ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Εργασιακός «Μεσαίωνας» στο δήμο!
  • Στην πλήρη εφαρμογή της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής έχει επιδοθεί η σημερινή δημοτική αρχή
  • Μαζικά συμμετείχαν στη συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Απ. Συρίγο οι εργαζόμενοι

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού Απόστολος Συρίγος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού Απόστολος Συρίγος
Τρομοκρατία, ρουσφέτι, εξαγορά συνειδήσεων: αυτό είναι το τρίπτυχο που διέπει τις σχέσεις της δημοτικής αρχής του Κορυδαλλού με τους εργαζόμενους του δήμου. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η εφαρμογή, από τη δημοτική αρχή στους εργαζόμενους του δήμου, όλης της «γκάμας» των συμβάσεων εργασίας που προέκυψαν από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, τότε προκύπτει, ότι ο νυν - και εκ νέου υποψήφιος - «πράσινος» δήμαρχος του Κορυδαλλού Σ. Χρήστου, αναδεικνύεται μεταξύ των «πρωτοπόρων» ομοϊδεατών του δημάρχων στη διοχέτευση αυτής της πολιτικής στους εργαζόμενους.

Η παραπάνω εικόνα προέκυψε από την προχτεσινή, μαζική και μαχητική συνάντηση του υποψηφίου δημάρχου της «Δημοκρατικής Ενότητας» Κορυδαλλού Απόστολου Συρίγου, με τους εργαζόμενους στο δήμο. Οι τελευταίοι, μετέφεραν την εμπειρία τους από τον εργασιακό «Μεσαίωνα» που έχει επιβάλει η δημοτική αρχή, μέσω των πολλών και «πολύπλοκων» συμβάσεων εργασίας, της ανασφάλιστης, ακόμη και της απλήρωτης δουλιάς. Το τελευταίο «φρούτο» σε αυτόν τον τομέα, είναι οι πρόσφατες προσλήψεις - ενόψει εκλογών - με δίμηνες συμβάσεις! Κάτι που σημαίνει, ότι αφού εξασφαλιστεί η ψήφος, οι προσληφθέντες θα πεταχτούν στο δρόμο την επομένη των εκλογών.

Ο Απ. Συρίγος υπενθύμισε στους εργαζόμενους, ότι αυτή η τακτική είναι μεσοπρόθεσμη σε ό,τι αφορά τους ψηφοθηρικούς της στόχους, αλλά μακροπρόθεσμη σε ό,τι αφορά στο πέρασμα υπηρεσιών του δήμου στους ιδιώτες, άρα στη μείωση του μόνιμου προσωπικού του δήμου. Ο υποψήφιος της ΔΕ κατήγγειλε ότι η απουσία Οργανισμού του δήμου (ο τελευταίος είναι από το 1995) και η επιμονή της δημοτικής αρχής να μην προχωρά στη σύνταξη καινούριου, βοηθά τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, αφού κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του δήμου σε προσωπικό, ούτε τον αριθμό του υπάρχοντος προσωπικού. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι καθημερινά βλέπουν να περιφέρονται στις υπηρεσίες νέα πρόσωπα τα οποία κανείς δε γνωρίζει πώς προσλήφθηκαν, από ποιον και τι δουλιά κάνουν.

Από μέλη του σωματείου καταγγέλθηκε και η απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου, ο οποίος, τρομοκρατημένος προφανώς από το ότι η διοίκηση του σωματείου πέρασε στις ταξικές δυνάμεις, επενέβη με ωμό τρόπο στις διαδικασίες του και απειλούσε τους πάντες μέσα στη Γενική Συνέλευση. Παράλληλα, «φρόντισε» να μη βγάλει ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης στους αγώνες των εργαζομένων του δήμου, ενώ «τραβήχτηκε» πίσω και από τους «λεονταρισμούς» του στις μεγάλες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Επιπλέον, κατήργησε και τη διαπαραταξιακή επιτροπή με τη συμμετοχή του προέδρου του σωματείου για τις προσλήψεις, που ήταν κατάκτηση της δημοτικής αρχής όταν διοικούσε η «Δημοκρατική Ενότητα».

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Τα προεκλογικά «τρικ» δε σώζουν τον δήμαρχο

Σε ποιον θα ανήκουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις που «θα» γίνουν - πράγμα όχι και τόσο βέβαιο - στα λατομεία του Σχιστού στον Κορυδαλλό; Αν κρίνει κανείς από τα πρόσφατα «πανηγύρια» του δημάρχου, Σ. Χρήστου, και τις «αγκαλιές» του με μεγαλοπαράγοντες του Ολυμπιακού, το παραπάνω ερώτημα είναι μάλλον - και δυστυχώς - ρητορικό.

Ο νυν δήμαρχος του Κορυδαλλού, ακολουθώντας την προεκλογική «πεπατημένη» των κυβερνητικών υποψηφίων, έχει επιδοθεί από τις αρχές του Σεπτέμβρη στις «φιέστες» για να «εξαγγείλει» την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο χώρο των λατομείων. Η αρχή έγινε στο θεατράκι «Θανάσης Βέγγος» του δήμου, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου. Τότε ο δήμαρχος και ο υπουργός ανακοίνωναν την απαλλοτρίωση των 114 στρεμμάτων των λατομείων για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η πίστωση για την απαλλοτρίωση «έχει ήδη εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ. Οι σχετικές ενέργειες έχουν ήδη προωθηθεί από το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών».

Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Απόστολος Συρίγος, με τη «Δημοκρατική Ενότητα» Κορυδαλλού, σημείωσε σε προχτεσινή του συνάντηση με τους εργαζόμενους του δήμου, ότι για την απαλλοτρίωση χρειάζεται κοινή υπουργική απόφαση, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Οικονομικών, και όχι... «συνεργασία» μαζί του. Αυτή η απόφαση δεν υπάρχει. Ακόμη όμως και αν υπήρχε, η διαδικασία της απαλλοτρίωσης είναι τόσο χρονοβόρα, ώστε μόνο ως προεκλογικό «τρικ» μπορεί να χαρακτηριστεί η βεβιασμένη ανακοίνωσή της.

Ο δήμαρχος όμως δε σταμάτησε εκεί. Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και της «Θρύλος ΑΕ», Πέτρος Κόκκαλης, συνοδευόμενος από τον προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Λ. Σούμποτιτς, επισκέφθηκε το δημαρχείο του Κορυδαλλού για να γίνει το επίσημο «καλωσόρισμα» της ομάδας... στην «έδρα» της για τις δύο επόμενες σεζόν, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο ΣΕΦ! Το... «σπίτι» του Ολυμπιακού θα είναι το κλειστό γήπεδο μπάσκετ εντός των λατομείων, και μάλιστα ο Π. Κόκκαλης ευχαρίστησε τον δήμαρχο «για τη ζεστασιά με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρότασή μας...».

Από τα παραπάνω είναι φανερό, ότι ο δήμαρχος είναι «υπερευαίσθητος» στο να «ξεμπλοκάρει» τον Ολυμπιακό από το γνωστό ζήτημα με το στάδιο «Καραϊσκάκη», αλλά δε δείχνει ανάλογη ευαισθησία για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού της πόλης του και για την ανυπαρξία της σχετικής υποδομής.

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΥΚΑ»
Πλατιά λαϊκή συσπείρωση

Με μια πρωτοφανή για την περιοχή λαϊκή συγκέντρωση έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, η παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων της παράταξης «Συνεργασία για τα Πεύκα». Της πλατιάς συσπείρωσης δυνάμεων που διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές για τη διοίκηση της Κοινότητας Πεύκων, της μοναδικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος πρόεδρος Γιάννης Ζαζαριάδης, στην εισηγητική του ομιλία τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της ζωής μας στα Πεύκα περνάει μέσα από την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενός βαθιά λαϊκού θεσμού, που όμως δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από την πολιτική».

Στο συνδυασμό συμμετέχουν εργάτες, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες με εμπειρίες και γνώσεις σε πολλούς σοβαρούς τομείς που αφορούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων της Κοινότητας. Πολλοί απ' αυτούς είναι γνωστοί στην περιοχή για τους μακρόχρονους αγώνες τους για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τους κατοίκους της Κοινότητας. Στο πρόγραμμα της παράταξης σημειώνεται η αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη από την κοινοτική αρχή εκποίηση κοινοτικών οικοπέδων με το πρόσχημα της εξεύρεσης πόρων για την ανέγερση του κοινοτικού καταστήματος. Οι σχετικοί πόροι πρέπει να αντληθούν από την κεντρική εξουσία.

Σε ρόλο ... «παιδαγωγού»

Διαβάσαμε το παρακάτω απόσπασμα από το ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου Κορυδαλλού για τους παιδικούς σταθμούς του: «Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Κορυδαλλού είναι "ανοιχτοί" στη συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η Δημοτική Αστυνομία. Επισκέψεις δημοτικών αστυνόμων σ' όλα τα τμήματα απαντούν στις ερωτήσεις των παιδιών, ώστε να κατανοήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο και ποιο είναι το έργο τους για την τοπική κοινωνία».

Το απόσπασμα αυτό θα μπορούσε να μείνει και ασχολίαστο, αλλά είναι πάντα χρήσιμο να υπενθυμίσουμε τα παρακάτω: α) Η Δημοτική Αστυνομία και μέσα από το θεσμικό της πλαίσιο, μετατρέπεται σε έναν όλο και πιο σημαντικό μηχανισμό καταστολής, «συμπληρωματικό» της Αστυνομίας. β) Το ότι οι μηχανισμοί καταστολής - και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - έχουν σαν κύριο στόχο τους το λαϊκό κίνημα, αποδεικνύεται και στην πράξη, αλλά και μέσα από τα σχετικά ντοκουμέντα. γ) Η ιδεολογική χειραγώγηση των παιδιών με την άμεση επαφή τους με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς είναι επικίνδυνη για την ανάπτυξη ελεύθερης σκέψης και πρωτοβουλίας.

Μήπως θα έπρεπε να ερωτηθούν και οι γονείς για τους «φορείς», με τους οποίους συνεργάζεται η δημοτική αρχή στους παιδικούς σταθμούς; Ποιο θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο νομιμοποιεί αυτήν την απαράδεκτη πρακτική; Συμφωνούν οι Κορυδαλλιώτες να «εντρυφήσουν» τα παιδιά τους στις ...«αξίες» του χαφιεδισμού, τις οποίες ασπάζονται, μεταξύ άλλων, οι δυνάμεις καταστολής;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ