ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ασφυκτικό κλοιό ο Αραφάτ
  • Αρνείται ο Παλαιστίνιος ηγέτης να παραδώσει λίστα με όλους τους εγκλείστους, όπως αξιώνει ο Σαρόν, που απειλεί και με πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας
  • Εντονες διεθνείς αντιδράσεις. «Αναξιόπιστες και συνυπεύθυνες στην ισραηλινή κτηνωδία» χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ο Αραβικός Σύνδεσμος

Το αυτοκίνητο του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σ. Ερακάτ μέσα από τα ερείπια πηγαίνει να συναντήσει τον Γ. Αραφάτ

Associated Press

Το αυτοκίνητο του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σ. Ερακάτ μέσα από τα ερείπια πηγαίνει να συναντήσει τον Γ. Αραφάτ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Περικυκλωμένο από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα παραμένει το ένα και μοναδικό κτίριο, του πάλαι ποτέ κτιριακού συγκροτήματος που αποτελούσε το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ. Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και πολλοί συνεργάτες του παραμένουν έγκλειστοι, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και φάρμακα. Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες που είχε, χτες το πρωί, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ με αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού. Οι ισραηλινοί εκσκαφείς σταμάτησαν την κατεδάφιση, στην οποία επιδόθηκαν χωρίς σταματημό επί τρεις ημέρες. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σε πόλεις της Δ. Οχθης, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απέρριψε ο Γιάσερ Αραφάτ το ισραηλινό αίτημα για κατάρτιση λίστας όλων των εγκλείστων που βρίσκονται μαζί του στη Μουκάτα'α. Σύμφωνα με τον Σάεμπ Ερακάτ, οι Ισραηλινοί αξιωματικοί, με τους οποίους συναντήθηκε νωρίς χτες, απέφυγαν να τους επιδώσουν μια λίστα με τα ονόματα των καταζητουμένων που υποτίθεται ότι αναζητούν μέσα στο κατεστραμμένο αρχηγείο.

Μέσα στα 4 δωμάτια του κτιρίου που έχει απομείνει όρθιο, πλην ετοιμόρροπο σε επικίνδυνο βαθμό, όπως προειδοποιούσε από το εσωτερικό του ο σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκτιμάται ότι βρίσκονται 200 Παλαιστίνιοι, κυρίως αξιωματούχοι. Αρχικά, η ισραηλινή ηγεσία είχε ζητήσει την παράδοση 20, μετά 50. Στόχος, όμως, του ισραηλινού στρατού φέρεται να είναι ο επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, στη Δ. Οχθη, Ταφίκ Τιράουι, ένας συνεργάτης του, ο αρχηγός της επίλεκτης «Φορς 17» και ένας συνεργάτης του. Στον Σάεμπ Ερακάτ επιτράπηκε προσωπικά η είσοδος. Εξερχόμενος ανακοίνωσε ότι απορρίπτεται το ισραηλινό αίτημα για κατάρτιση λίστας.

Ασφυκτικός ο κλοιός του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ασφυκτικός ο κλοιός του ισραηλινού στρατού
«Δε θα διευκολύνουμε το Ισραήλ, δε θα παραδοθεί κανένας από όσους βρίσκονται μαζί με τον Πρόεδρο», διαβεβαίωνε ο σύμβουλος ασφαλείας του Αραφάτ και πρώην επικεφαλής ασφαλείας στη Γάζα, Μοχάμαντ Ντάχλαν. Τις δηλώσεις του επιβεβαίωναν και πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που, τηρώντας την ανωνυμία τους, τόνιζαν ότι «θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να παραδοθεί ο οποιοσδήποτε από τον Αραφάτ στους Ισραηλινούς, πόσο μάλλον ο Τιράουι, ένας από τους πιστότερους και στενότερους συνεργάτες του».

Να δει τον Παλαιστίνιο ηγέτη ζήτησε και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, όμως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν του επέτρεψε. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε άδεια σε «ηγετικά στελέχη των παλαιστινιακών οργανώσεων», όπως ανακοινώθηκε, να παραβιάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ραμάλα και να μεταβούν στο σπίτι του Αμπού Μάζεν, στενότατο συνεργάτη του Αραφάτ, προκειμένου να «εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης». Δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε, αλλά και χτες όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και γενική απεργία.

«Δε γονατίζουμε»

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει να αντιμετωπίσει δυσκολότερες και πιο επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά έχει αντέξει, έχει νικήσει. Είμαστε λαός γιγάντων και δεν πρόκειται να υποκύψουμε. Θα παρελάσουμε μέχρι την Ιερουσαλήμ και ένα παιδί της Παλαιστίνης θα υψώσει τη σημαία μας». Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε, ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ, σε τηλεφωνική του σύνδεση με το χώρο που πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κάτοικοι και φοιτητές. «Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη γη μας, τις πόλεις μας και τα χωριά μας, την ιστορία όχι μόνο των Παλαιστινίων, αλλά όλων των ελεύθερων ανθρώπων και του αραβικού έθνους» διαμήνυσε, επίσης τηλεφωνικώς, σε συγκεντρωμένους Παλαιστινίους στον προσφυγικό καταυλισμό Μάγιε - Μάγιε, νοτίως της Βηρυτού.

Διαδηλώσεις έγιναν, επίσης, στη Βηρυτό και στις παλαιστινιακές Καλκίλια και Τουλκάρεμ, καθώς Νάμπλους και Τζενίν παραμένουν υπό απαγόρευση κυκλοφορίας. Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου τα καταστήματα, τα γραφεία και τα σχολεία των Παλαιστινίων παρέμειναν κλειστά, ενώ προσωπικότητες της κοινότητας παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο αμερικανικό προξενείο. Στην πόλη της Γάζας, επίσης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για την περικύκλωση του Γιάσερ Αραφάτ.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και το Σαββατοκύριακο, αψηφώντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 4 διαδηλωτές, τραυμάτισε τουλάχιστον 20, ενώ περίπου 1.000 εκτιμάται ότι είναι οι συλληφθέντες.

Πιέσεις και επικρίσεις

«Τελειωμένο» φέρεται να χαρακτήρισε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στον εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μααρίβ». Ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, δεν το σχολίασε και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι ο ισραηλινός στρατός δε θα υποχωρήσει καθόλου, αν δεν του παραδοθούν οι καταζητούμενοι. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χτες, απαντώντας εμμέσως σε επικρίσεις, δήλωνε ότι «όταν το Ισραήλ απεργαστεί τα απαραίτητα σχέδια και συγκεντρώσει δυνάμεις, θα επιτεθεί στην έδρα της Χαμάς, στη Γάζα». Ο ΥΠΕΞ Σιμόν Πέρες παραδεχόταν ότι στο υπουργικό συμβούλιο κατατέθηκε πρόταση για απομάκρυνση του Αραφάτ, αλλά δεν έγινε δεκτή. «Δε θέλουμε να τον σκοτώσουμε, να τον εξορίσουμε, να του κάνουμε κακό», δήλωνε.

Εντούτοις, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στον ισραηλινό Τύπο. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική «Τζερούσαλεμ Ποστ» αμφισβητεί τους στόχους της επιχείρησης «Ζήτημα χρόνου», όπως ονομάστηκε η περικύκλωση της Μουκάτα'α, εκτιμώντας ότι κατάφερε να ενδυναμώσει για άλλη μια φορά τη δημοτικότητα του Αραφάτ σε μια στιγμή που έμοιαζε εξαιρετικά αδύναμος. Από την άλλη, η «Χααρέτζ» δε διστάζει να τονίσει ότι η περικύκλωση της Μουκάτα'α «μάλλον προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες της ισραηλινής ηγεσίας και του στρατού, που δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς, τη στιγμή που τα ίδια τα ισραηλινά μέτρα έχουν δέσει τα χέρια στον Αραφάτ».

Εντονες αντιδράσεις

«Δε βοηθά η ισραηλινή πολιορκία στον τερματισμό της βίας και στην προώθηση των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων» δήλωνε, με νόημα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στο Τελ Αβίβ φέρεται να υπογράμμισε στον Σαρόν, σε συνάντησή τους, ότι «οι ισραηλινές πράξεις βλάπτουν τις αμερικανικές προετοιμασίες για το Ιράκ». Την καταδίκη τους για την πολιορκία και την άμεση λήξη της έχουν ζητήσει η ΕΕ, η Ρωσία, η Σ. Αραβία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Τουρκία με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος, με ανακοίνωσή του, εξαπολύει δριμεία επίθεση, όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «είναι υπεύθυνες για την ισραηλινή κτηνωδία, μπλοκάρουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν μπορεί να θεωρούνται πλέον έντιμες διαμεσολαβήτριες».

Για λήψη συγκεκριμένης απόφασης προστασίας των Παλαιστινίων αναμένεται να πιέσουν, πάλι, οι Αραβες στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίαζε, αργά χτες, αν και οι ΗΠΑ διαμήνυαν ότι θα μπλοκάρουν κάθε τέτοια κίνηση. Ο Κόφι Ανάν αρκέστηκε απλώς να ζητήσει από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να «απέχουν από ήδη δοκιμασμένες καταστροφικές πολιτικές».

Επικίνδυνη για την Ειρήνη στην περιοχή η πολιτική των ΗΠΑ

Κοινή έκκληση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Με πρωτοβουλία του κόμματος Τουντέχ του Ιράν μια σειρά από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα υπέγραψαν κοινή έκκληση για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή. Ηδη έχουν υπογράψει 14 κόμματα και αναμένονται και αρκετά άλλα. Η συγκεκριμένη κοινή έκκληση έχει ως εξής:

«Εμείς, τα παρακάτω υπογράφοντα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και για τον κίνδυνο ανάφλεξης, που, χωρίς καμιά αμφιβολία, θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Η στάθμευση μαζικών στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, οι προκλητικές και ηγεμονικές δηλώσεις από την κυβέρνηση Μπους και η απειλή της χρήσης βίας για την αλλαγή του πολιτικού χάρτη της περιοχής θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη.

Μας προκαλεί φρίκη το γεγονός ότι είμαστε μάρτυρες μιας σκλήρυνσης της στάσης του Ισραήλ σε ό,τι αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα καθώς και της εγκληματικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Σαρόν που άγρια καταπιέζει το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τα εθνικά δικαιώματα και την αυτοκυβέρνηση.

Αντιτιθόμαστε πλήρως στις απειλές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση ενάντια στο Ιράκ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Πιστεύουμε ότι η απόλυτη ευθύνη της αλλαγής του δικτατορικού καθεστώτος και της εκδημοκρατικοποίησης αυτής της χώρας είναι του λαού του Ιράκ και των πολιτικών του δυνάμεων.

Ζητάμε τον τερματισμό όλων των προκλήσεων και της πολιτικής, καθώς και των ενεργειών που απειλούν να αρχίσουν μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να εμμείνουν στις αποφάσεις του ΟΗΕ και αυστηρά να σεβαστούν τους όρους της Χάρτας του ΟΗΕ.

Πιστεύουμε ότι οι ιδέες της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι πραγματικά συνδεδεμένα. Υποστηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για τα εθνικά του δικαιώματα. Καταδικάζουμε το ίδιο τη χρήση της τρομοκρατίας από κράτη και μεμονωμένους ανθρώπους. Υποστηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβάνοντας το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, κ.ά.

Το κίνημα για την παγκόσμια Ειρήνη και ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και ενάντια στην κατοχή και την τρομοκρατία είναι αναπόσπαστα. Είμαστε υποστηριχτές της ειρήνης και των κινημάτων του λαού».

Οι υπογράφοντες:

Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, ΚΚ Πορτογαλίας, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Βρετανίας, ΑΚΕΛ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ιρλανδίας, ΚΚ Γαλλίας, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Γερμανία (PDS), ΚΚ Βελγίου, ΚΚ Καταλωνίας, Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού του Μαρόκο, Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού της Αλγερίας, ΚΚΕ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των λαών

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Θανάσης Παφίλης, με δήλωσή του στους δημοσιογράφους, σχολίασε τη δραματική κατάσταση στην Παλαιστίνη, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των λαών. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Η συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού πραγματοποιείται με την άμεση στήριξη των ΗΠΑ και με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και της ελληνικής, η οποία δεν προχωρεί σε καμία ενέργεια ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι λαοί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η υπόθεση βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των λαών.

Ο ελληνικός λαός πρώτα απ' όλα πρέπει να εκφράσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη διαμαρτυρία του, την αντίθεσή του στη βαρβαρότητα. Θα πρέπει επίσης να καταδικαστεί και με την ψήφο η πολιτική όλων εκείνων που είτε ταυτίζονται, είτε κρατούν "ίσες αποστάσεις", είτε συμβάλλουν στο να διαμορφωθούν άλλοθι "περί τρομοκρατίας", τα οποία αξιοποιούνται στη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη σχετίζεται με την προετοιμαζόμενη επίθεση των ιμπεριαλιστών κατά του Ιρακ. Επιχειρούν να δημιουργήσουν συνολικά ένα τέτοιο κλίμα, ώστε να "νομιμοποιήσουν" την επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού.

Καλούμε τους πάντες να πάρουν σαφέστατη θέση και να αφήσουν την πολιτική των "ίσων αποστάσεων", τα υπονοούμενα και αποσιωπητικά».

Να σταματήσει τώρα η ισραηλινή επέλαση

Σήμερα συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στις 6.30 μ.μ., έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ) και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μετά τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις, σας καλούν να πάρετε μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, σήμερα Τρίτη 24 του Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Για να καταδικάσουμε τη νέα εγκληματική επίθεση του Ισραήλ κατά του Παλαιστινίου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Για να σταματήσει η δολοφονία αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών και πόλεων. Για να υψώσουμε όλοι μαζί φωνή διαμαρτυρίας κατά των εγκλημάτων του ισραηλινού στρατού και της κυβέρνησης Σαρόν. Για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχει, επίσης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στο πλαίσιο της σχετικής κινητοποίησης που οργανώνεται από το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας.

H KNE

Κάλεσμα στη νεολαία της πρωτεύουσας να πάρει μαζικά μέρος στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία απευθύνει η ΚΝΕ με ανακοίνωση, που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης και με την οποία «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο το συνεχιζόμενο έγκλημα στην Παλαιστίνη». Καλεί επίσης τη νεολαία σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ώστε να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσει τους πραγματικούς υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ