Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα κύρια σημεία του εγγράφου του Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς διεκδικεί την παραχώρηση ιθαγένειας του μελλοντικού Κυπριακού Κράτους από τα δύο συστατικά «ισότιμα» κράτη που προτείνει να δημιουργηθούν στο περιβόητο έγγραφό του, το οποίο ονοματίζει «όραμα» για το μέλλον της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή» που δημοσίευσε τα κύρια σημεία του εγγράφου, ο Ραούφ Ντενκτάς εισηγείται όπως το θέμα της ιθαγένειας τυγχάνει χειρισμού από μια «Κοινή Επιτροπή».

Αν και αναφέρεται στην ιθαγένεια του κοινού κράτους, ο Ραούφ Ντενκτάς σημειώνει ότι ιθαγένεια θα έχουν και οι πολίτες των «δυο κυρίαρχων εταιρικών κρατών» και ότι «οι πολίτες των δυο εταιρικών κρατών θα είναι και πολίτες του συνεταιρικού κράτους».

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα από τα δύο συστατικά μέρη θα έχει το δικαίωμα παραχώρησης της «ιθαγένειάς» του σε άτομα, τα οποία αυτομάτως θα γίνονται και πολίτες του κεντρικού κράτους. Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η νομιμοποίηση των δεκάδων χιλιάδων εποίκων και μελλοντικά η ανεξέλεγκτη παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας.

Για τις περιουσίες

Στο θέμα των περιουσιών, ο κ. Ντενκτάς εισηγείται τις μεθόδους της ανταλλαγής και της αποζημίωσης και προτείνει ότι εάν υπάρχει δεύτερη κατοικία κάποιου, Ελληνοκύπριου για παράδειγμα, στο «τουρκοκυπριακό κράτος», εκτός εκείνης που διαθέτει στην περιοχή του άλλου συστατικού κράτους, τότε θα πρέπει να την πωλήσει τη δεύτερη αυτή κατοικία. Επιπροσθέτως, στο έγγραφο αναφέρεται ότι θα πρέπει να συσταθεί μια Κοινή Επιτροπή, που θα μελετά όλες τις υποθέσεις. Το κάθε εταιρικό κράτος θα είναι επιφορτισμένο με την καταβολή αποζημιώσεων, που θ' αναλογούν στους υπηκόους του.

Για το εδαφικό

Στο εδαφικό αναφέρεται ότι θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα τα σύνορα και καθορισμένη η επικράτεια τόσο των δυο εταιρικών κρατών όσο και του «συνεταιρικού». Τα κριτήρια αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και παραγωγικότητα, στην ασφάλεια και στο αμυντικό βάθος κάθε κράτους, στη διατήρηση των παράλιων περιοχών κάθε κράτους, στην ύπαρξη «συνόρων» με τις Βρετανικές Βάσεις, στη διατήρηση των υδάτινων πηγών και στη διατήρηση των αεροδρομίων και των λιμανιών.

Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι θα πρέπει να μη δημιουργηθούν προβλήματα από μετακινήσεις πληθυσμών και να μη δημιουργηθούν θύλακοι και καντόνια.

Για την ασφάλεια

Στο θέμα της ασφάλειας - σύμφωνα με την εφημερίδα «Σημερινή» - ο κ. Ντενκτάς εισηγείται την «ισοζυγισμένη» παρουσία Ελληνικών και Τουρκικών Δυνάμεων στην Κύπρο. Η Ελληνική Δύναμη θ' αναλάβει το «Ελληνοκυπριακό κράτος» και η Τουρκική το «Τουρκοκυπριακό». Ταυτοχρόνως, προτείνει:

1) Θα διαλυθούν οι ελληνοκυπριακές και οι τουρκοκυπριακές ένοπλες δυνάμεις, και τα όπλα τους θα μεταφερθούν στο εξωτερικό.

2) Θα παραμείνουν οι αστυνομικές δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το κάθε εταιρικό κράτος θα ασκεί έλεγχο επί της επικράτειάς του, χωρίς η μια αστυνομική Αρχή να μπορεί να επεμβαίνει στην άλλη.

3) Η Ειρηνευτική Δύναμη θα παραμείνει στην Κύπρο με τη σύμφωνη γνώμη των δυο κρατών και των εγγυητριών δυνάμεων.

4) Θα εξακολουθήσει να ισχύει το τριαδικό σύστημα των εγγυήσεων του '60 (Ελλάδα - Τουρκία - Βρετανία).

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ρ. Ντενκτάς εισηγείται ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου συνεταιρικού κράτους τα εταιρικά κράτη θα πρέπει να εγκρίνουν τις διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει. Εξάλλου, απαιτεί όπως υπάρξει «συγχρονισμός» της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση του «συνεταιρικού κράτους» της Κύπρου με αυτήν της Τουρκίας (δηλαδή Κύπρος και Τουρκία να ενταχθούν ταυτόχρονα) και όπως η Τουρκία, μέχρι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχει σε σχέση με το συνεταιρικό κράτος, όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ένα μέλος της ΕΕ. Επιπλέον ζητεί, σε περίπτωση ένταξης «τα δυο εταιρικά κράτη να μπορούν να διατηρήσουν χωριστά εξωτερικά γραφεία και αποστολές στην αλλοδαπή, στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους».

Περαιτέρω ζητεί την «εκ περιτροπής εκπροσώπηση των δύο εταιρικών κρατών στις επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οσον αφορά την ένταξη, απαιτεί όπως επικυρωθεί με χωριστά δημοψηφίσματα και όπως υπάρξουν αποκλίσεις και περιορισμοί από το κοινοτικό κεκτημένο, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διακίνηση, στην εγκατάσταση και στην απόκτηση περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ