ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40

Κλωνο-γεννήματα

Τρομο-ειδήσεις

Ειδήσεις που «ζωγραφίζουν» το «νέο» κόσμο, της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Ειδήσεις που τρομάζουν:

Πρώτη είδηση: Η διαδικασία «ανοικοδόμησης» του Αφγανιστάν, και στη συνέχεια του Ιράκ, απαιτεί την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης 400.000 ανδρών! Οι 300.000 θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν και οι 100.000 στο Ιράκ. Τα στοιχεία είναι από μελέτη του αμερικανικού στρατού (Army's Center of Military), που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ» την περασμένη Δευτέρα.

Είναι προφανές: Στη «νεοταξίτικη» διάλεκτο η κατοχή έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «ανοικοδόμηση»...

Δεύτερη είδηση: Από την εφημερίδα «L. A. Times» προβάλλονται τα νέα θεωρητικά σχήματα που κατευθύνουν τις κινήσεις της αμερικανικής διοίκησης. Η θεωρία του ντόμινο, και ασφαλώς τα κέρδη που επιφυλάσσει, είναι - κατά την εφημερίδα - αυτή που καθοδηγεί τα βήματα των αμερικανικών γερακιών. Οπως λένε, αν ρίξουν τον Σαντάμ και εγκαταστήσουν ένα φιλοαμερικανικό καθεστώς, τότε ηγεσίες σε χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και η Σαουδική Αραβία θα δεχτούν αφόρητες εσωτερικές πιέσεις για «δυτικά» ανοίγματα.

Θεωρία του ντόμινο ή προετοιμασία των νέων μετώπων;

Τρίτη είδηση: Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας χτες ζήτησε (ή διέταξε) από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ τη δημιουργία ενός σώματος 20.000 ανδρών, που θα είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης χρειαστεί, «τρομοκρατικές» απειλές και κράτη-«παρίες» που υποθάλπουν «τρομοκράτες».

Πόλεμοι «ανά πάσα στιγμή»! Οι μέγιστοι τρομοκράτες επί το έργον...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια. Ο Λέων Αυδής έφυγε από κοντά μας κι όμως είναι ακόμα εδώ. Περνάς από τους δρόμους της Αθήνας, εκεί που συνταίριαζε καθημερινά τα βήματά του με τους ανθρώπους αυτής της πόλης, και νομίζεις «να, σα να τον είδα»...

Ο Λέων σφράγισε με το πέρασμά του αυτή την πόλη. Φτιαγμένος από τη σπάνια στόφα που φτιάχνονται οι πραγματικοί άνθρωποι. Ανιδιοτελής. Σεμνός. Διανοούμενος. Εργάτης. Ο Λέων ήταν «κύριος». Με μια λέξη, ήταν κομμουνιστής.

Ο Λέων σφράγισε με το πέρασμά του όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Χτες συμπληρώθηκαν δυο χρόνια. Κι όμως, είναι εδώ. Είναι εδώ, μέσα από όλα για όσα πάλεψε. Είναι εδώ, μέσα από τους συντρόφους του, που συνεχίζουν το δύσκολο μα ωραίο δρόμο.

Τα ... «βουβάλια»

Οι πρωθυπουργικές θεωρίες περί «προοδευτικής πρότασης» (την ...εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ) και «συντηρητικής πρότασης» (που την εκπροσωπεί η ΝΔ), και που «συγκρούονται» στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι λογύδρια άνευ ουσίας. Είναι υποκρισία. Είναι το ψέμα, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εγκλωβίσει, να εξαπατήσει και να αιχμαλωτίσει λαϊκά στρώματα στο όνομα των «κεντροαριστερών» διαφορών του από τη ΝΔ...

***

Οι δηλώσεις Καραμανλή και η γενικότερη τακτική της ΝΔ περί «αντικυβερνητικού μηνύματος» στις εκλογές, συνιστούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της εξαπάτησης. Η ΝΔ θέλει καταδίκη της κυβέρνησης, για να έρθει αυτή και να εφαρμόσει στη θέση του ΠΑΣΟΚ την ίδια πολιτική. Η αλήθεια είναι, απλή, και για τους δύο: Το, μεν, ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει ή τουλάχιστον να περιορίσει στις δημοτικές εκλογές την αποδοκιμασία απέναντι στην πολιτική του. Η, δε, ΝΔ, θέλει να χρησιμοποιήσει τους δήμους και τις νομαρχίες σαν «πολεμίστρες» για την κατάληψη ...της Βαστίλλης, στις επόμενες εκλογές.

***

Την ώρα που τα «βουβάλια τσακώνονται», ο λαός καλείται να ξεχάσει ότι μετά τις εκλογές θα είναι πάλι εκείνος που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό. Μετά τις εκλογές, οι κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές» θα έχουν ξεχαστεί. Τότε νομάρχες και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα καλούν από κοινού το λαό να πληρώσει για περισσότερα τέλη, για περισσότερα χαράτσια.

***

Οι δημοτικές και νομαρχιακές δεν πρέπει να μετατραπούν σε ένα «ελεγχόμενο γκάλοπ». Μπορούν και πρέπει να λάβουν, πράγματι, χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ενα δημοψήφισμα, που θα στείλει σαφές μήνυμα καταδίκης της ΠΑΣΟΚικής και της Νεοδημοκρατικής συγκυβέρνησης.

Σε όσο περισσότερους δήμους και νομαρχίες υπερψηφιστούν τα πραγματικά αριστερά, τα πραγματικά ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια, τόσα περισσότερα «δάχτυλα» θα κοπούν από το μακρύ αντιλαϊκό χέρι του δικομματισμού. Πράγμα ωφέλιμο. Για τους δήμους, τις νομαρχίες και όλη τη χώρα.

1883 Δημιουργείται στη Ρωσία η πρώτη μαρξιστική ομάδα με την ονομασία «Απελευθέρωση της εργασίας».

1962 Η Αλγερινή Εθνοσυνέλευση, με πρόεδρο τον Φερχάτ Αμπάς, εκλέγει πρωθυπουργό της χώρας τον Μπεν Μπελά. Το πολίτευμα της Αλγερίας προσδιορίζεται ως «Λαϊκή Δημοκρατία».

1964 Αρχίζει στη Μοζαμβίκη ένοπλη εξέγερση κατά των Πορτογάλων αποικιοκρατών.

1967 Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει τη χούντα στην Ελλάδα και ζητάει την αποκατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1972 «Οχι» στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΟΚ λένε οι Νορβηγοί, με ποσοστό 52,6%, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στις Βρυξέλλες.

1973 Με περιπετειώδη τρόπο, λόγω συνεχών τεχνικών προβλημάτων στο διαστημόπλοιο «Απόλλων», επιστρέφουν στη Γη οι Αλαν Μπιν, Τζακ Λούσμα και Ουόρεν Γκάριοτ, δεύτερο πλήρωμα του αμερικανικού διαστημικού σταθμού «Σκάιλαμπ», ύστερα από 59 μέρες στο διάστημα.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απόδειξη γιατί δεν πρέπει οι Αθηναίοι να ψηφίσουν Παπουτσή είναι η ίδια του η... προεκλογική διαφήμιση! Οπως λέει το τηλεοπτικό του σποτάκι (και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε) στην Αθήνα ούτε στους δρόμους μπορείς να περπατήσεις λόγω κυκλοφοριακού, ούτε ιδέα πράσινου να δεις, ούτε οι γέροντες μπορούν να ζήσουν, ούτε οι νέοι να ερωτευτούν...

***

ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ που θα γίνει δήμαρχος ο κ. Παπουτσής (ε, λέμε και κάνα αστείο για να περνάει η ώρα), όλα αυτά θα τα φτιάξει. Απορία: Τόσα χρόνια που κυβερνούσε το κόμμα του (και η Αθήνα κατάντησε όπως κατάντησε) και αυτός ήταν υπουργός, γιατί δεν τη «φτιάξανε» την Αθήνα; Ε;;;

***

ΚΑΘΕ γειτονιά και αστυφύλαξ κάθε σοκάκι και χωροφύλαξ! Κάπως έτσι μας τα λέει η κυρία Ντόρα στο δικό της διαφημιστικό σποτάκι. Ας την ενημερώσει κάποιος ότι οι εκλογές γίνονται για δήμαρχο. Οχι για σερίφη...

***

ΜΑΘΑΝΕ ότι... δεκαεφτανοεμβριζόμαστε, πλάκωσε και ο Ζεράρ ντε Βιλιέ. Βρε ουστ.

***

ΘΥΜΑΣΤΕ τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου όταν πιάστηκαν εκείνοι οι 14 Βρετανοί να βιντεοσκοπούν στρατιωτικούς χώρους στην Ελλάδα; Οτι απλώς ένα... χόμπι είχαν οι άνθρωποι. Προφανώς κι ο τελευταίος, ο Τούρκος που πιάστηκε προχτές (με καμιά 50αριά φιλμ επάνω του γεμάτα με φωτογραφίες από στρατόπεδα, αεροδρόμια κλπ.) το... χόμπι του θα έκανε. Ε, κύριε υπουργέ;..

***

ΠΡΟΣ κ. Τζαννετάκο: Τετάρτη σήμερα, μην ξεχαστούμε. Δεν τρώμε λαδάκι σήμερα Γιάννη μου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ