Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξασφάλισε την ψήφο σου!
  • Ακόμη και σήμερα είναι πολλοί αυτοί, που καθυστερημένα ανακαλύπτουν ότι δεν είναι γραμμένοι σε κανέναν εκλογικό κατάλογο!
  • Είναι άμεση ανάγκη ο καθένας να διαπιστώσει αν είναι γραμμένος και πού. Στην περίπτωση προβλήματος, η ημερομηνία για κατάθεση δικαιολογητικών εγγραφής λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη

Οι επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές προοιωνίζονται, αν μη τι άλλο, διαφορετικές, αφού η διεξαγωγή τους είναι συνώνυμη με την ταλαιπωρία ή αιφνιδιασμό ορισμένων ψηφοφόρων: Αυτών, κατά κύριο λόγο, που δεν έχουν φροντίσει να μάθουν ή να επιβεβαιώσουν πού θα ψηφίσουν. Τα ίδια τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών παραδέχονται ότι στις 13 Οκτώβρη θα υπάρξουν προβλήματα και ευελπιστούν αυτά να μην πάρουν έκταση, κάτι που ενδεχόμενα θα πλήξει την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας. «Ελπίδα», που «έρχεται» να καταδείξει τις κυβερνητικές ευθύνες για την καθυστέρηση, την οποία επέδειξε στη διαδικασία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι πολλοί είναι οι ψηφοφόροι, που δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμη και σήμερα αν είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε ποιο Δήμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί να διαπιστώνουν την τελευταία στιγμή ότι δεν είναι γραμμένοι πουθενά! Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να γραφτούν μέχρι την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη! Προϋπόθεση, όμως, είναι να επικοινωνήσουν με το Δήμο τους, για να υποβάλουν την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σημαντικό πρόβλημα είναι επίσης η ύπαρξη - σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών - περίπου 66.000 διπλοεγγεγραμμένων, εκ των οποίων οι 9.500 στο Δήμο Αθήνας. Η κατάσταση αυτή μπορεί και να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων.

Επίσης, στις μεγάλες πόλεις, πολλοί ψηφοφόροι σ' αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν σε διαφορετικό Εκλογικό Τμήμα και σε πολλές περιπτώσεις σε εντελώς διαφορετική περιοχή της πόλης, από αυτήν που διαμένουν ή ψήφιζαν μέχρι τώρα. Στο Δήμο Αθήνας έχουμε περίπου 200.000 τέτοιους εκλογείς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν τυχαία σε εκλογικά τμήματα, λόγω ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένων διευθύνσεων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο.

Αμεσα, λοιπόν, όσοι δεν το έχουμε ήδη κάνει, θα πρέπει - ιδιαίτερα στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις - να ενημερωθούμε σε ποιο εκλογικό τμήμα και σε ποια περιοχή ακριβώς ψηφίζουμε. Ο πιο ασφαλής δρόμος είναι η επικοινωνία με το Δήμο μας, ώστε να τσεκάρουμε ότι είμαστε γραμμένοι στα δημοτολόγιά του και στους εκλογικούς καταλόγους του. Από εκεί θα λάβουμε και την εκλογική μας κάρτα, στην οποία αναγράφεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός μας και ο αριθμός του εκλογικού διαμερίσματος, στο οποίο ανήκουμε. Η κάρτα αυτή δεν είναι απαραίτητη για να ψηφίσουμε. Αρκεί η επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας, ή άλλου δημόσιου εγγράφου, που περιέχει τα στοιχεία της ταυτότητας (διαβατήριο κλπ.). Τις σχετικές πληροφορίες μπορούμε να λάβουμε, επίσης, από το τηλεφωνικό κέντρο 1464 ή από τον κόμβο του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο (www.ypes.gr).

Την ημέρα των εκλογών, πάντως, θα υπάρχουν ομάδες στελεχών του υπουργείου στα εκλογικά τμήματα, τα οποία θα ενημερώνουν τους ψηφοφόρους που προσέρχονται σε λάθος εκλογικό τμήμα για το πού ψηφίζουν.

Να σημειώσουμε τέλος ότι:

- Στις 28 Σεπτέμβρη ανακηρύσσονται από τα Πρωτοδικεία της χώρας οι συνδυασμοί.

- Στις 4 Οκτώβρη οι συνδυασμοί παραδίδουν τα ψηφοδέλτιά τους στον οικείο δήμο ή πρόεδρο κοινότητας. Ο αριθμός των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 20% μεγαλύτερος από τον αριθμό των εκλογέων.

- Στις 7 Οκτώβρη οι νομάρχες θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει στους δήμους τις αποφάσεις που καθορίζουν τα εκλογικά τμήματα. Ο αριθμός των εκλογέων σε κάθε εκλογικό τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 450, εκτός αν παραμείνει μικρό ποσοστό εκλογέων. Στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας, ο αριθμός των εκλογέων ανά τμήμα μπορεί να αλλάξει, όχι όμως μικρότερος από 400. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί κλπ. ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν σε ειδικά εκλογικά τμήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ