Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ
Κυβερνητικός τζόγος ενόψει εκλογών

Νομιμοποιούνται τώρα τα «φρουτάκια» με... διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών

Δύο μόνο μήνες κράτησε όλο κι όλο η επιχείρηση «καθαρά χέρια» της κυβέρνησης, σε σχέση με τον ηλεκτρονικό τζόγο. Με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι επιτρέπεται η χρήση των ηλεκτρονικών παιγνίων, αλλά απαγορεύεται ο... τζόγος και η οικονομική εκμετάλλευση των παιχνιδιών αυτών. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει όχι μόνο παράθυρα αλλά και πόρτες ορθάνοιχτες για την επαναφορά του ηλεκτρονικού τζόγου, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, προσδοκώντας προφανώς στη στήριξη των σχετικών κυκλωμάτων. Είναι εμφανές ότι η νέα θέση του υπουργείου Οικονομικών «επιτρέπεται η κατασκευή, εισαγωγή εμπορία και η χρήση των ηλεκτρονικών παιγνιδιών, αλλά απαγορεύεται ο τζόγος με αυτά», είναι διάτρητη, αλλά και γελοία, καθώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι σκοπός του νόμου 3037/2002 είναι ο αποκλεισμός του παράνομου τζόγου και των παράνομων εσόδων που αυτός αποφέρει και, συνακόλουθα, η επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που ο τζόγος αυτός δημιουργεί και «όχι ο χαρακτηρισμός ως παρανόμων των υλικών φορέων ή και των μηχανισμών ή και των προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται παίγνια».

Παίζοντας λοιπόν με τις λέξεις - και υποτιμώντας την κοινή νοημοσύνη - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τις χτεσινές διευκρινίσεις που παρέχει, κάνει σαφές ότι:

  • Επιτρέπεται η κατασκευή, εισαγωγή, διάθεση και εμπορία των υλικών φορέων ή και των μηχανισμών ή και των προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται παίγνια.
  • Δεν απειλούνται κυρώσεις κατά όσων επιδίδονται σε τέτοια παίγνια.
  • Οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι χώρων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, δε συγκαταλέγονται στα πρόσωπα του άρθρου 4, τα οποία «ασκούν εκμετάλλευση ή διευθύνουν χώρους», καθόσον δε νοείται μορφή εκμετάλλευσης, σε χώρους όπου δε διεξάγεται επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους χώρους εκείνους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος, είτε των επιδιδομένων στα παίγνια είτε τρίτων.
  • Κατ' αναλογική ερμηνεία, επιτρέπεται η εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους δημόσιους ή ιδιωτικούς εκείνους χώρους στους οποίους διεξάγεται δραστηριότητα εντελώς άσχετη προς αυτήν της παροχής υπηρεσιών διεξαγωγής παιγνίων (όπως, ενδεικτικώς, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοί επαγγελματικοί χώροι, καταστήματα πώλησης παιγνίων που διατίθενται νόμιμα στην αγορά κλπ.), εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ