι», αναφερόμενος στην «17 Ν». Επίσης ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στον Γάλλο συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ζεράρ Ντε Βιλιέ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για να γράψει μυθιστόρημα για τη «17 Ν».

Η «Αυριανή» ισχυρίζεται ότι ο Σάββας Ξηρός έκανε καριέρα «συνοδού ευκατάστατων και επώνυμων κυριών από τον καλλιτεχνικό χώρο». Αλλο ρεπορτάζ γράφει ότι ο ταμίας της ΕΤΕ Πετραλώνων, όπου το 1984 η «17 Ν» είχε κάνει ληστεία και είχε δολοφονηθεί ο αστυνομικός Χ. Μάτης, έχει καταθέσει πως οι δράστες γνώριζαν λεπτομέρειες για το υποκατάστημα, που μόνον υπάλληλοι της τράπεζας θα μπορούσαν να τους είχαν δώσει.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» σημειώνει πως υπάρχουν άλλα εφτά άτομα που ήταν μέλη της «17 Ν» και δεν έχουν συλληφθεί. Αλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι παρακλάδια του ΕΛΑ είχαν διαβρωθεί από την Αστυνομία. Αποκαλύπτει κατάθεση ποινικού κρατούμενου στη φυλακή της Κέρκυρας, που μιλά για εμπλοκή των διωκτικών αρχών στην οργάνωση «Οχτώβρης 80».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ