ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση του ΔΣΑ για τα δικαιώματα των κρατουμένων

Παρέμβαση στο θέμα που ενέκυψε σχετικά με τα δικαιώματα των κατηγορουμένων για τρομοκρατία κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ). Εχει συσταθεί ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Παξινό, τον συνταγματολόγο Ν. Αλεβιζάτο, τον πρόεδρο της Ενωσης Ποινικολόγων Χρ. Αργυρόπουλο και τους δικηγόρους Γ. Στεφανάκη του Κωνσταντίνου και Γ. Στεφανάκη του Εμμανουήλ. Η Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της κατέληξε στα εξής:

  • Οι υπόδικοι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν παύουν να είναι φορείς συνταγματικών δικαιωμάτων. Επιτρέπεται, όμως, η επιβολή περιορισμών στην άσκηση των δικαιωμάτων αυτών, τόσο για τη διασφάλιση της ευταξίας και της πειθαρχίας στο σωφρονιστικό κατάστημα όσο και για τις ανάγκες της διεξαγόμενης ανάκρισης και την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, οι τυχόν περιορισμοί, σύμφωνα με την Επιτροπή του ΔΣΑ, επιτρέπονται μόνο όταν είναι «αναγκαίοι, κατάλληλοι και ανάλογοι προς τους σκοπούς που επιδιώκονται με αυτούς».
  • Με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για όσους κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ισχύουν οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο οποίος θα πρέπει να ερμηνεύεται υπό το φως του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της νομολογίας των δικαιοδοτικών οργάνων του Στρασβούργου και των συστάσεων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Η προφορική, γραπτή, τηλεφωνική ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνία του κρατουμένου κατηγορούμενου με το συνήγορό του είναι κατ' αρχήν ελεύθερη και απρόσκοπτη και πρέπει να διεξάγεται με άνεση χώρου και χρόνου χωρίς παρακολούθηση και έλεγχο. Η ρύθμιση των όρων διεξαγωγής της επικοινωνίας και οι σχετικοί περιορισμοί δεν επιτρέπεται να την επηρεάζουν σε τέτοιο σημείο, ώστε να ματαιώνεται ή να δυσχεραίνεται ουσιαστικά η υπεράσπιση του κατηγορούμενου και η άσκηση των δικαιωμάτων του, καθώς και η εκπλήρωση των καθηκόντων του συνηγόρου.
  • Ο δικηγόρος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, οφείλει όμως να τηρεί τον κανόνα του μέτρου και να μην εκθέτει την αξιοπρέπεια του δικηγορικού σώματος. Ειδικότερα, ο ποινικός υπερασπιστής έχει κάθε δικαίωμα να προβάλλει τις απόψεις του εντολέα του, αλλά οφείλει να τηρεί τους δικονομικούς κανόνες που διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ανάκρισης.
Ξένα δημοσιεύματα

Στον τρόπο λειτουργίας της «Σκότλαντ Γιαρντ» αναφέρεται η «Ελευθεροτυπία» βασιζόμενη σε έκθεση των βρετανικών αρχών, με τίτλο «Ο ρόλος της Βρετανίας στην ενίσχυση των ελληνικών αντιτρομοκρατικών δυνατοτήτων» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Janes Intelligence Reniew» (JIR).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά για τη χρησιμοποίηση ορισμένων τρικ, προκειμένου να συγκινηθεί η κοινή γνώμη. Μάλιστα, το δημοσίευμα του JIR επικαλούμενο την έκθεση των βρετανικών αρχών, αναφέρει ότι τα «ετήσια μνημόσυνα για τον Σόντερς δεν ήταν μόνο για "αυθόρμητη" εκδήλωση θλίψης, αλλά μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια και η πολιτική υποστήριξη», αναφέρει το «JIR», «στήθηκε ένα "κυλιόμενο" μνημόσυνο για τον ταξίαρχο Σόντερς στην Αθήνα. Η τέλεση τού μνημοσύνου υπενθύμιζε συνεχώς στους Ελληνες και στους Βρετανούς πολιτικούς τη δολοφονία, ενώ λειτουργούσε επίσης και ως μια πλατφόρμα προστασίας για τους συγγενείς των θυμάτων που τους επέτρεπε επιτέλους να τολμούν να καταγγείλουν την τρομοκρατία. Η ημερομηνία των μνημοσύνων συνέπεφτε με τις ημερομηνίες πένθους στο ορθόδοξο ημερολόγιο. Επίσης, Ελληνας πολιτικός δεν μπορούσε να πατήσει στο Λονδίνο αν δεν κατέθετε στέφανο στο αναμνηστικό μνημείο του Φόρεϊν Οφις ή αν δε δεχόταν να απαντήσει σε ερωτήσεις των ΜΜΕ».

«Η έκθεση του "JIR" αποκαλύπτει ότι προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες καταδίκης των υπόπτων χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιεί η βρετανική αστυνομία με τα δικαστήρια της χώρας. Κάθε φορά που αμφισβητούνταν η ορθότητα των συλλήψεων και αθωώνονταν ο κατηγορούμενος, (η Σκότλαντ Γιαρντ) επανεξέταζε τις διαδικασίες της και βελτίωνε την τακτική της».

Αρκετές εφημερίδες «Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή» «Νέα», «Εθνος» αναφέρονται στους αδελφούς Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρούς και στις προθέσεις τους να ανακατασκευάσουν μέρος των αρχικών τους ομολογιών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι αδερφοί Ξηροί προτίθενται να αναλάβουν ευθύνες για πράξεις που δεν τους αποδίδονται, αλλά και να αρνηθούν πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται και έχουν ομολογήσει προανακριτικά και ανακριτικά ότι διέπραξαν. Επίσης, θα επιχειρήσουν να αποσυνθέσουν από την υπόθεση άτομα που ήδη κατηγορούνται και είναι προφυλακισμένα (Νικ. Παπαναστασίου, Ηρ. Κωστάρης και Θ. Ψαραδέλης).

Ειδικότερα, το «Βήμα» για το Σάββα Ξηρό σημειώνει ότι θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει από την τρομοκρατική οργάνωση και τη δράση της τον Παύλο Σερίφη, για τον οποίο θα πει ότι δεν ήταν μέλος της οργάνωσης. Για τον Νίκο Παπαναστασίου, τον ιστορικό Νικήτα, θα αμφισβητήσει το ρόλο του στην οργάνωση και θα τον «χαρακτηρίσει ως ένα "πορτοφολά", ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε μια και μόνο στιγμή από τον Χρ. Ξηρό για μια ληστεία υπεραγοράς». Επίσης, ο Σ. Ξηρός, σύμφωνα με το «Βήμα», θα αναφερθεί στην ύπαρξη και άλλων μελών της οργάνωσης, γύρω στα 15, τα οποία ανήκουν στους θεωρητικούς της οργάνωσης, προέρχονται από το χώρο της διανόησης και παραμένουν ασύλληπτα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17Ν»
Εξέταση DNA και καταθέσεις μαρτύρων

Λήψη αίματος και άλλου βιολογικού υλικού αναμένεται να ληφθεί σήμερα από τους 17 προφυλακισθέντες, που φέρονται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν». Η λήψη θα γίνει από γιατρό του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος θα επισκεφθεί για το σκοπό αυτό κάθε κατηγορούμενο χωριστά στο κελί του, παρουσία και του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης, προέδρου Εφετών Αθηνών Λεων. Ζερβομπεάκου.

Ο ειδικός ανακριτής αναμένεται τις προσεχείς μέρες να εξετάσει ως μάρτυρα τον πρώην υπουργό Γ. Πέτσο, ο οποίος είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση από τη «17Ν» στις 8-5-1989 στη Φιλοθέη, καθώς κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας. Τη στιγμή που περνούσε δρόμο της Φιλοθέης εξερράγη δίπλα του σταθμευμένο αυτοκίνητο, που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Το αυτοκίνητό του σχεδόν καταστράφηκε, ενώ ο ίδιος και οι σωματοφύλακές του υπέστησαν ελαφρά τραύματα. Συμμετοχή στη συγκεκριμένη απόπειρα ανθρωποκτονίας έχουν «ομολογήσει» οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασ. Τζωρτζάτος. Από την «απολογία» του πρώτου προκύπτει ότι είχαν πάρει επίσης μέρος ο αδελφός του Σάββας Ξηρός και ο Δ. Κουφοντίνας.

Στο μεταξύ, είναι αμφίβολο αν θα γίνει δεκτό στη φάση αυτή το αίτημα των Χριστόδουλου, Σάββα και Βασίλη Ξηρού για συμπληρωματική απολογία, με την οποία θα επιχειρήσουν, όπως έκανε γνωστό ο συνήγορός τους Γ. Αγιοστρατίτης, να... βάλουν «κάποια πράγματα στη θέση τους».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 ...ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ: Η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με την Χριστίνα Καλύβα - παιδοψυχίατρο, με θέμα: «Οι πρώτες ημέρες των παιδιών στο σχολείο - προβλήματα και φοβίες. Πώς μπορούν οι γονείς να αντεπεξέλθουν»;
  • Στις 17.30 ο Γιάννης Χατζηγεωργίου φιλοξενεί τον Μπάμπη Ασφή, υποψήφιο δήμαρχο Γαλατσίου με το συνδυασμό «Δημοτική Συμπαράταξη».
  • Στις 19.30 ο Στράτος Φωτεινέλης παρουσιάζει και σχολιάζει με τους γνωστούς από το χώρο των αγώνων αυτοκινήτου: Αρη Ιαβέρη, Κων/νο Ιαβέρη και Γιώργο Καίρη για το 2ήμερο ράλι ΕΛΠΑ και το ράλι ΔΕΘ.
  • Στις 22.00 ο Γιάννης Ευσταθίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, με θέμα: «"Σάμινα", 2 χρόνια μετά το ναυάγιο και οι πολιτικές ευθύνες».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ