Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμα συσκέπτονται για την κερδοσκοπία...

Με τη δημοσιοποίηση νέας λίστας φοροφυγάδων και κερδοσκόπων και 4 «νέα» μέτρα - ημίμετρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια του κόσμου» για τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας στην αγορά

Στην τακτική της συσκότισης των πραγματικών αιτιών ανόδου των τιμών, που δεν είναι άλλες από το πλαίσιο λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς» και της συγκέντρωσης της παραγωγής, της εμπορίας και της διακίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών, στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, εμμένει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ενώ παρέχει προστασία και αφήνει στο απυρόβλητο το κερδοσκοπικό εμποροβιομηχανικό κύκλωμα, συνεχίζει την παρελκυστική πολιτική διάχυσης της ευθύνης για τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις προς ... όλους, ακόμα και στους καταναλωτές που υφίστανται τις συνέπειες της ακρίβειας. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών κατά της ...ακρίβειας, περιορίζεται σε συσκέψεις (χτες ήταν η σειρά να συνεδριάσει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Ευρώ, την οποία όλο αυτό το διάστημα είχαν βάλει στη ναφθαλίνη), ενώ το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα 66 ονόματα επιχειρήσεων (περιλαμβάνονται γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας) και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και υπερβολικές ανατιμήσεις.

Τα νέα «μέτρα» που εξάγγειλε η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για το ευρώ, απλώς αναδεικνύουν τα αδιέξοδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, πέρα βέβαια από τις επισημάνσεις Χριστοδουλάκη για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, κάτι που δείχνει και τους πραγματικούς προσανατολισμούς της κυβερνητικής πολιτικής. Ετσι, οι κυβερνώντες, αποφάσισαν χτες με νομοθετική ρύθμιση τα εξής 4 «μέτρα» για την ... αντιμετώπιση της ακρίβειας και των κερδοσκόπων:

  • να είναι υποχρεωτική η αναγραφή των λεπτών σαν αυτοτελούς μονάδας (αντί να αναγράφεται 0,75 ευρώ θα γράφεται 75 λεπτά),
  • να αυξηθεί η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 5 και 10 ευρώ,
  • να ξεκινήσει 3 ενημερωτικές καμπάνιες με σύνθημα «το λεπτό έχει αξία»,
  • να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή προστίμων από τους αρμόδιους ελεγκτές της αγοράς για υπερτιμολογήσεις και κερδοσκοπική συμπεριφορά.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, αποφάσισαν ένα μεγάλο τίποτα, αφού εντόπισαν τις αιτίες του προβλήματος σε τεχνικές κυρίως λεπτομέρειες.

Και ...λιστομαχίες

Από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, το μόνο ίσως που αναδεικνύεται είναι ότι η φοροδιαφυγή, ειδικά μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων οργιάζει. Ετσι εμφανίζεται μία εταιρία με φωτογραφικά είδη, η «ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΕ», προφανώς «μαϊμού», η οποία είχε εκδώσει μεταξύ 1998 και 2000 εικονικά στοιχεία 27,9 δισ. δρχ.

Από το χώρο των επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή παραπέμπονται δύο γνωστές επιχειρήσεις, η LEVISTRAUS HELLAS AEBE (παράγει τα παντελόνια τζιν) και βιομηχανία ενδυμάτων CONNECTION που είναι εισηγμένη και στο ΧΑΑ, αλλά και οι δύο πέφτουν στα μαλακά ( π.χ η LEVI κατηγορείται για φορολογική παράβαση 5,4 εκατ. δρχ). Για φοροδιαφυγή παραπέμπονται 9 γιατροί και δικηγόροι, τεχνικές εταιρίες (όχι γνώστες) 4 έμποροι της λαχαναγοράς Αθηνών με την κατηγορία της υπερτιμολόγησης και 19 φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα επώνυμα (Γείτονα Κωστέα, Δούκα, Ερασμος - Ελληνογερμανική, σχολή Μωραΐτη, Ζηρίδη) με την κατηγορία ότι επέβαλαν αυξήσεις διδάκτρων υψηλότερες από 4%. Από τα στοιχεία προκύπτουν ανατιμήσεις διδάκτρων μέχρι και 46,8% (βρεφονηπιακό κέντρο στην Αγ. Παρασκευή).

Αυτή, βέβαια, η κατάσταση των αθρόων ανατιμήσεων, δεν είναι φετινό φαινόμενο. Απλώς, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε φέτος να δώσει στη δημοσιότητα ορισμένα επιλεκτικά στοιχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της ακρίβειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ