Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξένα δημοσιεύματα

Στον τρόπο λειτουργίας της «Σκότλαντ Γιαρντ» αναφέρεται η «Ελευθεροτυπία» βασιζόμενη σε έκθεση των βρετανικών αρχών, με τίτλο «Ο ρόλος της Βρετανίας στην ενίσχυση των ελληνικών αντιτρομοκρατικών δυνατοτήτων» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Janes Intelligence Reniew» (JIR).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά για τη χρησιμοποίηση ορισμένων τρικ, προκειμένου να συγκινηθεί η κοινή γνώμη. Μάλιστα, το δημοσίευμα του JIR επικαλούμενο την έκθεση των βρετανικών αρχών, αναφέρει ότι τα «ετήσια μνημόσυνα για τον Σόντερς δεν ήταν μόνο για "αυθόρμητη" εκδήλωση θλίψης, αλλά μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Προκειμένου να διατηρηθεί η δημόσια και η πολιτική υποστήριξη», αναφέρει το «JIR», «στήθηκε ένα "κυλιόμενο" μνημόσυνο για τον ταξίαρχο Σόντερς στην Αθήνα. Η τέλεση τού μνημοσύνου υπενθύμιζε συνεχώς στους Ελληνες και στους Βρετανούς πολιτικούς τη δολοφονία, ενώ λειτουργούσε επίσης και ως μια πλατφόρμα προστασίας για τους συγγενείς των θυμάτων που τους επέτρεπε επιτέλους να τολμούν να καταγγείλουν την τρομοκρατία. Η ημερομηνία των μνημοσύνων συνέπεφτε με τις ημερομηνίες πένθους στο ορθόδοξο ημερολόγιο. Επίσης, Ελληνας πολιτικός δεν μπορούσε να πατήσει στο Λονδίνο αν δεν κατέθετε στέφανο στο αναμνηστικό μνημείο του Φόρεϊν Οφις ή αν δε δεχόταν να απαντήσει σε ερωτήσεις των ΜΜΕ».

«Η έκθεση του "JIR" αποκαλύπτει ότι προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες καταδίκης των υπόπτων χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιεί η βρετανική αστυνομία με τα δικαστήρια της χώρας. Κάθε φορά που αμφισβητούνταν η ορθότητα των συλλήψεων και αθωώνονταν ο κατηγορούμενος, (η Σκότλαντ Γιαρντ) επανεξέταζε τις διαδικασίες της και βελτίωνε την τακτική της».

Αρκετές εφημερίδες «Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή» «Νέα», «Εθνος» αναφέρονται στους αδελφούς Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρούς και στις προθέσεις τους να ανακατασκευάσουν μέρος των αρχικών τους ομολογιών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι αδερφοί Ξηροί προτίθενται να αναλάβουν ευθύνες για πράξεις που δεν τους αποδίδονται, αλλά και να αρνηθούν πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται και έχουν ομολογήσει προανακριτικά και ανακριτικά ότι διέπραξαν. Επίσης, θα επιχειρήσουν να αποσυνθέσουν από την υπόθεση άτομα που ήδη κατηγορούνται και είναι προφυλακισμένα (Νικ. Παπαναστασίου, Ηρ. Κωστάρης και Θ. Ψαραδέλης).

Ειδικότερα, το «Βήμα» για το Σάββα Ξηρό σημειώνει ότι θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει από την τρομοκρατική οργάνωση και τη δράση της τον Παύλο Σερίφη, για τον οποίο θα πει ότι δεν ήταν μέλος της οργάνωσης. Για τον Νίκο Παπαναστασίου, τον ιστορικό Νικήτα, θα αμφισβητήσει το ρόλο του στην οργάνωση και θα τον «χαρακτηρίσει ως ένα "πορτοφολά", ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε μια και μόνο στιγμή από τον Χρ. Ξηρό για μια ληστεία υπεραγοράς». Επίσης, ο Σ. Ξηρός, σύμφωνα με το «Βήμα», θα αναφερθεί στην ύπαρξη και άλλων μελών της οργάνωσης, γύρω στα 15, τα οποία ανήκουν στους θεωρητικούς της οργάνωσης, προέρχονται από το χώρο της διανόησης και παραμένουν ασύλληπτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ