ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ
Κυβερνητικός τζόγος ενόψει εκλογών

Νομιμοποιούνται τώρα τα «φρουτάκια» με... διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών

Δύο μόνο μήνες κράτησε όλο κι όλο η επιχείρηση «καθαρά χέρια» της κυβέρνησης, σε σχέση με τον ηλεκτρονικό τζόγο. Με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι επιτρέπεται η χρήση των ηλεκτρονικών παιγνίων, αλλά απαγορεύεται ο... τζόγος και η οικονομική εκμετάλλευση των παιχνιδιών αυτών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει όχι μόνο παράθυρα αλλά και πόρτες ορθάνοιχτες για την επαναφορά του ηλεκτρονικού τζόγου, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, προσδοκώντας προφανώς στη στήριξη των σχετικών κυκλωμάτων. Είναι εμφανές ότι η νέα θέση του υπουργείου Οικονομικών «επιτρέπεται η κατασκευή, εισαγωγή εμπορία και η χρήση των ηλεκτρονικών παιγνιδιών, αλλά απαγορεύεται ο τζόγος με αυτά», είναι διάτρητη, αλλά και γελοία, καθώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι σκοπός του νόμου 3037/2002 είναι ο αποκλεισμός του παράνομου τζόγου και των παράνομων εσόδων που αυτός αποφέρει και, συνακόλουθα, η επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που ο τζόγος αυτός δημιουργεί και «όχι ο χαρακτηρισμός ως παρανόμων των υλικών φορέων ή και των μηχανισμών ή και των προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται παίγνια».

Παίζοντας λοιπόν με τις λέξεις - και υποτιμώντας την κοινή νοημοσύνη - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τις χτεσινές διευκρινίσεις που παρέχει, κάνει σαφές ότι:

  • Επιτρέπεται η κατασκευή, εισαγωγή, διάθεση και εμπορία των υλικών φορέων ή και των μηχανισμών ή και των προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται παίγνια.
  • Δεν απειλούνται κυρώσεις κατά όσων επιδίδονται σε τέτοια παίγνια.
  • Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι χώρων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, δε συγκαταλέγονται στα πρόσωπα του άρθρου 4, τα οποία «ασκούν εκμετάλλευση ή διευθύνουν χώρους», καθόσον δε νοείται μορφή εκμετάλλευσης, σε χώρους όπου δε διεξάγεται επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους χώρους εκείνους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος, είτε των επιδιδομένων στα παίγνια είτε τρίτων.
  • Κατ' αναλογική ερμηνεία, επιτρέπεται η εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους δημόσιους ή ιδιωτικούς εκείνους χώρους στους οποίους διεξάγεται δραστηριότητα εντελώς άσχετη προς αυτήν της παροχής υπηρεσιών διεξαγωγής παιγνίων (όπως, ενδεικτικώς, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοί επαγγελματικοί χώροι, καταστήματα πώλησης παιγνίων που διατίθενται νόμιμα στην αγορά κλπ.), εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πτώση, χωρίς σταματημό

Νέα «βουτιά» σημείωσαν χτες όλοι οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ενώ οι περισσότερες μετοχές βρίσκονται ήδη στα κατώτερα επίπεδα τιμών όλων των τελευταίων χρόνων. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση 1,91% και έκλεισε στις 1.818,58 μονάδες. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών ήταν της τάξης των 95,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από τις πτωτικές τάσεις διασώθηκαν μόνο 29 μετοχές. Αντίθετα, 310 μετοχές υποχώρησαν και 17 παρέμειναν αμετάβλητες. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση τουλάχιστον 140 μετοχές κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ έτους και όχι μόνο, ενώ η πτώση για 15 μετοχές ήταν μεγαλύτερη του 10%.

Με ζημιές έκλεισαν και όλοι οι επιμέρους δείκτες, εκτός από τις μετοχές του κλάδου των διυλιστηρίων, οι εκπρόσωποι των οποίων τρίβουν τα χέρια τους μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας των ΗΠΑ στο Ιράκ και την κρίση στον τομέα των πετρελαίων που θα τη συνοδεύσει.

Η πτωτική τάση των τιμών στις μετοχές της οδού Σοφοκλέους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μια και εκτός από τους γενικότερους παράγοντες που συνηγορούν για μια τέτοια πορεία, φαίνεται ότι αρκετοί «θεσμικοί επενδυτές» κρίνουν πως οι συνθήκες είναι αρκετά κατάλληλες, ώστε να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές κτήσης για διάφορες μετοχές.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κινούμενος στην τακτική που καθόρισαν οι κυβερνώντες, μετά το πατατράκ που έπαθαν το 1999 και το 2000, αρνήθηκε να διατυπώσει εκτιμήσεις για τις προοπτικές του ΧΑΑ, λέγοντας ότι «όσο περισσότερο σχολιάζουμε τα του Χρηματιστηρίου, τόσο δυσμενέστερα αποτελέσματα επιφέρουμε»...

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Δημοσιοποιείται σήμερα το προσχέδιο

Οριστικοποιείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής - όπως αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού - που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2003. Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, θα δώσει στους δημοσιογράφου το σενάριο του προσχέδιο του προϋπολογισμού που προκρίθηκε και θα απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις που θα του τεθούν. Να σημειωθεί, πάντως, πως - όπως διαμήνυσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας - το τελικό σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του 2003 που θα κατατεθεί στη Βουλή, μπορεί να είναι πολύ χειρότερο, καθώς η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και είναι έτοιμη να εφαρμόσει - ανάλογα με τις συνθήκες (ενδεχόμενη επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ κλπ.) - κάποιο από τα χειρότερα σενάρια.

Ο υπουργός Τύπου χ. Πρωτόπαππας, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν υπάρχουν «κόντρες» του υπουργού Οικονομίας με άλλες υπουργούς (σ.σ. επειδή περιόρισε τα κονδύλια που ζήτησαν για το 2003) λέγοντας πως κάθε χρόνο οι υπουργοί διατυπώνουν τις προτάσεις τους και πως οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στις 400 δρχ. ανά κιλό η ενίσχυση

Οριστικοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, από τη διαχειριστική επιτροπή ελαιολάδου της ΕΕ, η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί φέτος στους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς από τα κοινοτικά ταμεία σαν προκαταβολή κοινοτικής ενίσχυσης στο ελαιόλαδα. Σύμφωνα με την απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής ελαιολάδου, για την ελαιοκομική περίοδο 2001/2002 οι ελαιοπαραγωγοί θα εισπράξουν για το προϊόν που παρέδωσαν στα ελαιοτριβεία 400 δραχμές ανά κιλό, από 356 δραχμές ανά κιλό που είχαν εισπράξει την περίοδο 2000/2001 (αύξηση 12,4%).

Σημειώνεται, πως στο ύψος της προκαταβολής, που ορίστηκε σε 117,36 ευρώ ανά 100 κιλά, δηλαδή 400 δραχμές ανά κιλό, αναμένεται να καταβληθεί - μετά την τελική εκκαθάριση - μια συμπληρωματική ενίσχυση (7,42 ευρώ ανά 100 κιλά ή 25,28 δραχμές ανά κιλό). Προϋπόθεση για τη χορήγηση αυτής της συμπληρωματικής ενίσχυσης, είναι να επαληθευτεί η παραγωγή ελαιολάδου που δηλώθηκε από την Ελλάδα (357.328 τόνους).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ