Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο αφισοκολλητής

Ε, λοιπόν, ναι, «φίλοι»... ήμουν, είμαι και θα είμαι (και) αφισοκολλητής!

Ξέρω. Ο ψεύτικος και δήθεν κόσμος σας δε με αντέχει. Με νιώθει στο πετσί του σαν το τσίμπημα της τσούχτρας, σαν το δάγκωμα της σμέρνας, σαν το κάψιμο της λάβας.

Ο κόσμος σας (καπιταλισμό τον λένε) σάπισε. Σκουλήκιασε και βρώμισε σ' εκείνο το ελεεινό σημείο, που δεν ανέχεται πια τις ιδέες μας (κομμουνισμό τις λέμε). Δεν τις αντέχει ούτε γραμμένες σ' έναν τοίχο. Ούτε κολλημένες σε μία κολόνα.

Και ξέρετε γιατί, «φίλοι»; Γιατί αυτή η απλή αφίσα μας ή το πανό μας είναι η δύναμη και το καθρέφτισμα της αλήθειας και των ονείρων μας. Η δήλωση της παρουσίας μας και της δράσης μας. Η αταλάντευτη θέλησή μας να παλέψουμε με το «θηρίο σας», με την «αρρώστια σας», που τρώει τις σάρκες μας, που νεκρώνει τα μυαλά μας.

Κι αυτό σας ταράζει. Σας τρομάζει μην τυχόν και πάρει θάρρος ο κόσμος. Μην τυχόν και καταλάβει ότι έξω από το βούρκο σας υπάρχει μια άνοιξη κι ο καθαρός αέρας. Οτι δεν υπάρχετε μόνον εσείς κι η αποστείρωση του χειρουργείου σας.

Γνωρίζετε καλά ότι αυτός που θα δει την αφίσα μας ή το πανό μας έρχεται σε άμεση επικοινωνία (διαλεχτική σχέση, το λέμε εμείς) με τις ιδέες μας που σας τρομάζουν. Που σαλπίζουν την ελπίδα και τη δύναμή μας. Και φοβάστε γιατί ο κόσμος μάς πιστεύει.

Κανείς δεν τα 'βαλε με την αλήθεια. Μόνο να την κρύβει ή να κρύβεται απ' αυτήν μπόρεσε. Κι εσείς αυτό κάνετε. Δε θα το κάνουμε εμείς, όμως. Ολοι οι «εμείς», που πιστεύουμε στο δημοκρατικό δικαίωμα όλων να λένε εξίσου την άποψή τους. Να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Υπάρχουν πράγματα αδιαπραγμάτευτα. Κι αυτό είναι ένα απ' αυτά.

Η κοινωνία δεν είναι ιδιοκτησία σας. Είμαστε και εμείς εδώ. Ισως να μην ξέρουμε να κρατάμε σωστά το ποτήρι στη δεξίωση των αφεντικών όπως εσείς, ούτε να ξεχωρίζουμε τα ρούχα μας σε βραδινά και πρωινά, ούτε πώς να φάμε τα φουά - γκρα ή να μασάμε με κλειστό το στόμα τις αστακοουρές, όπως εσείς...

Ξέρουμε, όμως, ένα πράγμα. Οτι όλος αυτός ο πλούτος, που εσείς, «φίλοι», τον καταχράζεστε, νομίμως βέβαια... δε λέω, είναι προϊόν της δικιάς μας δουλιάς και μας ανήκει. Και θα τον διεκδικούμε μέχρι να τον πάρουμε πίσω. Μέχρι, π.χ., που να μην υπάρχει αυτός που θα τρώει χαβιάρι, απ' τη μια, κι η χήρα με τα ορφανά που δεν έχει το νοίκι και την εξώνουν, απ' την άλλη.

Κι αυτά, όσο κι αν σας καίνε, θα τα γράφουν οι αφίσες μας και τα πανό μας, που θα σηκώνουμε ψηλά και σταθερά, μέχρι να γκρεμιστεί ο πουδραρισμένος και γραβατωμένος γέρος σας με το πούρο που τον μοστράρετε για γαμβρό της ευτυχίας (κεφαλαιοκράτη, τον λέμε εμείς)...


Λυκούργος ΜΠΟΖΙΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ